Erdoğan megparancsolta a németországi törököknek, ne szavazzanak Merkelre

2017.08.18. 14:37

A török államfő nyíltan beleszól egy másik ország belpolitikájába: Erdoğan felszólította a németországi török származású választókat, ne szavazzanak a szeptemberi parlamenti választáson a kereszténydemokrata CDU-ra, a szocdem SPD-re és a Zöldekre, lévén ezek Törökország ellenségei.

Erdoğan megparancsolta a németországi törököknek, ne szavazzanak Merkelre

Recep Tayyip Erdoğan török államfő pénteken felszólította a németországi törököket, hogy a szeptember 24-i parlamenti választáson ne szavazzanak sem Angela Merkel pártjára, a kereszténydemokrata CDU-ra, sem a velük nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD-re, sem a Zöldekre.

Nem szabad „Törökország ellenségeire” szavazni

A török államfő indoklása szerint ezen pártok Törökország ellenségei, helyettük olyan pártokat kell keresniük az Erdogan iránymutatása iránt fogékony német választóknak, akik ellenzik a jelenlegi kormány Törökországgal kapcsolatos irányvonalát. Szerinte az SPD és a CDU csak azért kelt feszültséget Törökországgal kapcsolatban, hogy szavazókat szerezzen az Erdoğannal szembeni verbális keménykedéssel. A török államfő úgy fogalmazott a Frankfurter Allgemeine Zeitung híre szerint:

„Németországban élő polgáraim számára ez egyben becsület kérdése is.”

A német-török kapcsolatok az elmúlt hónapokban mélypontra jutottak. A legnagyobb visszhangot Deniz Yücel török származású német újságíró ügye kapja, akit a török állam terrorista propaganda, valamint uszítás vádjával február óta őrizetben tart. A német kormány a Die Welt szerzőjének letartóztatását jogsértőnek nyilvánította. Rajta kívül egy még egy német újságírót és egy német emberi jogi aktivistát is lecsukott Erdoğan rezsime.

Na de melyik német pártra szavaznának amúgy a törökök?

Érdekes kérdés, hogy mennyiben befolyásolja a németországi törökök döntését majd a török elnök felhívása, és amúgy szavaznának-e ezekre a pártokra. Épp pár napja tettek közzé egy kutatást, amely szerint a németországi törököket nem igazán érdekli a szeptemberi parlamenti választás, és sokan inkább el se mennek közülük szavazni.

Tizenöt százalék biztosan nem voksol majd, és további negyvenegy százalék még nem döntötte el, él-e majd a lehetőséggel. Az ok: úgy érzik, hogy a német pártok nem igazán értik meg őket. A török származású választók passzivitása

elsősorban az SPD-nek és a Zöldeknek lehet rossz hír, ugyanis eddig leginkább ez a két párt profitált a németországi törökök szavazataiból.

Jelenleg több mint félmillió német-török kettős állampolgár él Németországban, viszont mostanában az a tendencia, hogy a német állampolgárságot szerző törököknek csak egy kis töredéke tartja meg török állampolgárságát. Ők tehát a statisztikákban csak német állampolgárként szerepelnek: jelenleg nagyjából nyolcszázezer török származású ember él Németországban, aki csak német állampolgár. Rájuk ettől még ugyanúgy hathat Erdogan tilalma.

Erdogan németországi tekintélyével kapcsolatban beszédes adat, hogy a Németországban élő, török állampolgársággal (vagy azzal is) bíró, összesen másfélmillió választó közül nagyobb arányban (63,1  százaléknyian) szavazták meg Erdogan hatalomkiterjesztését az áprilisi török népszavazáson, mint a törökországi törökök közül, ahol csak 51,4 százalék támogatta az elnöki rendszert.  

A török kancellárjelöltet állító viccpárt is rárepült a témára

A török államfő CDU-val, SPD-vel és Zöldekkel szembeni bojkottfelhívásához a hír FAZ-on tűnő megjelenését követően azonnal csatlakozott a német viccpárt vezetője, Martin Sonneborn. A Die Partei nevű  viccpárt egyébként épp egy török származású humoristát, a német ZDF köztévé népszerű Heute Show-jában is gyakran szereplő Serdar Somuncut állította kancellárjelöltnek.

Fotó: dpa

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek