Betiltották a hétvégén mind az ukrán, mind az orosz zászlókat Berlinben

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.07. 11:18

A rendőrség a békét szeretné megőrizni, de az ukrán nagykövetnek nagyon nem tetszik a döntés.

Betiltották a hétvégén mind az ukrán, mind az orosz zászlókat Berlinben

A berlini hatóságok megtiltották az orosz és ukrán zászlók kitűzését a város emlékműveinek közelében ezen a hétvégén, mivel az emberek a második világháború befejezésének 77. évfordulójára emlékeznek – írja a Politico.

 „Az emlékezés aktusát, valamint az emlékművek és emlékhelyek tiszteletét meg kell őrizni Oroszország jelenlegi ukrajnai agressziós háborúja kontextusában is”

– áll a berlini rendőrség pénteki közleményében, hozzáteszik, hogy

„nem szabad megengedni, hogy a háború a demokratikus diskurzuson túl berlini konfliktusokká vagy vitákká fajuljon."

A nácik veresége után Berlin-szerte emlékműveket állítottak az elesett szovjet katonák emlékére. Például a 12 méter magas szovjet háborús emlékművön Treptow keleti városrészében egy szovjet katona látható, amint kardjával eltöri a horogkeresztet. Az ilyen emlékművek várhatóan ezen a hétvégén népszerű gyűjtőpontok lesznek a jelenlegi háborút elítélők és azt védők körében.

A rendőrség közölte, hogy az orosz és ukrán zászlók ilyen helyszíneken való kihelyezése mellett tilos a katonazene lejátszása is.

„15 emlékműnél és emlékhelynél fogjuk megóvni a méltó megemlékezést olyan átfogó szabályozással, amely megakadályozza a konfrontációt ezeken a helyeken” – mondta Barbara Slowik rendőrfőnök. „Ugyanakkor fellépünk Oroszország Ukrajna elleni agressziójának bármilyen támogatása és dicsőítése ellen is, különös tekintettel a demonstrációkra."

Április elején, néhány órával azután, hogy a Kijev melletti Bucsában történt mészárlásról készült képeket publikálták, egy 400 autóból álló, Putyin-párti motoros felvonó hajtott keresztül Berlinben, és heves bírálatokat váltott ki egész Németországból és azon kívül is.

Az Kyiv Independent azt írja, az ukrán nagykövet nemtetszését nyilvánított ki a néet hatóságok döntésével kapcsolatban, mondván,

a tiltást „arconcsapásul élik meg”.

Felszólította Berlint, hogy vonják vissza a döntést.

NYITÓKÉP: Szovjet háborús emlékmű Tiergartenben, Berlinben. Eric T Gunther/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek