Az oroszok stratégiájának fontos része a tiltott fegyverek használata Ukrajnában

Szerző: Fekő Ádám
2022.06.20. 08:41

Valószínűleg mindkét fél nyúlt olyan lőszerekhez, amiknek a használatát nemzetközi egyezmények tiltják.

Az oroszok stratégiájának fontos része a tiltott fegyverek használata Ukrajnában

A New York Times több mint 2000 lőszer fényképét vizsgálta meg, amelyeket Oroszország az Ukrajna elleni háborúban használt. A képeken látható lőszerek többsége az újság szerint irányítatlan. Miközben elvileg ezeket a fegyvereket nem is használhatnák, minden jel szerint az orosz stratégia fontos részét képzik.

„Az összes fegyvertípus közül több mint 210 olyan típusba tartozik, amelyet nemzetközi szerződések tiltottak”

– írják.

A tiltás tulajdonképpen minden kazettás lőszerre és azok segédlőszereire vonatkozik. Ezek a háború befejezése után még évtizedekig komoly veszélyt jelenthetnek a civilekre. Az újság szerint több mint 330 lőszert használtak polgári célpontok ellen vagy azok közelében.

Több mint 120 olyan rakétáról, bombáról és egyéb lövedékről készült fényképeket is megvizsgáltak, amelyek nem robbantak fel, ezek alapján minden jel szerint éveket vesz majd igénybe Ukrajna aknamentesítése a háború után.

Azt a cikk sem tagadja, hogy akár az ukránok is nyúlhattak ezekhez a fegyverekhez, de az eddigi adatok alapján az orosz csapatok sokkal nagyobb mértékben alkalmaznak fegyvereket.

A háború kitörése óta Oroszország és Ukrajna többször is vádolta egymást tiltott fegyverek használatával.

KIEMELT KÉP: Szétlőtt lakóház Mikolajvban (forrás: Ukrajna védelmi minisztériuma)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek