8000 ukrán hadifogolyról beszélnek az oroszok

Szerző: Aradi Péter
2022.05.26. 12:40

Az orosz hírügynökség is leközölte a számot, azonban független forrásból nem tudta megerősíteni senki.

8000 ukrán hadifogolyról beszélnek az oroszok

Egy kelet-ukrajnai szeparatista tisztviselő azt állította, hogy 8 ezer ukrán hadifoglyot tartanak fogva Donyeck és Luhanszk régió oroszok által ellenőrzött részein, és, tette hozzá baljóslatúan, a számuk folyamatosan növekszik.

A magát kikiáltó Luhanszki Népköztársaság oroszországi nagykövete, Rodion Mirosnyik a Soloviev Live című műsornak nyilatkozva azt is hozzátette még, hogy

naponta foglyok százai érkeznek a térségbe.

„Sok fogoly van a Luhanszki Népköztársaságban. A Donyecki Népköztársaság területén természetesen többen vannak, de nekünk is jutott elég” – magyarázta állítólag.

A szám valószínűleg magában foglalja azt a 2439 ukrán katonát is, akik a hírek szerint múlt héten adták meg magukat az Azovsztal acélgyárnál, bár Mirosnyik állításait független forrásból nem tudta megerősíteni egyelőre senki.

A tisztviselő arról is beszélt, hogy azt várja, hogy az elfogott vagy megölt ukrán katonák száma

a közeljövőben jelentősen növekedni fog,

ugyanis szerinte – ami nem zárható ki, hogy szintén az orosz propaganda része – az ukrán parancsnokok a hadsereg hivatásos katonái helyett már a civilekből összeállított egységeket vetik be a területek védelmére.

Az ukrán veszteségekről egyébként továbbra sem lehet tudni semmit, Volodimir Zelenszkij elnök május 22-én, vasárnap egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a donbászi fronton

naponta 50-100 ukrán katona veszti életét,

miközben az oroszok vesztesége az ukrán tájékoztatás szerint – amit szintén érdemes fenntartásokkal kezelni – a háború február 24-i kirobbanása óta 29600 fő, a napi veszteségük körülbelül 150 fő.

A brit katonai felderítés a napokban azt mondta, szerintük az oroszok a háború első három hónapjában annyi halottat vesztettek, mint az afganisztáni háborújuk teljes tíz évében, azaz körülbelül 15 ezer főt.

A hadifoglyokról még ennyit sem lehet tudni.

Az interjút készítő Vladimir Solovievről még azt érdemes tudni, hogy egyike volt azoknak az orosz propagandistáknak, aki a szankciók miatt keseregtek a háború első napjaiban. Solovievnek például két villája is van Olaszországban, a Comói-tó közelében.

„Hát én úgy tudtam, hogy Európa a jogok fellegvára, ahol a magántulajdon szent. Erre most valaki kitalálja, hogy azért, mert újságíró vagyok,

feltesz egy szankciós listára, és már rögtön az ingatlanjaidra is hatása van ennek.

Hát álljon meg a menet. Hát eddig azt mondtátok nekünk, hogy Európában a magántulajdon szent” – panaszkodott a műsorvezető.

NYITÓKÉP: Jan Husar Documentary

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek