Volt olyan nap, hogy több mint 2500 orosz katona holttestét szállították haza titokban Belaruszból

Szerző: Kósa András
2022.03.23. 10:05

Semmit nem lehet tudni arról, hogy pontosan hány orosz katona halt meg eddig az Ukrajna ellen indított háborúban. Most a Guardian közölt egy friss kalkulációt.

Volt olyan nap, hogy több mint 2500 orosz katona holttestét szállították haza titokban Belaruszból

Egy hónapja zajlik a háború Ukrajnában Vlagyimir Putyin agressziója nyomán és a harctéri jelentések alapján csak az a nyilvánvaló, hogy az orosz hadvezetés komolyan alulbecsülte az ukrán haderő és a társadalom ellenállási képességét, emiatt az oroszoknak a vártnál jóval nagyobb nehézségekkel kell szembenézniük.

Ez nem csak utánpótlási zavarokat jelent (számos beszámoló született már arról, hogy az orosz katonáknak még élelme sincs elég, a járművekből gyakran kifogy a benzin, ezért egyszerűen otthagyják őket az út mentén), hanem az előre kalkuláltnál biztosan jóval nagyobb emberveszteséget is.

Az oroszok ugyanakkor nem közölnek erről adatokat – pontosabban azt, amit elmondanak, senki nem hiszi el.

Egyetlen ilyen közlés volt eddig, március elsején, ami 498 orosz halálos áldozatról szólt. Szakértők azonban a harctéri tudósítások alapján ennek akár a húsz-harmincszorosára is teszik a ténylegesen a harcokban meghalt orosz katonák számát. Emiatt mindenki a legkülönbözőbb forrásokból származó információkat összevetve próbál kalkulációkat készíteni.

A Guardian brit napilapnak egy neve elhallgatását kérő orosz szakértő annyit mondott, a hivatalos szervek államtitokként kezelik az adatot, ezért aki ilyet nyilvánosságra hozna, komoly büntetést kockáztat. Egyes ukrán és amerikai becslések szerint akár a 14-15 ezret is elérheti a háborúban meghalt orosz katonák száma, ez persze köszönő viszonyban sincs a hivatalos adatokkal.

Ehhez képest érdekes volt, hogy a még az orosz sajtóban is kifejezetten Kreml-közelinek tartott

Komszomolszkaja Pravda honlapján hétfőn az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva megjelent egy hír, miszerint 9861 katona halt, és 16153 sebesült meg eddig a háborúban.

A hír pár perc múlva eltűnt a Komszomolszkaja Pravda honlapjáról, a lap szerkesztősége pedig utólag azt közölte, hogy meghekkelték őket. A Guardian ugyanakkor egy a BBC által közzétett jelentést is idéz, amelyik 557 meghalt orosz katona adatait tartalmazza.

Azt a BBC sem állította, hogy ez lenne a tényleges szám, de ezek bizonyítható halálesetek, ahol az elhunyt katonákat egyértelműen sikerült azonosítani.

A Szabad Európa pedig a héten saját több tucatnyi Oroszországban és Belaruszban dolgozó tudósítójára hivatkozva írta azt, hogy

a belarusz kórházak megteltek az Ukrajnából hozájuk szállított orosz katonák holttestével, már komoly tárolási gondjaik vannak,

pedig az elhunytak földi maradványait folyamatosan szállítják tovább Oroszországba. A Szabad Európa az egyik belarusz kórház vezetőjére hivatkozva azt írta, csak március 13-án több mint 2500 holttestet vittek el az országból. Igaz, azt is hozzátették, hogy ezt más forrásból nem erősítették meg egyelőre. Amerikai hírszerzési források „konzervatív becslések” alapján „legkevesebb hétezer” orosz halottról írnak.

Érdekes még ebből a szempontból az Oryx blog nevű oldal, amelyik többek között a harcokban eddig elveszített, vagy ,megsemmisített orosz harci járműveket listázza. Ezen az oldalon is csak azokat veszik számításba melyekről fénykép is készült pontos geo lokációs adatokkal. Ez alapján az orosz hadsereg eddig legkevesebb 1666 harcjárművet veszített, melyek közül több mint 800-at megsemmisítettek. Ezekben gyakran a személyzet is életét veszítette.

NYITÓKÉP: Foglyul ejtett orosz katonák a dél-ukrajnai Mikolajivben. FORRÁS: Ukrán Fegyveres Erők / Twitter

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek