Lakókocsis országjárásra indul Andrej Babiš cseh exkormányfő, már az elnökválasztásra készülhet

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.02. 16:24

Nem akármilyen videóban jelentette be a politikus, hogy hamarosan körbeautózza Csehországot. Babiš valószínűleg megcélozza a 2023-as elnökválasztást, az országjárás a kampány kezdete lehet.

Lakókocsis országjárásra indul Andrej Babiš cseh exkormányfő, már az elnökválasztásra készülhet

Andrej Babiš beszáll az elnökségért folyó harcba

írja a Seznam zprávy oldal. A cseh exkormányfő populista pártja, az ANO szoros versenyben maradt alul a hárompárti jobbközép pártszövetséggel, a SPOLU-val szemben az októberi parlamenti választáson. Önálló pártként így is az ANO maradt Csehország legerősebb pártja, azonban a parlamentbe jutott pártok közül csak a szélsőjobboldali SPD lett volna hajlandó koalíciót kötni vele, amivel nem lett volna meg a parlamenti többsége, így végül a SPOLU listavezetője, a konzervatív Petr Fiala alakíthatott kormányt.

Bár a választás előtt Babiš kijelentette, hogy az ellenzéki politizálás nem érdekli, és ha nem győz, otthagyja a politikát, ez nem történt meg.

Újévi videójában – az kormánya sikereinek felsorolása mellett – konstruktív ellenzéki politikát ígér, egyúttal keményen bírálja is a Fiala-kormányt, amiért az a költségvetés rendezését, vagyis megszorító intézkedéseket helyezett kilátásba – Babiš értelmezése szerint „az embereken” akar spórolni.

A Seznam zprávy által megkérdezett cseh politológusok szerint pont erre tud majd alapozni Babiš az elnöki kampányában:

a Fiala-kormány megszorításai sokaknak lehetnek fájdalmasak, amikhez képest Babiš kormányzása akár „aranykornak” is tűnhet.

Még nem döntötte el

Babiš egyébként még nem jelentette be az indulását az elnöki posztért – amit a cseh közélet már évek óta valószínűsít –, de nem is zárta ki azt. Mindenesetre a 2023-ban leköszönő államfő, Miloš Zeman nagyon szeretné őt látni az utódjának – ahogy a kormányalakítással is Babišt szerette volna először megbízni, de végül belátta, hogy erre Babišnak nincs esélye.

A milliárdosból lett politikust egy decemberi 31-i interjúban is kérdezték, indul-e az elnöki posztért. Babiš azzal kerülte ki az egyértelmű választ, hogy ezt nagyon sokan szeretnék, de ezt elsősorban a családjával kell megbeszélnie, ők viszont azt szeretnék, ha befejezné a politizálást.

Azt azonban elárulta, hogy elnökként a kedvére való lenne, ha a kapcsolatrenszerét felhasználva képviselhetné a cseh gazdaság érdekeit külföldön, otthon pedig betemetné a lövészárkokat

– amikről a saját értékelése szerint ő maga nem tehet.

Úgy tűnik, Babiš meg is kezdi az elnöki kampányát, legalábbis a cseh lap szerint nem lehet másként értelmezni azt a december 27-i Facebookra feltöltött videóját, amin bejelenti, hogy országjárásra indul.

Vettem egy lakókocsit!

Babiš mindigis impulzív showman volt, aki nem idegenkedett a politikusokhoz képest profán megnyilvánulásoktól sem – nem hiába emlegették a cseh Trumpként, akire abban is hasonlít, hogy az ország egyik leggazdagabb embereként és az elit tagjaként ígérte az elit leváltását.

Az Azonnali már öt éve is közölt egy remek gyűjtést a politikus legjobb pillanataiból; a legutóbbi választási kampányában – aminek fő témájává az illegális bevándorlást tette, még a műfaj legismertebb arca, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kampányolt mellette – egészen elképesztően leegyszerűsített üzenetekkel operált:

például azzal riogatott, hogy az ellenzék bevándorlókat költötett a nyaralókba és a hétvégi házakba.

Az országjárását bejelentő videó tartalmában és formájában is a rá jellemző jegyeket viseli.

Babiš ugyanis egy lakókocsival indul országjárásra, amivel majd sok helyen megáll, és fogadja benne az embereket, hogy elbeszélgessen velük.

A videóban bemutatja a lakókocsi felszereltségét – olyan rossz vígjátékos pillanatokkal, mint a vécén ülve kikukucskálás a fürdőszobából (szerencsére nem letolt gatyával), és politikustól – de perszen nem Babištól – szokatlan egyéb bohóckodással. Cseh nyelvtudás nélkül is érdemes megnézni:

A 2023-as elnökválasztásig azonban komoly problémája adódhat még Babišnak: az évek óta húzódó korrupciós botránya, az uniós források jogtalan felhasználásáról szóló Gólyafészek-ügy immár harmadszor jutott abba a stádiumba, hogy eljárás indulhat Babiš ellen.

A politikus népszerűségére a bortány nem volt kimutatható hatással, így ez önmagában nem rontaná Babiš elnökjelölti pozícióit sem, ráadásul ha sikerül megnyernie az elnökválasztást, az egyúttal menekülőút is lenne a politikus számára.

Az elnök ugyanis a hivatali ideje alatt nem tartóztatható le, nem indítható ellne eljárás sem büntetőügyben, sem szabálysértés miatt.

NYITÓKÉP: Andrej Babiš / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek