Nem sikerült elkerülni a pánikot, elkapkodják a cukrot Oroszországban

Szerző: Aradi Péter
2022.03.21. 15:50

Több helyen korlátozásokat vezettek be, ám a boltok polcai sokszor ennek ellenére is üresek.

Nem sikerült elkerülni a pánikot, elkapkodják a cukrot Oroszországban

A BBC moszkvai tudósítójának beszámolója szerint több helyi szupermarketben

elfogyott a cukor, és több más élelmiszerből is egyre nagyobb a hiány.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője március 19-én, pénteken arra kérte az oroszokat, hogy ne kezdjenek pánikvásárlásban, mindenből akad bőven utánpótlás, azonban úgy tűnik, nem sikerült meggyőzni az embereket.

Az orosz agrárminiszter, Dmitrij Patrusev is igyekezett megnyugtatni mindenkit. Mint mondta, a cukorgyárak megfelelően, fennakadások nélkül, éjjel-nappal üzemelnek, sőt, olyan jól mennek a dolgok, hogy hamarosan arra is képesek lesznek, hogy ne csak Oroszországot, hanem az eurázsiai partnereket is elláthassák cukorral.

A cukor mellett egyébként az orosz kormány már több alapvető mezőgazdasági termék exportját betiltotta, és több alapvető termék árát szabályozta a magas infláció miatt.

Az orosz élelmiszerárak alakulásáról azért érdemes tudni, hogy a beszámolók szerint évtizedek óta nem növekedtek ilyen ütemben,

csak a cukor ára két hét alatt 15 százalékkal emelkedett

a kormányzati statisztikák szerint is. A beszámolók szerint hasonló tempóban vásárolják az oroszok a lisztet és a vécépapírt is.

A BBC az orosz Kommerszant üzleti napilapra hivatkozva azt írja, több régióban mindenesetre korlátozásokat vezettek be, cukorból, lisztből, hajdinából, sóból és tésztából fejenként 2 kilót vásárolhatnak az oroszok, növényi olajból csak 2 literrel vehetnek, és bébiételből is csak három üveget vásárolhatnak.

Egy korábbi, március 13-i cikkben már arról írtak, a tej ára megduplázódott, az okostelefonok és televíziók ára – már amiket lehet még kapni – 10 százalékkal emelkedett.

NYITÓKÉP: reverent / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek