Putyinellenes csomagot és a gazdaság orosztalanítását jelentette be a lengyel miniszterelnök

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.18. 13:01

Utóbbi leginkább az energetikára vonatkozik. Morawiecki a közelgő NATO-csúcson fel fogja vetni egy békemisszió Ukrajnába küldését is.

Putyinellenes csomagot és a gazdaság orosztalanítását jelentette be a lengyel miniszterelnök

„Putyinellenes Pajzs” néven gazdasági akciócsomagot vezet be a lengyel kormány

– jelentette be péntek délelőtt Mateusz Morawiecki kormányfő.

Mint az erről szóló Facebook-posztjában fogalmaz, Oroszország Ukrajnával folytatott háborúja hatalmas gazdasági turbulenciát okoz az egész világon, ezért döntött úgy a kormány, egy akciócsomagot fogad el, amivel

  • küzd az elszabaduló infláció ellen;
  • támogatja a munkahelyteremtést;
  • támogatja azokat a cégeket, amik korábban az orosz piacon működtek;
  • „deruszifikálja” a lengyel és az európai gazdaságot;
  • diverzifikálja az energetikát – itt a Lengyelországot Norvégiával összekötő balti gázvezetéket és a cseppfolyós gáz fogadására alkalmas Świnoujście-i kikötőt említi, ezekkel rövid időn belül ki tudja váltani az orosz gáz Lengyelország;
  • megelőzi az élelmiszerárak emelkedését;
  • és támogatja a földműveseket a mezőgazdasági termelésben és a műtrágya vásárlásában.

Az akciócsomag Morawiecki szerint a covidjárvány idején sikerrel alkalmazott válságkezelő és antiinflációs csomagok folytatása. Konkrétumokat a kormányfő mindössze a földművesek támogatásáról közölt (ők hektáronként 500 zlotyt – 39,6 ezer forintot – kapnának termőföld, illetve 250 zlotyt – 19,8 ezer forintot – rétek és legelők esetében, 50 hektár felső határig).

A „deruszifikálás” valószínűleg leginkább az energiaszektorra vonatkozik,

mint a Gazeta Wyborcza írja, Morawiecki azt is bejelentette, 3 milliárd zlotyval (237 millárd forinttal) feltőkésítik a lenygel földgázszállítási rendszerüzemeltetőt, a Gaz-System nevű céget.

Felvetik az ukrajnai NATO-missziót

Morawiecki a Jog és Igazságosság párthoz közeli katolikus lap, a Niedziela szerint arról is beszélt, hogy a március 24-én tartandó brüsszeli rendkívüli NATO-csúcson fel fogják vetni azokat a javaslatokat, amikről a Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnökkel, Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettessel, valamint Vologyimir Zelenszkijjel beszéltek az előbbiek Kijevi látogatása során.

A találkozó után Kaczyński vetette fel, hogy

Ukrajna területére egy nemzetközi békemissziót kellene küldeni a NATO vagy valamilyen szélesebb nemzetközi együttműködése égisze alatt.

Morawiecki azt mondta, a közelgő NATO-csúcson javasolni fogja ennek a békemissziónak az Ukrajnába küldését, és az ukránok által a háború kezdete óta kért légtérzár témáját is elő fogja hozni.

NYITÓKÉP: Lengyel miniszterelnöki iroda

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek