Hány új arcot hozhat a parlamentbe az ellenzéki összefogás?

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.22. 07:13

A 2010 előtti világ visszatérése lenne a közös ellenzéki lista, vagy ez már a cserélődés kezdete? A puszta számok azt mutatják, hogy sok eddig soha nem látott arcra számíthatunk az ellenzéki padsorokban akkor is, ha kormányt nem sikerül váltaniuk.

Hány új arcot hozhat a parlamentbe az ellenzéki összefogás?

A hazai politikai palettán tulajdonképpen a rendszerváltás óta állandó téma a kívánt generációváltás, vagy legalábbis minimum az elitcsere: Antall Józsefék óta mindig van legalább egy társaság, aminek a végleges eltüntetését tartanánk az ország üdvözüléséhez vezető legfontosabb lépésnek. Ennek általában az előző rendszerhez van köze: sokáig az MSZMP-utódpárt MSZP volt az a társaság az ország jelentős részének a szemében, aminek elsorvadásától elérhetjük a nirvánát, aztán amikor az összejött, akkor

oldalt cserélt a vénkomcsizás, és most már a Fidesz-KDNP duónak van zavaróan sok köze az előző rendszerhez. Eközben a kormánypárt a híres elmúltnyolcév figuráit takarítaná el örökre.

Ennek fényében érdemes megnézni, hogy áll az áprilisi országgyűlési választás előtt a paletta: pártstruktúrában 2018 óta már teljesen megújult az ellenzék összefogás nélkül is, de mennyi esélye van fiataloknak bejutni a parlamentbe, lesznek-e egyáltalán új arcok, és hogy állnak a nemi arányok? És változattott-e egyáltalán bármin a változatlansággal kampányoló Fidesz? Mutatjuk is!

Értelemszerűen jelentős változásra főleg az ellenzék sikere mellett van lehetőség, hiszen a Fidesz-KDNP jelenleg 133 helyet birtokol a parlamentben az ellenzék 56-jával szemben. Mivel először indul teljes összefogás a Fidesz ellen, és az azon kívüli pártok (Mi Hazánk, MKKP, kamupártok) egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy megütik az öt százalékos bejutási küszöböt,

valószínűleg a mostaninál jóval kiegyenlítettebbek lesznek a létszámbeli erőviszonyok, ez pedig azt is magával hozza, hogy sok új arc kerül be az Országgyűlésben.

A lista befutói

Hagyományosan a listák első 45 helye szokott befutó helyet jelenteni, úgyhogy ezekre helyezzük a hangsúlyt. Az ellenzék listája ígér némi vérfrissítést: bár az első tíz helyen csak a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter, a mandátumát felvenni nem tervező Dobrev Klára és a Momentum előválasztáskor csúnyát bukó exelnöke, Fekete-Győr András az új nevek, a maradék helyeken azért van vérfrissítés. 

Mivel Dobreven kívül Karácsony Gergely sem valószínű, hogy felveszi mandátumát, hanem marad Budapest polgármestere, az első 47 helyet nézve összesen 26 olyan várható befutó van a listán, akik korábban még nem voltak országgyűlési képviselők. Hetüknek a pártja sem volt még a parlamentben (Momentum), de sokat hoz a négy év alatt törpepártból az ellenzék legerősebbjévé vált DK, és az elmúlt négy évben teljesen átalakult Jobbik is. Rajtuk kívül a Párbeszéd egy, az MSZP pedig még egy új képviselőt ad a közösbe.

Akik teljesen újoncok lesznek: Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Tompos Márton (Momentum), Berki Sándor (Párbeszéd), Sebián-Petrovszki László (DK), Sas Zoltán (Jobbik), Lőcsei Lajos (Momentum), Varga Ferenc (Jobbik), Gelencsér Ferenc (Momentum), Bencze János (Jobbik), Dávid Ferenc (DK), Kordás László (DK), Balassa Péter (Jobbik), Sebők Éva (Momentum), Komáromi Zoltán (DK), Szabó Hajnalka (Jobbik), Hegedüs Andrea (DK), Bedő Dávid (Momentum), Végh Noémi (Jobbik), Manhalter Dániel (DK), Szelényi Zoltán (MSZP), Paróczai Anikó (Momentum), Glázer Tímea (DK), Németh Zsolt (Jobbik), Szabó Gábor (Jobbik), Nemes Gábor (DK), Csillag Tamás (Momentum).

Érdekes a nemi arány a befutó helyeken: összesen 11 nő van a listán, és mivel Dobrev nem ül be a parlamentbe, tulajdonképpen tíz. Ennek a tíznek annyira a DK adja a nagy részét, hogy az első tuti befutónak tűnő női politikus, aki nem ebből a pártból érkezik, az a 33. helyen áll: ő a momentumos Sebők Éva.

Általában nagy a DK-s fölény ezen a téren, rajtuk kívül a Momentum adja még Paróczai Anikót, a Jobbik pedig Végh Noémit és Szabó Hajnalkát.

Érdemes beszélni a megjelenő korcsoportokról is: talán annyira nem meglepő, hogy a fiatalítás főleg a Momentumtól várható: a hat 35 év alatti (lehetséges leendő) képviselőből egyedül az LMP-s Ungár Péter lóg ki (igen, ő lapunk egyik tulajdonosa), rajta kívül Fekete-Győr András, Tompos Márton, Gelencsér Ferenc, Sebők Éva és Paróczai Anikó is momentumosok.

Egyéni választókerületek

Hogy melyik körzetnél mekkora esélye van az ellenzéknek, nagyon tisztán leírta a Válasz Online, úgyhogy ezt nem részleteznénk. A tuti befutó körzetek ellenzéki névsora: Csárdi Antal (LMP), Oláh Lajos (DK), Hiszékeny Dezső (MSZP), Hadházy Ákos (Momentum), Arató Gergely (DK), Szabó Tímea (Párbeszéd), Varju László (DK), Barkóczi Balázs (DK), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Hiller István (MSZP), Szabó Szabolcs (független), Tóth Endre (Momentum), Mellár Tamás (Párbeszéd), Szabó Sándor (MSZP), Kálló Gergely (Jobbik).

A tuti befutónak tűnő egyéni körzetekben annyira nem meglepő módon egyedül Hadházy Ákos zuglói indulása a változás az eddigiekhez képest, de ő sem új név a politikában. A 15 választókerület ellenzékijei közül mindenki 40 feletti, és a nagy részük férfi is, kivéve a párbeszédes Szabó Tímeát és az MSZP-s Kunhalmi Ágnest.

Vérfrissítést azok a körzetek hozhatnak, amikre nagyon jelentős esélye van az ellenzéknek, de azért kell dolgozni rajta. Ez összesen 23 körzetet jelent, ebből tizennégyben olyan ellenzéki jelölt futhat be, aki még soha nem volt országgyűlési képviselő.

Azok a képviselők, akik olyan körzetben indulnak, ahol 2018-ban 45 százalék alatti eredményt ért el a Fidesz: Orosz Anna (Momentum), Hajnal Miklós (Momentum), Tordai Bence (Párbeszéd), Jámbor András (független), Vajda Zoltán (MMM), Szilágyi György (Jobbik), Szakács László (DK), Stummer János (Jobbik), Szabó Ervin (Jobbik), Szilágyi Szabolcs (Jobbik), Varga László (MSZP), Üveges Gábor (Jobbik), Mihálik Edvin (Momentum), Sziráki Pál (DK), Csányi Tamás (Jobbik), Konczer Erik (Jobbik), Bősz Anett (DK), Szél Bernadett (Momentum), Dorosz Dávid (Párbeszéd), Fricsovszky-Tóth Péter (Jobbik), Jószai Teodóra (DK), Varga István (DK), Lengyel Máté (Jobbik).

A huszonhárom jelöltből tizennégy még soha nem volt országgyűlési képviselő.

Ez persze sok mindent jelenthet: Orosz Anna és Hajnal Miklós a Momentum elitjét jelentik például, a törökszentmiklósi Csányi Tamásról viszont viszonylag keveset tudni országosan. Ezen a listán sincs túl sok nő, összesen négy található rajta.

A korosztály egészen vegyes: Hajnal Miklós a maga 26 évével akár az egész Országgyűlés legfiatalabb politikusa is lehet, miközben a DK-s Sziráki Pál már 67 éves. Összesen öten 35 év alattiak (vagyis Bősz Anett épp 35 éves), de szintén a fiatal generációt képviseli Jámbor András, Tordai Bence és Dorosz Dávid is, igaz, ők már túllépték korben ezt az álomhatárt.

Összesítve

Az ellenzék tehát nagyjából 83 befutó hellyel számolhat majdnem biztosan 2022 áprilisában. Ezek közül valójában csak a listás 45 és a 15 masszív ellenzéki választókerület tűnik papírformának, a többiért már bőven meg kell küzdeni. A kép viszont azt mutatja, hogy bármilyen furcsa is, az oly sokszor kívánt ellenzékváltás a maga módján már elkezdődött: a 83 említett hely közül negyvenet teljesen új politikusok kapnak meg 2018-hoz képest is.

Tizenegy 35 év alatti képviselőt fogunk szinte biztosan látni az új Országgyűlésben, nekik már különösebben emlékük sem lehet az 1989 előtti világról.

Ezen a szűk listán a nemi arányok különösen férfiasak: 17 nőt látunk valószínűleg a parlamentben.

Fontos hozzátenni, hogy ezek tényleg csak a biztosnak tűnő helyek és körzetek: a választást azok a billegő körzetek fogják eldönteni a kötelezők behúzása mellett, ahol megmérkőzhet például szemtől szemben Márki-Zay Péter Lázár Jánossal, vagy a jobbikos Inotay Gergely Rétvári Bencével.

KIEMELT KÉP: Elekes Andors / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek