Elfogadta az Európai Parlament a Cseh-jelentést

Szerző: Aradi Péter
2022.02.15. 20:40

Ha minden jól megy, előbb-utóbb a városok is pályázhatnak uniós forrásokra. Karácsony Gergely is fellélegzett.

Elfogadta az Európai Parlament a Cseh-jelentést

Az Európai Parlament február 15-én, szerdán elfogadta azt a Cseh Katalin által készített jelentést, ami szerint lehetővé kell tenni, hogy

a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra,

és hogy a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. A hírt maga Cseh Katalin, a Momentum politikusa jelentette a Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere társaságában.

A politikus azt írja, a most elfogadott jelentés Budapest és több magyar város számára rendkívül fontos, ugyanis az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt szerinte elakadtak, a Cseh-jelentésnek köszönhetően viszont a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük az említett Budapest is később fontos forrásokhoz juthatnak.

„Mindez azért is fontos, mert tudjuk: a városok sokkal inkább tisztában vannak a helyben élő emberek igényeivel, így tényleg az embereket érdeklő, az életminőségüket javító fejlesztések valósulhatnak majd meg” – tette még hozzá.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Cseh-jelentés elfogadása nagyon komoly segítség lehet a városoknak, önkormányzatoknak és vállalkozásoknak a koronavírus utáni talpra állásban.

A központi kormányzat egyébként – Karácsony állítása szerint – a 2019-es önkormányzati választások óta bünteti Budapestet és a budapestieket azzal, hogy elveszi az iparűzési adó felét, vagy hogy csorbítja az önkormányzatok önrendelkezési jogát.

„Ígéreteik ellenére teszik tönkre a nemzet fővárosát, mindezt azért, mert

a lakosság többsége nem kormánypárti politikusokra adta szavazatát”

– írta nem olyan régen a Facebookon.

Az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága egyébként még 2021 novemberében fogadta el a jelentést, amin Cseh Katalin már egy ideje dolgozott. Mint akkor is írta, különleges érzés volt ezen a jelentésen dolgozni.

A jelentés ettől persze még nem emelkedett jogerőre, de az első akadályt sikerrel vette. A Cseh-jelentés elfogadása egyelőre csak arról szól, hogy felszólítják a Bizottságot és a Tanácsot, hogy dolgozzanak ki egy olyan rendeletjavaslatot, ami lehetővé teszi azt, ami a jelentésben szerepel. 

NYITÓKÉP: Cseh Katalin / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek