Oroszország és Belarusz közös hadgyakorlatra készül

Szerző: Aradi Péter
2021.12.30. 12:41

A pontos részleteket még ők maguk sem tudják, de máris nagyon örülnek neki.

Oroszország és Belarusz közös hadgyakorlatra készül

Oroszország és Belarusz 2022 februárjában vagy márciusában közös hadgyakorlatot tervez tartani – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021. december 29-én, miután Aljakszandr Lukasenkával, belarusz diktátorral tárgyalt Szentpéterváron. Mint mondta, a pontos részleteket majd a katonai tisztviselők egyeztetik.

A belarusz állami hírügynökség, a Belta arról számolt be, hogy

a hadgyakorlat ötletét Lukasenka vetette fel.

A belarusz diktátor felkérte Putyint, akiről tudja, hogy mindig támogatja őt, hogy folytassa a belarusz katonák kiképzését, és tanítsa be őket az Oroszországtól vásárolt katonai felszerelések használatára.

A bejelentés egy rendkívül feszült időszakban érkezett, amikor is az Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenka hibrid háborút folytat az EU ellen: tömegesen szállít közel-keleti menekülteket az belarusz-litván és a belarusz-lengyel határra, Putyin pedig csapatösszevonásokat tart az ukrán határ közelében.

Putyin szerint jó úton halad az integráció

A megbeszélésen a Belta közlése szerint arról is megegyeztek, hogy Oroszország támogatni fogja a belarusz repülőgépgyártást. Mint azt Lukasenka elmondta, ők rendelkeznek polgári és katonai repülőgépgyárakkal is, és meggyőződése, hogy mindkét félnek óriási hasznára válik egy ilyen együttműködés.

Putyin pedig megint megerősítette, hogy fontosnak tartja, hogy szorosabbra fűzzék a gazdasági kapcsolatokat, és továbbra is támogatja a már korábban elfogadott 28 integrációs programot,

amiknek megvalósítása jobb feltételeket teremt a két ország gazdasági fejlődése számára. Putyin emlékeztetett, hogy a koronavírus-világjárvány első évében, 2020-ban közel 17 százalékkal csökkent a két ország közötti áruforgalom, 2021-ben viszont már 36 százalékkal nőtt.

A belarusz és az orosz állam közötti közeledés nem újkeletű: már 1996-ban úgynevezett Unióállamot (Szojuznoje Goszudarsztva, tehát szó szerinti fordításban Szövetségi Államot) hozott létre a két ország. Ez elméletben csak egy szorosabb gazdasági együttműködésként indult, azonban az 1996-os megállapodás további lépcsőfokokat határoz meg a gazdasági mellett a politikai integrációra is.

Egy kis játék, egy kis ajándékozás

A tárgyalások után a két politikus egy hokimeccsen vezetett le. Mindketten ugyanabban a csapatban játszottak, de különböző sorban. A meccsen a beszámolók szerint Putyin 7, Lukasenka 2 gólt szerzett. A politikusok mellett olyan hokilegendák is jégre szálltak, mint Vjacseszlav Fetisov, aki több mint 10 évet töltött az NHL-ben, ami alatt két Stanley-kupát nyert.

A belarusz hírügynökség arról is beszámolt még, hogy Lukasenka egy hatalmas gonddal összeválogatott újévi ajándékkal is meglepte Putyint. A sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna külön kihangsúlyozta, hogy az ajándékozás mindig nagyon fontos Lukasenka tárgyalásai során, és ez most, a szentpétervári látogatásakor sem volt másképp. Az ajándék egy kolbászokkal és sajtokkal megpakolt élelmiszercsomag volt.

NYITÓKÉP: Lukasenka és Putyin a december 29-i találkozójukon. FOTÓ: Kreml

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek