A drága földgáz miatt tüntetnek Kazahsztánban, már a mobilnetet is kikapcsolták

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.04. 17:49

A gyülekezéseket nagyon szigorúan tiltó diktatúrában párezer ember elég volt ahhoz, hogy városokat zárjanak le.

A drága földgáz miatt tüntetnek Kazahsztánban, már a mobilnetet is kikapcsolták

Sorozatban harmadik napja tüntetnek Kazahsztán több városában az energiaárak növekedése miatt: a mai nap folyamán a helyi Szabad Európa tájékoztatása szerint már a rendőrség is megérkezett, és különösebb magyarázat nélkül többeket is őrizetbe vett, köztük volt egy újságírójuk is, aki tudósított a tüntetésekről.

A tüntetések az ország nyugati részén lévő Mangystau régióban törtek ki Zsanozsen és Aktau városában, miután a közlekedéshez is használt cseppfolyósított földgáz (LNG) ára tulajdonképpen egyik napról a másikra a duplájára nőtt: 2021-ben 60 tenge volt egy liter (nagyjából 40 forint), idén már 120 tenge.

A régióban százak gyűltek össze a kormány lemondását követelve, de kisebb tüntetéseket tartottak az ország északi részén található Aktobéban, Oralban, és a két legfontosabb városban, Almatiban és Nur-Szultanban is. Az újság riportja szerint utóbbi kettőben a magas LNG-árak mellett szóba kerülta  korrupció, a munkanélküliség és az alacsony bérek témája is.

Összesen nagyjából húsz embert vettek őrizetbe magyarázat nélkül, hogy aztán szintén magyarázat nélkül el is engedjék őket.

Bár az országszerte is csak párezresre tehető tömeg nem tűnik nagy hírnek, a kazah viszonyokat ismerve mégis az: a jelenleg épp lazának számító, de még mindig szigorú diktatórikus elemekkel dolgozó országban a vezetés nem igazán szereti a tüntetéseket, ahogy az őket kritizálókat sem. Épp a mostani tüntetések egyik helyszínén, Zsanozsenben tüntettek például 2011-én az olajmunkások magasabb fizetésért, az eredmény kemény rendőri fellépés és legalább 16 halott tüntető lett.

Ehhez képest jó eredménynek is mondható, hogy egyelőre úgy tűnik, senkit nem bántottak, a kormány pedig ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy intézkedéscsomagot készít az LNG árának visszaszorítására.

A probléma egyébként nem kifejezetten kazah: az LNG árának elszállása az egyik kiváltó oka a jelenleg is alakuló enegiaválságnak, amire válaszul a magyar kormány hosszú évek után újra minden nyilatkozatában előveszi a rezsicsökkentés eredményeit.

A beszámolók szerint ugyanakkor a szokásos kemény fellépés nem maradt el: egy tüntető nagyjából 6000 embert tippelt Aktau főterére, ahova a hideg miatt jurtákat is vittek magukkal, de a rendőrség nem engedték, hogy tűzhelyet szereljenek fel, ráadásul a városba vezető utakat is lezárták. A videók tanulsága szerint a tömeg "öregember, takarodj" skandálással jelezte a hivatalosan nemrég visszavonult, valójában élethosszig tartó hatalmat kapott Nurszultan Nazarbajevnek és kormányának, hogy nem kívánnak többé az ő rendszerükben élni.

A fővárosban, Nur-Szultanban is lekapcsolták a mobilinternetet egy időre, Almatiban pedig korlátozták a szolgáltatást.

A tüntetések hírének terjedésekor országszerte legalább tízszer hajtottak végre “megelőző letartóztatást”, értelemszerűen ismert kormánykritikus üzletemberek/aktivisták voltak a célpontok,

Simnkentben pedig egyszerűen szétverték a tíz főből álló tüntető csoportot, az erről forgatni kívánókat pedig elzavarták.

Kazahsztánban jelenleg engedélyeztetni kell minden tüntetést, a nem engedélyezett megmozdulásokon pedig nemcsak a szervezők ellen indíthatnak büntetőeljárást, hanem a résztvevők ellen is. Az elmúlt években több aktivista került börtönbe, vagy kapott feltételest hasonló miatt.

KIEMELT KÉP: Tüntetők gyülekeznek Aktauban (Bylbyleva2022 / Twitter)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek