Olyan rakétákat kaphatnak az ukránok Amerikától, amikkel „Oroszországba vihetik a háborút”

Szerző: Kósa András
2022.05.28. 11:11

Ukrajna már eddig is hajtott végre támadásokat az orosz-ukrán határ közelében fekvő orosz városok és célpontok ellen, de ha megkapják a kért két amerikai rakétarendszert, már Oroszország belső területei sem lesznek biztonságban.

Olyan rakétákat kaphatnak az ukránok Amerikától, amikkel „Oroszországba vihetik a háborút”

A CNN szerint Joe Biden kormánya komolyan fontolgatja, hogy igent mond Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és a rendelkezésére bocsátja az amerikai hadsereg két modern mobil rakétarendszerét. Az amerikai hírtelevízió „magas rangú forrásokra” hivatkozva azt írta, a Biden adminisztráció

„hajlik rá, hogy leszállítsa a két rakétarendszert”,

ami

„fordulatot jelenthetne a háborúban”.

Az egyik egy olyan rakéta sorozatlövő rendszer, amelyik akár 500 kilométerre is képes rakéták célbejuttatására. A másik hatótávolsága „csak” 300 kilométer, de egyrészt már ezzel is jelentős orosz területeket tarthatnának tűz alatt adott esetben az ukránok, másrészt

ezt a rakéta sorozatlövő rendszert könnyebb és sokkal gyorsabban mozgatható járművekről lehet célba juttatni.

A CNN szerint Joe Bidenék egyik félelme a döntéssel kapcsolatban, hogy ezzel „Oroszországba vihetik a háborút”, vagyis orosz területen orzhatnának hatalmas anyagi és emberveszteségeket, ami viszont még komolyabb pusztításra sarkallhatná Vlagyimir Putyint Ukrajnában.

Mint a CNN megjegyzi, Washington ebből kiindulva nem járult mindmáig hozzá, hogy F-35-ösökkel pótolja azokat a lengyel MIG-29-eseket, amiket a lengyel kormány Ukrajnának adna.

Nem véletlen, hogy az orosz médiában is nagy visszhangot kapott a lehetséges amerikai döntés, a Kreml-hez különösen közel álló Olga Skabejeva tévériporter az állami 1-es csatornán azt mondta, ez egy „vörös vonal átlépését” jelentené Moszkva számára.

NYITÓKÉP: DVIDSHUB, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek