A gabonaexportról tárgyal Oroszország és Ukrajna Isztambulban

2022.07.13. 13:15

Moszkva hajlandó lenne kiengedni a hajókat, amennyiben leellenőrizhetik őket.

A gabonaexportról tárgyal Oroszország és Ukrajna Isztambulban

Oroszország és Ukrajna katonai tisztségviselői szerdán Isztambulban találkoznak, hogy hónapok óta először tárgyaljanak egymással. A megbeszélés témája az ENSZ azon terve lesz, hogy a Fekete-tengeren keresztül a világpiacokra exportálhassák a blokkolt ukrán gabonát - írta meg az Euronews.

Várhatóan török katonai tisztviselők és az ENSZ képviselői is részt vesznek a megbeszélésen, amelynek középpontjában az áll, hogy megtalálják a módját annak, hogy az ukrajnai háború közepette silókban tárolt több millió tonna gabonát az ország kikötőiből a Földközi-tenger felé szállítsák.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb búza-, kukorica- és napraforgóolaj-exportőre, de az orosz invázió megzavarta a termelést és leállította a szállításokat, ami veszélyezteti számos fejlődő ország, különösen Afrika élelmiszerellátását és hozzájárul az árak emelkedéséhez.

Törökország felajánlotta, hogy biztonságos fekete-tengeri folyosókat biztosít együttműködve az ENSZ-el, ami török tisztviselők szerint Isztambulban létrehozhatna egy központot a szállítmányok ellenőrzésére.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Ukrajna számos kikötője tele van aknákkal. Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett arra, hogy Moszkva nem fogja támadásra használni a kijelölt folyosókat, ha a tengeri aknákat eltávolítják.

Ukrán tisztviselők az orosz tengeri blokádot okolják az export hátráltatásáért és a globális élelmiszerválság kialakulásáért. Emellett továbbra is szkeptikusak Putyin ígéretével kapcsolatban, megjegyezve, hogy az év elején még ragaszkodott ahhoz, hogy nem tervezi Ukrajna lerohanását.

Az isztambuli tárgyalások előtt egy magas rangú orosz diplomata azt mondta, hogy Moszkva hajlandó biztosítani a biztonságos hajózást az ukrán kikötőkből gabonát szállító hajók számára, de követelni fogja, hogy joga legyen ellenőrizni a hajókat fegyverek után kutatva.

Pjotr Iljicsev, az orosz külügyminisztérium nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős osztályának vezetője elmondta, hogy Oroszország hadserege többször is kijelentette, hogy hajlandó engedélyezni a biztonságos hajózási folyosókat a Fekete-tengeren.

Iljicsev szerint 16 országból hetven hajó rekedt az ukrán kikötőkben és azt állította, hogy az ukrán hatóságok megakadályozták az indulásukat.

A feltételeink egyértelműek: lehetőséget kell biztosítani a hajók ellenőrzésére, hogy megakadályozzuk a fegyvercsempészési kísérleteket, Kijevnek pedig tartózkodnia kell a provokációktól - idézte Iljicsevet az orosz Interfax hírügynökség.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hónapok óta dolgozik egy olyan megállapodás elérésén, amely lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy búzát és más árukat exportálhasson az ország legnagyobb kikötőjéből, Odesszából.

A szerdai tárgyalásokról Guterres kedden így nyilatkozott: Valóban keményen dolgozunk, de még van mit tenni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a háború miatt mintegy 22 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában. Az ENSZ és az érintett tisztviselők hónapok óta olyan megoldásért küzdenek, amely időben kiürítené a silókat a közelgő aratásra.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a háború számos fejlődő országban összesen 180 millió ember élelmezését veszélyezteti.

Ankara megőrizte szoros kapcsolatait Moszkvával és Kijevvel egyaránt: korábban házigazdája volt az orosz és az ukrán külügyminiszter találkozójának, valamint a két ország tárgyalócsoportjai közötti megbeszéléseknek is.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek