Most maga az EU cáfolta, hogy Orbán Viktor ásná alá az egységet Oroszországgal szemben

Szerző: Kósa András
2022.02.22. 17:16

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökei szerint az összes uniós tagállam egységes az Oroszország elleni fellépésben.

Most maga az EU cáfolta, hogy Orbán Viktor ásná alá az egységet Oroszországgal szemben

„Az Oroszországi Föderáció jogellenes és elfogadhatatlan döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy elismeri az ukrajnai Donyeck és Luhanszk egyes részeinek területi függetlenségét, és orosz csapatokat küld a kérdéses területekre. Ez a döntés ellentmond a nemzetközi jognak, sérti Ukrajna területi integritását és szuverenitását, ellentétes az Oroszország által vállalt nemzetközi kötelezettségekkel, és tovább súlyosbítja a válságot” – áll az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökének közös nyilatkozatában.

Ursula von Der Legyen és Charles Michel szerint a válságban egységesek abban, hogy határozott és gyors válaszlépéseket kívánnak tenni, szoros együttműködésben a nemzetközi partnerekkel. Ezzel egyben cáfolták a Guardian korábbi cikkét, ami arról szólt, hogy Orbán Viktor miatt nem jutnak konszenzusra az ügyben. Az uniós külügyminiszterek kedden délután nem hivatalos ülést tartanak, ezt követően pedig még ma sor kerül az első szankciócsomag hivatalos előterjesztésére. „A szankciók előterjesztése után össze fognak ülni a megfelelő szervek, hogy haladéktalanul véglegesítsék a csomagot” – zárul a közlemény.

NYITÓKÉP: Európai Parlament

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek