27 éve történt a srebrenicai mészárlás, zseniális filmek emlékeznek a boszniai háború áldozataira

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.16. 12:01

A délszláv háborúról szóló filmek nem tartoznak a legközismertebb mozik közé, pedig több alkotást is a legnívósabb díjakkal jutalmaztak. A srebrenicai mészárlás 27. évfordulója alkalmából összeszedtük a legjobb boszniai háborúról szóló filmeket.

27 éve történt a srebrenicai mészárlás, zseniális filmek emlékeznek a boszniai háború áldozataira

A srebrenicai mészárlás a boszniai háború egyik legkegyetlenebb eseménye volt: 1995 júliusában mintegy 8700 bosnyákot, főként férfiakat és fiúkat végeztek ki a szerb háborús bűnös, Ratko Mladić csapatai. A történteket később népirtásnak minősítették. A srebrenicai mészárlás 27. évfordulója alkalmából összeszedtük a legjobb boszniai háborúról szóló filmeket.

Meggyilkolt gyerekek, szenvedő édesanyák

A Quo Vadis, Aida?-t (Kuda ideš, Aida?)  Jasmila Žbanić írta és rendezte. A 2020-as bosnyák film egy édesanya, Aida szemszögéből mutatja be a srebrenicai mészárlás eseményeit. A történet szerint a nő próbálja megmenteni családját, miután a Ratko Mladić által vezetett hadsereg elfoglalja Srebrenicát, és megkezdik a terület bosnyák lakosságának etnikai tisztogatását.

A Quo Vadis, Aida? rengeteg díjat zsebelt be, többek közt megválasztották az európai Oscarnak is nevezett Európai Filmdíjak legjobb filmjének is 2020-ban. A rendező Jasmila Žbanić és a főszereplő Jasna Đuričić szintén számtalan elismerést és dicséretet kaptak az alkotás miatt.

A bosnyák édesanyák titkai

A Szerelmem, Szarajevóban (Grbavica) a boszniai főváros bár már túl van a háborún, a sebei nem gyógyultak be: a szarajevóiak küzdenek a szegénységgel, a családok pedig még mindig hazavárják az eltűnt szeretteiket.

A Szerelmem, Szarajevó egy anya-lánya kapcsolaton keresztül mutatja be a szarajevói Grbavica negyed fájdalmát. A történet szerint a 12 éves Sara úgy tudja, hogy édesapja háborús hős, így ingyen mehetne osztálykirándulásra, de az édesanyja, Esma inkább plusz munkát vállal egy éjszakai bárban, hogy kifizesse az utat. A kislányt egyre inkább gyötri az érzés, hogy Esma eltitkol előle valamit, a nőt pedig, hogy hamarosan el kell mondania az igazat a lányának az apjáról, illetve arról hol és hogyan is fogant.

A Szerelmem, Szarajevó szintén számtalan elismerést kapott, köztük elnyerte az Arany Medve díjat az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Vita az Oscar-díjig

A Senkiföldje (Ničija zemlja) Danis Tanović bosnyák író és rendező első filmje. A történet a délszláv háború alatt játszódik, a bosnyák Čiki és a szerb Nino pedig egymás ellen harcolnak, de egy napon a két frontvonal közé, a „senkiföldjére” szorulnak. Miközben a két katona próbálja megmenteni a saját életét, alkalmat kapnak arra, hogy rájöjjenek, tulajdonképpen mi is a problémájuk egymással.

A Senkiföldje 2002-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Gyerekkori barátságok, égő falvak

A szép falvak szépen égnek (Lepa sela lepo gore) egy 1996-os szerb film, amelyet Srđan Dragojević rendezett Vanja Bulić könyve (Tunel) alapján. A történet egy szerb és egy boszniai muszlim férfi barátságát meséli el a délszláv háború idején. Milan és Halil gyerekkoruk óta ismerik egymást, a szerb-bosnyák konfliktus miatt viszont ellenségekké váltak.

A film az atrocitásokban és etnikai tisztogatásokban bővelkedő háborús események szerb oldalát mutatja be, így több kritikus szerbbarát mozinak titulálta, a velencei, a berlini és cannes-i filmfesztivál emiatt pedig egyáltalán nem kértek a lángoló falvakból. Többen ennek ellenére védelmükbe vették Dragojevićet, aki számtalan díjat és pozitív kritikát is kapott a fekete humoráért illetve a háború realisztikus ábrázolásáért. A szép falvak szépen égnek idővel az egyik legsikeresebb és legjobb délszláv háborúról szóló filmmé vált.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek