Áder elnökként szólt be az ellenzéknek az új Országgyűlés alakuló ülésén

Szerző: Kósa András
2022.05.02. 12:46

A látszatra sem adott – valószínűleg – egyik utolsó nyilvános beszédében a köztársasági elnök, és felmondta a Fidesz kampányszövegeit az új Országgyűlés megalakulása alkalmából.

Áder elnökként szólt be az ellenzéknek az új Országgyűlés alakuló ülésén

Különösebb izgalom nélkül alakult meg az április 3-án megválasztott új Országgyűlés. A levezető elnök a törvénynek megfelelően a legidősebb képviselő volt. Turi-Kovács Béla korelnökként mondhatott volna ugyan beszédet, de mint fogalmazott, nem él a lehetőséggel, mert az „iránymutatást” Orbán Viktor mondja majd el, ezután

mégis politikai beszédbe fogott és a NER továbbépítésének szükségességéről beszélt,

és azt mondta, hogy a választás tiszta és szabad volt. Turi-Kovács Béla szerint Európában csak két igazi békepárti vezető van, Ferenc pápa és Orbán Viktor.

Téglási András a Nemzeti Választási Bizottság elnöke azt mondta, egyetlen választóköri eredményt sem vitattak, döntéseik 19 százalékát támadták meg bíróságon, és összesen 3 százaléknyi esetben változtatott a bíróság az elsőfokú határozaton. Nagy Attila Mihály a Nemzeti Választási Iroda vezetője szintén azt mondta, minden rendben volt a választásokkal. Ezután elhangzottak a képviselői eskük, és mindenkinek igazolták a mandátumát, majd a Momentum, a Párbeszéd és a DK képviselői elhagyták a termet.

Áder János ezek után ismét beszédet mondott, azt mondta, egyértelmű döntést hoztak a választók, ezért annak eredményét nem lehet félreérteni és félreértelmezni.

„A rendszerváltás óta soha ilyen hamar nem alakult még meg az új Országgyűlés, melynek legitimációja minden vitán felül áll” –

mondta. Majd javasolta, hogy Orbán Viktort válasszák meg miniszterelnöknek. Ezután Deák Ferencet idézte, aki szerint a lényeg, hogy magyar magyarnak ne legyen ellensége, aztán rögtön be is szólt az ellenzéknek, mondván, fontosabb dolguk is van annál, hogy néhány vesztes képviselő „minősíthetetlen magatartásával” foglalkozzon.

Ezután a Fidesz legfőbb kampányüzeneteit összefoglalva azt mondta, nemet kell mondani az idegen érdekek kiszolgálására, a békétlenségre, a hazugságra, a demagógiára, az alpári beszédre. Szerinte inkább örüljünk a kormány eredményeinek, a sok sportlétesítménynek, a közvagyon gyarapításának, a kastélyok felújításának. Az ország lakóit arra biztatta, hogy a budapestiek menjenek vidékre, a vidékiek pedig látogassanak Budapestre.

A parlament 145 igen, 38 nem szavazat mellett fogadta el az NVB, majd 145 igen, 39 nem szavazattal az NVI elnökének beszámolóját. Ezt követően ismertették a megalakult új frakciókat és frakcióvezetőket. Ahogy látni lehetett, mindenki minden frakcióvezetőt megtapsolt, így a Fidesz például Gyurcsány Ferencet is, mint a DK képviselőcsoportjának vezetőjét.

NYITÓKÉP: Áder János beszélni megy, fotó: MTI/Illyés Tibor

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek