Vučić: Putyin javaslattal készül a Nyugat felé, ha nem fogadják el, elszabadul a pokol

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.17. 09:40

Furcsa interjút adott a szerb elnök. És az is megeshet, hogy Szerbia úgy „közeledne” az EU-hoz, hogy újabb betiltott orosz médiaszolgáltatót enged a területére.

Vučić: Putyin javaslattal készül a Nyugat felé, ha nem fogadják el, elszabadul a pokol

Érdekes interjú jelent meg a szerb elnökkel a Russia Today (RT) orosz állami csatorna oldalán. A cikk alapján Aleksandar Vučić arról beszélt egy szerb csatornán, hogy szerinte az orosz-ukrán konfliktus valójában világháború, illetve mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslattal állhat a Nyugat elé. Mivel a szolgáltató felületei nem elérhetők Magyarországon, az N1 cikkét szemléztük.

„Az ukrajnai konfliktus mára világháborúvá fajult” – mondta Vučić az N1 szemléje szerint. A szerb elnök hozzátette, a Nyugat kijevi szövetségesein keresztül harcol Oroszország ellen.

„Meg kell értenünk, hogy egy világháború kellős közepén vagyunk, már nincs értelme regionálisnak nevezni konfliktust. A Nyugat az ukránokon keresztül harcol Oroszország ellen. Ez egy globális viszály” – mondta Vučić, írják.

A cikkek szerint a szerb elnök továbbá azt is kijelentette, hogy Oroszország hamarosan „valamilyen javaslattal” közeledik a Nyugat felé, szerinte az ajánlás Donbásszal lehet kapcsolatban.

„Tudom, mi vár ránk. Putyin egy javaslattal fog előállni amint befejezi munkáját Szeverszkben, Bahmutban, Szoledarban, és eléri a Szlovjanszk–Kramatorszk–Avdiivka vonalat. Ha a Nyugat nem fogadja el amit mond, és nem fognak belemenni, kitör a pokol” – mondta Vučić a cikk szerint.

A vučići háborús kommunikáció egyébként kezdetben nem is állhatott volna távolabb az orbánitól. Amíg az orosz-ukrán konfliktus eszkalációja előtt a magyar kormánypártok lapjai, politikusai inkább viccet csináltak abból, hogy háború törhet ki a felek között, addig Vučić arról beszélt, hogy „nagyon rossz érzése” van, illetve tart attól hogy idővel problémák lesznek az élelmiszerellátással.

Ugyanakkor nagyon kevés hír és cikk születik arról, hogy az államfő mennyire lehet tisztában Puytin háborús ambicióival. Az említett korábbi interjúban azt is elmondta, hogy már több tonna ételt rendeltek, és a szerbeknek így nem kell tartaniuk az üres bolti polcoktól. A kijelentés tehát kommunikációs fogás is lehetett, hiszen a szerb elnök kifejezetten szeret megmentőszerepben tetszelegni.

Szerbia úgy „közeledne” az EU-hoz, hogy újabb betiltott orosz médiaszolgáltatót engedhet a területére

Közben arról érkeztek hírek, hogy a Russia Today orosz állami televízió megnyitja képviseletét Szerbiában – értesült róla a Nova.rs. Az RT és Szputnyik orosz állami média elérését az orosz-ukrán háború kezdete után tiltották be az EU-s tagállamokban az orosz propaganda terjesztése, illetve az orosz agresszió támogatása miatt.

Mint az N1 írja, Ljubinka Milinčić, a Sputnik Srbija vezető és felelős szerkesztője a Nova.rs-nek megerősítette, hogy a csatorna megnyitása folyamatban van.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a szerb kormányközeli sajtó oroszpárti propagandát közvetít az olvasóinak. A háború előtt maga a szerb elnök is elismerte, hogy a helyi orgánumok 80 százaléka orosz oldalon áll.

A Freedom House legutóbbi jelentése szerint épp Szerbia maradt le leginkább többek között a független média területén a nyugat-balkáni országok közül.

NYITÓKÉP: Aleksandar Vučić Facebook-oldala

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek