Kijev és az ukrán elnök ellen mennek az oroszok, milliós menekültáradat indulhat meg

Szerző: Kósa András
2022.02.25. 06:40

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ő és a családja Vlagyimir Putyin első számú célpontja az Ukrajna elleni háborúban. Egyre több jel mutat arra, hogy az orosz csapatok Kijevig nem álnak meg az invázióban. Lengyelország milliós menekültáradatra számít. Amit tudni lehet az ukrán helyzetről pénteken eddig.

Kijev és az ukrán elnök ellen mennek az oroszok, milliós menekültáradat indulhat meg

Több robbanás is megrázta Kijevet péntek hajnalban. A nagy hírügynökségek (BBC, Reuters) szerint egyelőre nem teljesen világos, hogy pontosan mi történik, a BBC arról számolt be, hogy saját riportere is óvóhelyre húzódott, miután robbanásokat hallot. Az ukrán külügyminisztérium közlése szerint

az ország légvédelme lőtt le egy orosz vadászgépet,

melynek a roncsai házakra estek, többen megsérültek, két ház kigyulladt és valószínűleg össze fog omlani. Ennek némileg ellentmond, hogy Dmitro Kuleba külügyminiszter „szörnyű rakétatámadásról írt”, amilyen a második világháború óta nem történt az ukrán főváros ellen.

Rakétatámadás érte a délkeleti határvárost, Zaporizzsját, utcai harcok folynak az észak-keleti Szumiban és szintén bombázták Harkovot is az oroszok.

Volodimir Zelenszkij orkán elnök eközben bejelentette, hogy „szabotőrök” hatoltak be a fővárosba,

de részleteket nem közölt.

Kijevben és Harkovban sokan menekültek ismét a metróba a támadások elől.

Zelenszkij szavai ugyanakkor alátámasztják azt az egyre erősebb feltételezést, hogy az oroszok céljai között Kijev elfoglalása, vagy körbezárása is szerepelhet, ami előfeltétele lehet a jelenlegi ukrán vezetés elmozdításának – amit egyébként maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is nyíltan kimondott. Szerinte ő és családja Putyin első számú célpontjai. Erről beszélt pénteken hajnalban Antony Blinken amerikai külügyminiszter is.

Blinken egyébként továbbra is csak annyit volt hajlandó mondani hogy „minden NATO-területet” megvédenek, vagyis Ukrajna ebbe nem tartozik bele.

Az már világosnak tűnik, hogy az oroszok északon, keleten és délen is területszerzésre törekednek. A BBC szerint egyre többen indulnak meg a lengyel és a román határ felé a támadás alatt álló régiókból.

Az Azonnalinak egy lengyel forrás azt mondta, az ország kormánya milliós nagyságrendű menekülthullámmal számol.

A magyar kormány nem közölt becslést, de egy Orbán Viktor korábbi videójában látható prezentáció szerint hatszázezer menekülővel számolnak a hatóságok.

Tömeges menekülés egyelőre nincs Magyarországra, de csütörtök éjszaka egy Nyíregyházáról Budapestre érkező vonat kalauza azt mondta lapunk munkatársának, hogy egész nap sokkal többen utaztak az ukrán határ felől induló vonatokon, mint máskor.

NYITÓKÉP: Wikimedia commons/Ukrán Védelmi Minisztérium

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek