Lukasenka szerint Ukrajna és Lengyelország felől akarják megtámadni Belaruszt

2022.01.17. 17:47

A belarusz diktátor szerint ezért is fontos a belarusz-orosz közös hadgyakorlat februárban. Emellett a hivatalos belarusz narratíva szerint már nem Lukasenka, hanem a nyugati országok robbantották ki a migrációs válságot a lengyel-belarusz határon.

Lukasenka szerint Ukrajna és Lengyelország felől akarják megtámadni Belaruszt

Újabb részletek derültek ki a februárra tervezett belarusz-orosz közös hadgyakorlatról. Az Európa utolsó diktátorának is nevezett Lukasenka január 17-én tábornokainak gyűrűjében beszélt a közös hadgyakorlatról – számol be róla többek között a belarusz állami hírügynökség, a Belta.

Lukasenka arról beszélt, hogy a hadgyakorlaton nemcsak belarusz katonák, hanem orosz csapatok is részt vesznek majd,

amiről azt mondta, egy normális hadgyakorlat lesz, ahol több terv kapcsán is felkészülnek.

A hadgyakorlatra Belarusz nyugati, illetve déli határain kerül majd sor, azaz a belarusz-lengyel, illetve a belarusz-ukrán határ közelében – ennek oka, hogy

Lukasenka szerint e két országban Belarusz ellenében szervezkednek.

Az elnöki hivatal közleménye már több információt tartalmazott, hogy Lukasenka miért tart egy esetleges támadástól: Lukasenkáék szerint Lengyelországban és a Balti államokban közel 30 ezer katona áll hadikészültségben, köztük 8-10 ezer amerikai katona.

„Varsó a NATO vezetőségéhez fordult azzal a kéréssel, hogy telepítsenek többlépcsős logisztikai és technikai támogatási rendszert a térségbe. Katonai emberként azonnal feltesszük a kérdést, miért?”

– kezdett értekezésbe Lukasenka, majd rátért arra, hogy szerinte ennek mi lehet az egyetlen valódi oka: „valami komoly dologra készülődnek”, ha nem is azonnal, de hosszú távon. 

Ugyanakkor a 2020 augusztusában választási csalások közepette újraválasztott diktátor a NATO-tagállamok csapatai helyett jobban tart Ukrajnától:

Lukasenka szerint baljós, hogy az ukrán hadseregbe a „radikális nacionalistákat” válogatják össze, ami szerinte sokkal rosszabb, mint a NATO-csapatok.

A Belaruszt 27 éve vasmarokkal irányító diktátor szerint az ukránok ezt a migráció elleni harcnak álcázzák, ám szerinte ez nem lehet valódi ok.

„Igen, a migránsok nem jutnak be Ukrajnába még rémálmukban sem. Nem is mennek és nem is szeretnének Ukrajnába menni, ezt is megértjük” – fogalmaz Lukasenka, majd megjegyzi, hogy valójában Ukrajnából menekülnek az emberek és gúnyosan megjegyzi, hogy ennek ellenére az ukránok a Belaruszból érkező menekültekkel szemben próbálják magukat megvédeni.

A diktátor információi szerint közel tízezer ukrán katonát mozgósítottak a határ közelében az elmúlt időszakban.

Ennél azonban érdekesebb részleteket árult el Viktor Gulevics, a belarusz fegyveres erők vezérkarának főnöke. 

Gulevics szerint a „nyugat által provokált migránsválság miatt” összesen 23 ezer nyugati katonát és közel 300 tankot vezényeltek Belarusz északnyugati, nyugati és déli határára,

és Belarusz csak ezen provokációra reagál a közös hadgyakorlattal. A hadgyakorlatról elmondta, hogy az elsősorban a határvédelemmel fog foglalkozni, és mind földön, mind levegőben gyakorlatokat fognak tartani, hogy felmérjék a belarusz hadsereg felkészültségét. 

Mint korábban beszámoltunk róla, Belarusz és Oroszország még 2021. december 29-én jelentette be, hogy közös hadgyakorlatot fognak tartani, aminek ötletét Lukasenka vetette fel, a Belta tudósítása szerint pedig Putyin azt szintén jó ötletnek tartotta.

A hadgyakorlatra elég feszült időszakban kerül sor,

ugyanis Belarusz már tavaly május óta iraki menekülteket felhasználva folytat hibrid háborút az Európai Unióval és elsősorban Lengyelországgal szemben, míg a nyugati országok attól tartanak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

A hibrid háború kapcsán egyébként Lukasenka már kisebb célt is ért, ugyanis amellett, hogy konfliktust szított Lengyelországban, még azt is sikerült kiharcolnia, hogy a már nyugdíjba vonult Angela Merkellel, Németországot 16 évig irányító kancellárral is tárgyaljon telefonon, amivel de facto Merkel elismerte Belarusz elnökeként Lukasenkát.

A belarusz és az orosz közös hadgyakorlatot egyébként februárban tartják, és annak tervezetét Lukasenka már el is fogadta.

NYITÓKÉP: Krenlin.ru

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek