Putyin Macronnak: A lengyel-belarusz krízisről az EU-nak Lukasenkával kellene beszélni

2021.11.16. 10:25

Hétfőn közel 45 percig tartó telefonbeszélgetést folytatott a francia és az orosz elnök. A telefonbeszélgetés során több témáról is beszélgetett a két államfő, így a belarusz-lengyel határon történt események mellett szó esett Ukrajnáról, illetve a Fekete-tengeren tapasztalt – az oroszok értelmezése szerinti – nyugati provokációról is.

Putyin Macronnak: A lengyel-belarusz krízisről az EU-nak Lukasenkával kellene beszélni

Hétfő délután telefonon tárgyalt Emmanuel Macron francia államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A telefonbeszélgetést az Euractivnak nyilatkozó Macron-közeli forrás szerint a francia kormányfő kezdeményezte, hogy több, a két országot érintő témát átbeszéljenek,

így szóba került a múlt hét óta eszkalálódott belarusz-lengyel-határmenti konfliktus, Ukrajna, de a NATO Fekete-tengeren tartott hadgyakorlat is.

Mindkét fél a megoldásban érdekelt

Macron és Putyin egyik legfontosabb napirendi pontja a belarusz és lengyel határon tapasztalt patthelyzet megoldása volt.

A belarusz diktátor, Aljakszandr Lukasenka ugyanis több ezer többnyire Irakból és Afganisztánból érkező bevándorlót terelt a lengyel határra, hogy így helyezzen nyomást az Európai Unióra.

A helyzet pattanásig feszült és a bevándorlók jelenleg patthelyzetben találták magukat, ugyanis Lengyelország nem engedi be őket, míg a belarusz határőrök és katonák nem engedik vissza Minszkbe az általuk a határra terelt tömeget.

Ezenkívül a lengyelek azzal is vádolják a belaruszokat, hogy nemcsak ők szervezik az utaztatást, de még a lengyel határon húzott kerítést is megpróbálják lebontani, sőt, egy péntek esti videó szerint

a belarusz egyenruhások a sötétben lézerrel és stroboszkóppal zavarják a lengyel határőrök munkáját,

mint az az alábbi felvételen is látszik.

Macron ezzel kapcsolatosan egyeztetett Putyinnal, aki továbbra is azon az állásponton van, hogy Oroszországnak semmi köze a határon kialakult helyzethez, és az Európai Uniónak közvetlenül Minszkkel kellene tárgyalnia – ezt egyébként a leköszönő német kancellár, Angela Merkel meg is tette nemrégiben, aki ezzel az első nyugati vezető volt, aki Lukasenkával tárgyalt a 2020 augusztusi elcsalt belarusz elnökválasztás után.

A francia elnök hivatal közleménye szerint a két államfő megegyezett, hogy deeszkalálni kell a kialakult helyzetet, és a Moscow Times úgy tudja,  

Putyin megígérte Macronnak, hogy beszélni fog majd Lukasenkával a belarusz-lengyel határon történtekről.

Ugyanakkor a Kreml sajtóközleménye már arról ír, Putyin megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint az EU-nak közvetlenül Lukasenkával kellene tárgyalnia, emellett elítélte a lengyel határőrök „rendkívüli kemény bánásmódját” a menekültekkel szemben.

Putyin szerint a NATO fenyegeti Oroszországot

Azonban nemcsak Lukasenkáról esett szó a telefonbeszélgetés alatt, mivel Putyin felhozta az Egyesült Államok és NATO hadgyakorlatát a Fekete-tengeren:

az orosz elnök szerint a hadgyakorlat egy provokáció, ami rontja az Orosz Föderáció és NATO közötti kapcsolatokat.

Putyin ezen kijelentése azután jött, hogy több NATO-tagállam azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az oroszok ismét csapatokat mozgósítottak az ukrán-orosz határra, emellett az oroszpárti szeparatisták által felügyelt Donbaszban nőtt a katonai aktivitás.

Ezzel kapcsolatosan Putyin elítélte Ukrajna lépéseit, az orosz elnök azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy előző héten bevetettek egy török drónt a szeparatisták ellen, ami sérti az ukránok, az oroszok és az oroszpárti szeparatiszták által 2014-ben megkötött, majd 2015-ben megerősített tűzszüneti megállapodást, a Minszki egyezményt, illetve a 2020-ban megtárgyalt fegyverszünetet is.

Macron ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Franciaország a NATO tagjaként hajlandó akár fegyverrel is megvédeni Ukrajna integritását,

bár azt a telefonbeszélgetésről kiadott közleményekből nem derül ki, hogy Macron ezalatt pontosan mit ért, hiszen a hivatalosan Ukrajnához tartozó területet a szeparatisták felügyelik, míg a Krím-félsziget de facto már Oroszország része.

A telefonbeszélgetés a Kreml sajtóközleménye szerint azzal ért véget, hogy a két elnök megegyezett, a továbbiakban is szorosan együtt fognak működni.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron találkozott Oroszországban még 2019 augusztusában. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek