„Ne keverje a Luftwaffét a Lufthansával!” Helikopterezési botrány a német kormányban

Szerző: Kósa András
2022.05.12. 11:19

Christine Lambrecht német védelmi miniszter a hadsereg helikopterén vitte a fiát egy kis pihenésre, ez csak az adott pillanatban tűnt jó ötletnek.

„Ne keverje a Luftwaffét a Lufthansával!” Helikopterezési botrány a német kormányban

Helikopterezési botrány miatt kell magyarázkodnia a német kormánynak, ami különösen rosszul jön most Olaf Scholz kancellárnak és pártjának, a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD), hiszen, mint megírtuk a múlt heti tartományi választáson nagyon kikaptak a szocdemek (kilenc mandátumot veszített a korábbi eredményéhez képest is a tartományi parlamentben) Schleswig-Holsteinban, és nem állnak jól a most hétvégi Észak-Rajna-Vesztfáliában rendezendő választás előtt sem.

Ebben a helyzetben különösen nem jött jól,

hogy a Business Insider kiderítette: Christine Lambrecht áprilisban éppen Schleswig-Holsteinba repült a német légierő, a Lutwaffe helikopterével, hogy megtekintse az ott állomásozó csapatokat, majd innen repült tovább Sylt szigetére pár napos szabadságra.

A puritán német közvéleményben már ez sem számít jó pontnak, de kiderült, hogy Lambrecht 21 éves fia is a helikopter fedélzetén volt. Ez már botrányos rongyrázást jelent Németországban, még akkor is, ha – mint azt a Luftwaffe gyorsan egy közleményben igyekezett megmagyarázni – Lambrecht semmilyen törvényt nem szegett meg ezzel, miniszterként joga volt közvetlen családtagját állami géppel reptetni, ráadásul

„teljes mértékben állta az út költségeit”.

Az esetről most beszámoló Politico szerint a minisztert rengeteg kritika érte, sokan a szemére hányták, hogy Berlinből alig hat óra alatt Syltre lehet vonatozni (a szigetet ma más vasúti töltés köti össze a szárazfölddel), ami nyilván töredékébe került volna annak az óránként 3500 eurónak, amibe a helikopter használata.

„Ha egy 21 éves fiatalember nem bír ki egy hat órás vonatutat, háááát… nem tudom…” – gúnyolódott például a Twitteren Dorothe Bär, a bajor CSU képviselője. Thorsten Frei, a CDU politikusa pedig azt „tanácsolta” a miniszternek, hogy a jövőben „ne keverje össze a Lutwaffét a Lufthansával”.

Ezt persze még el lehetne intézni azaz, hogy az ellenzék dolga a kritizálás, de Lambrecht

kapott jópár nyilvános bírálatot saját pártjából is.

Michael Roth, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke is azt nyilatkozta például, hogy „lenne itt még néhány tisztázandó kérdés” az utazás körül. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a védelmi bizottság szabaddemokrata elnöke (ők az SPD koalíciós partnerei) „meggondolatlannak” nevezte miniszterét.

Nem csoda, hogy Lambrecht a közszolgálati televízióba ment be magyarázkodni, és azt mondta, ma már természetesen mindent másképp csinálna. Kérdés, ez a hétvégi tartományi választás szavazóit meghatja-e majd.

NYITÓKÉP: Bomberpilot/Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek