Invázió vagy nem? A Nyugat egyelőre rágódik, mit lépjen arra, hogy Putyin katonákat küldött Donbászba

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.22. 10:28

Az EU külügyminiszterei délután döntenek a szankciókrál, a magyar kormány azt mondja, nem fogja elgáncsolni a közös fellépést.

Invázió vagy nem? A Nyugat egyelőre rágódik, mit lépjen arra, hogy Putyin katonákat küldött Donbászba

Hétfő este Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaságot, majd bejelentette, hogy Oroszország általa békefenntartóknak nevezett katonákat küld a területre. Orosz katonák már hétfő este be is léptek a területre, a Reuters tudósítója orosz tankokat látott Donyeckben, az angol nyelvű orosz állami hírcsatorna, az RT egy videót is közzétett, amin lángoló harci járművek láthatók, ezeket állítólag a Donbászba belépő orosz katonák lőtték ki, a videó pedig az RT állítása szerint az FSZB-től, az orosz belföldi titkosszolgálattól származik.

Miközben tehát orosz katonák léptek a nemzetközi jog szerint Ukrajnához tartozó területekre,

a Nyugat egyelőre nem alakított ki egységes álláspontot arról, hogy minderre hogyan reagáljon, és egyelőre arról sem, hogy Oroszország lépését minek nevezze.

A Politico a Biden-adminisztráció egy magas rangú tisztviselőjét idézi, aki azt mondta,

az orosz csapatok bevonulása Donbászba önmagában nem jelent új lépést, hiszen Oroszországnak az elmúlt nyolc évben volt ott hadereje,

ezért ő kerülte az invázió kifejezést.

Biden elnök még hétfő este egy rendeletben szabott ki szankciókat a két szakadár köztársaságra, de ezeknek egyébként is alig volt kapcsolatuk az USA-val, valszínűleg nem különösebben fog nekik fájni, ha amerikai cégek nem vihetnek hozzájuk beruházásokat.

A republikánusok ennél komolyabb szankciókat követelnek, szerintük azzal, hogy az oroszok békefenntartóknak nevezett katonái beléptek Ukrajna területére,

elkezdődött az invázió, és a szankciók teljes listáját életbe kell léptetni,

amik többek között „egyszer és midnenkorra véget vetnek” az Északi Áramlat 2 földgázvezetéknek is.

Nem nevezné pusztán inváziónak az orosz lépést Josep Borrell, az EU külügyi képviselőjére sem.

„Nem mondanám, hogy egy teljes értékű invázió, de az orosz csapatok Ukrajna földjén vannak”

idézi Borrellt a Politico. A lap azt is írja, Borrell kedd délutára rendkívüli tanácskozásra hívta az EU külügyminisztereit Párizsba, hogy az unió közös válaszáról hozzanak döntést. Ezek szankciók lesznek, a mértékükről a tanácskozáson döntenek majd,

Borrell biztos benne, hogy egyhangú döntés születik majd.

Az uniós közös fellépést rendre gáncsoló magyar kormány egyelőre olyan jelzéseket küld, hogy ezúttal nem lesznek kerékkötők (igaz, csak a nem kötelező érvényű nyilatkozatokat vétózzák meg, az összes Oroszország, illetve Belarusz elleni szakciót megszavazták eddig): Orbán Viktor Facebook-oldalán még hétfőn este megjelent egy poszt, miszerint egyeztetett az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről.

„Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak”

– fogalmaz a rövid közleményben a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az egyeztetések folyamatosak.

Szijjártó Péter külügyminiszter is arról posztolt kedd reggel, hogy „a tegnap esti fejlemények nyomán most felgyorsult Brüsszelben a szankciós intézkedések előkészítése és folyamatos az egyeztetés a lehetséges lépésekről.

Magyarország ebben a kérdésben soha sem törte meg az uniós egységet.

Mindezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldásba vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladnunk”.

A miniszter nem pontosította, mi lenne az „ez a kérdés”, amiben Magyarország „soha sem törte meg az uniós egységet”, mindenesetre ezt eddig Ukrajnával kapcsolatban is rendszeresen megtette.

De mi is történt február 21-én? Összefoglaltuk!

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-i televíziós beszéde közben, ahol bejelentette, Oroszország de jure elismeri a két szakadár államot. FOTÓ: Kreml

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek