Az EU növeli az elrettentő erejét, Zelenszkij is felszólalt az EP-ben

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.01. 15:16

Az Európai Parlament Ukrajna ügyében tartott rendkívüli ülésén nemcsak az EP, az Európai Tanács és a Bizottság elnöke szólalt fel, hanem kapcsolták az ukrán elnököt is.

Az EU növeli az elrettentő erejét, Zelenszkij is felszólalt az EP-ben

Rendkívüli plenáris ülést tart Ukrajna ügyében az Európai Parlament, amin nyitóbeszédében Roberta Metsola EP-elnök felsorolta az eddigi Oroszország elleni intézkedéseket,

majd a felszólalása után videóhívásban kapcsolták Vologyimir Zelenszkij ukrán elnököt is.

Az egység ára

Zelenszkij, ahogy ez elmúlt napokban, ezúttal is khaki pólót viselt, és borostásan szólt az EU vezetőihez. Elmondta, hogy az országa polgárai a hazájukat védik, amiért sokan a legvégső árat fizetik meg. Az elnök nagyon örül az Unió egységes támogatásának,

azonban tragikusnak nevezte, hogy ennek az egységnek az az ára, hogy az országában több ezer embert ölnek meg.

Zelenszkij meg meg van róla győződve, hogy a népe Európát választja,

és azt szeretné hallani, hogy Ukrajna számára nyitva is áll az út Európába.

Az elnök megemlékezett a kedd délelőtti harkivi rakétatámadásról is, ami a Szabadság teret érte, és szerinte ez szimbolikus, minden teret Szabadság térnek lehet most nevezni.

Az elnök azt is elmondta, hogy az előző napon 16 gyerek halt meg a harcokban, miközben Putyin szerint csak katonai létesítményeket támadnak. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az életükért küzdenek, és azért, hogy egyenrangú tagjai legyenek Európának,

és felszóllította a hallgatóságot, hogy bizonyítsák be, ők is európaiak.

Zelenszkij beszédét a „Dicsőséget Ukrajnának!” szlogennel zárta, miközben a helyszínen lévő EP-képviselők vastapssal üdvözölték az ukrán elnök felszólalását.  

Zelenszkij után az ukrán parlament, a Verhovna Rada elnöke, Ruszlan Stefancsuk beszélt, aki elmondta, hogy

az ukránok a civilizált világ határait védik.

Arra szólította fel az EU vezetőit, támogassák és tegyék stratégiai partnerré Ukrajnát, a legnagyobb támogatás pedig szerinte, ha az EU megerősíti a törekvéseiket, és tagjelöltté teszi Ukrajnát.

Geopolitikai terrorizmus

Charles Michel, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács belga elnöke szerint egyetlen oka van Putyin támadásának: hogy nyolc éve a Majdanon az ukránok úgy döntöttek, a demokrácia, a szabadság és a jogállamiság útjára akarnak lépni.

Michel az orosz inváziót geopolitikai terrorizmusnak nevezte,

felszólította az orosz katonákat, hogy fejezzék be a háborút és menjenek haza, valamint gratulált Zelenszkijnek és az ukrán népnek a bátorságért.

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, együtt fognak fellépni, és súlyos következményekkel kell szembenéznie Oroszországnak, ezekkel a kivetett szankciók miatt már szembesültek az orosz oligarchák, Putyin és az orosz bankok.

Michel kitért arra is, hogy Zelenszkij hivatalosan kérte, hogy az EU fogadja be a tagjelölti kérelmet. Az ET elnöke elmondta, az EU-csatlakozás általában nagyon nehéz és hosszú folyamat, de a Bizottság előterjesztése alapján a Tanácsnak mérlegelnie kell majd a kérelem elbírálást.

Michel szerint Putyin azt gondolta, hogy még jobban megtöri, megosztja és megbénítja Európát, azonban nem ez történt, és Ukrajnában is a vártnál nagyobb ellenállásba ütközött.  Michel szerint erre az egységre és egyenességre van szükség.

Az EU a sarkára áll

A spanyol Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is az egységről beszélt, és szerinte ezen a téren hatalmas előrelépés történt az utóbbi napokban. Szerinte ezek azok a pillanatok, amikor

megszületik az európai geopolitika,

amikor végre az EU-nak meg kell acéloznia az erejét, mert kénytelen szembenézni a háború fenyegetésével.

Európának soha nem kellett még ennyire végiggondolni a védelmi politikáját és a helyét a világban – fogalmazott Borrell, kiemelve, hogy

az EU-nak jelentősen növelnie kell az elrettentő kapacitását, mivel a háborút nem sikerült megakadályozniuk.

Borrell szerint pár nap alatt omlottak le tabuk azzal, hogy az EU ilyen gyorsan egységes álláspontra jutott Oroszország SWIFT-ből való kizárásáról, illetve azzal, hiogy az unió fegyvereket vásárol Ukrajnának.

A politikus visszaemlékezett arra, amikor még 2007-ben személyesen találkozott Putyinnal – akkor még az EP elnökeként –, és akkor azt mondta neki, az EU nem enged az orosz gázért az emberi jogokból. Borrell hangsúlyozta, hogy el kell kezdeni növelni az energiafüggetlenséget, az agresszort pedig egy nemzetközi koalícióban kell elítélni.

Azért hosszú az út az EU-ba

Az Európai Parlament vitáján felszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke is. Az egykori német védelmi miniszter szerint az igazság pillanata jött el Európának; ami Ukrajnában történik,

az nemcsak Ukrajnáról szól, hanem két világnézet, a demokrácia és az autokrácia összecsapásáról szól.

Meg kell mutatnunk a demokrácia és a szabad emberek erejét – mondta von der Leyen, és külön megköszönte Lengyelországnak, Szlovákiának és Magyarországnak, hogy befogadják az Ukrajnából menekülőket.

Ahogy az ülés elején Roberta Metsola EP-elnök, úgy von der Leyen is felsorolta az Oroszországot sújtó szankciókat.

Sokkal egységesebbek vagyunk, mint valaha – mondta a Bizottság elnöke, aki kitért arra is, hogy a szankciók árát „a mi gazdaságunknak is meg kell fizetnie”.

A járvány két éve után sajnos nem a helyreállításra tudunk koncentrálni, de von der Leyen szerint az európaiak megértik, hogy fel kell lépni az agresszióval szemben. A szabadságnak nincs ára – fogalmazott. A bizottság elnöke is beszélt az energiafüggetlenség növelésétől: rövid távon az más szolgáltatókat kell keresünk, hosszú távon át kell állnunk a zöld energiaforrásra, mindez szerinte stratégiai befektetés.

A védelmi kérdésben az EU az elmúlt hat napban többet fejlődött, mint az elmúlt két évtizedben

– emelte ki von der Leyen is a ez egységes fellépés gyorsaságát. Mint elmondta, az EU költségvetési forrásokból ad fegyvereket egy megtámadott országnak – amire korábban nem volt példa –, és 500 millió eurót különítettek el a háború miatt humanitárius helyzet kezelésére.

Von der Leyen szerint ez vízválasztó pillanat az EU számára, nem magától értetődő az emberek biztonsága, tennünk kell érte.

Oroszország is válaszúthoz érkezett – mondta a Bizottság elnöke –, ott is egyre többen szállnak síkra a szabadságért, és az EU kinyújtja a kezét ezen másik Oroszország irányába.

Az ukránok értünk tartják a szabadság fáklyáját – fogalmazott von der Leyen, majd hozzátette, hogy azért

az út az EU-ba hosszú, be kell fejezni a háborút, de az ukránok mindenképpen ide tartoznak az európai családba.

NYITÓKÉP: Eric Vidal / © European Union 2022 – Forrás : Európai Parlament

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek