4+1 könyv, amivel okosabbá teheted karácsonyra a környezetedet

Szerző: Fekő Ádám
2021.12.19. 15:10

Kevés aktuálisabb dolog van a fasizmus és a rárakódott populizmus elemzésénél. Szerencsére ehhez mérten az idei év végének könyvtermése is megadja azt a tudást, amire szükségünk van.

4+1 könyv, amivel okosabbá teheted karácsonyra a környezetedet

Megállíthatatlanul közeledik a karácsony, ami ugyebár megállíthatatlanul hozza magával azt is, hogy pénzt kell költenünk a szeretteink ajándékaira.

Ha nagyon objektíven nézzük, valószínűleg könyvet adni a legjobb: ahogy arról már írtunk, trollkodni is kiválóan lehet vele, de egy másik úton járva egyszerre menőzhetünk el a saját intellektualitásunkkal, miközben legalább egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy legalább egy ismerősünk elolvassa azt a könyvet, amiről hetek-hónapok óta nem tudunk senkivel sem. beszélgetni.

Egy könyvvel tulajdonképpen tudást ajándékozunk, ezért hoztam össze az erre fogékonyanknak egy olyan listát, ami kifejezetten segítségünkre lehet megérteni, mi történik manapság a világban.

Ezen belül persze vannak árnyalatok, hiszen be kell lőnünk azt is, hogy szórakozásra vagy megdöbbenésre van inkább igény, de szerencsére az idei könyvpiac tényleg minden vágyunkat teljesíti.

Úgyhogy íme az Azonnali évvégi nagy világmagyarázó könyvlistája!

1. Az alapok

Victor Klemperer: LTI - A Harmadik Birodalom nyelve (&)

Újrakiadásról van szó, de egy nagyon fontos újrakiadásról: Victor Klemperer szerencsésen túlélve a Harmadik Birodalom tizenkét évét döntött úgy 1947-ben, hogy nyelvészprofesszorként közelít a náci Németország nyelvezetéhez, hogy tegyen egy olyan megállapítást, ami még ma is sokakat meglep: azt, hogy

egy nép uralásának legstabilabb módja a nyelv uralása.

Klemperer a témát meglepően olvasmányosan, csupa kultúrtörténeti elemzéssel együtt mutatja be, egészen konkrétan azt, hogy a totális nyelvként leírt nemzetiszocialista nyelvezet hogyan fertőzte meg az emberek tudatát, és vált a mindennapok részévé.

Az LTI nemcsak azért nagyon fontos, mert megismerhetjük belőle a náci németország propagandájának pontos működését, hanem mert ráeszmélhetünk, mennyire fontos a helyes szavakat használni még akkor is, ha felülről már megkezdődött a nyelv uralása:

amikor elfogadjuk a migráns szó pejoratív jellegét, vagy amikor egyszerűen lenácizunk egy mezei jobboldalit, akkor jobb ha tisztában vagyunk azzal, hogy valamelyik propaganda épp aratott egy apró, de mégis fontos győzelmet.

2.A megértés

Ewoud Kieft: A tiltott könyv (444 / Cser Kiadó)

Már a könyv ajánlója is sokatmondó: a Mein Kampfot mindenki ismeri, de valójában senki nem olvasta, és nem csak azért, mert sokáig egyszerűen be volt tiltva. Az ember egyszerűen túl rövid ideig él ahhoz, hogy egy általában elég zavarosan megfogalmazott kirohanással töltsön hosszú-hosszú órákat, amikor a könyv hatása és háttere sokkal érdekesebb, mint maga a könyv.

Ewoud Kieft könyve pontosan ezért különösen jó:

túlzott részrehajlás nélkül sikerült a történésznek annyira belemélyedni a könyvbe, hogy megértette, miért lett ennyire vonzó a nemzetiszocialisták bibliája, illetve maga a nemzetiszocializmus.

Kieft műve nem azért egyedülálló, mert kritizálja a nácikat, hanem azért, mert túlzott demagógia nélkül hívja fel a figyelmet arra, hogy hogy a nemzetiszocializmus nem valami könnyen elválasztható réteget fogott meg, hanem nagyjából olyan embereket, mint mi vagy a szomszédunk.

3. A tájékozottság

Jason Stanley: Így működik a fasizmus (Théatre le Levain)

A cím alapján lehetne mondani, hogy sok már a fasizmusból, de Stanley könyve több, mint amit a címe sugall:

túlmutat a náci Németország és a fasiszta Olaszország elemezgetésén, hanem egészen tág világtörténelmi képet ad arról, honnan szokott indulni, és hova szokott eljutni az etnikai megosztottság és a hatalomvágy keveréke.

A szerző nagyon pontosan beszél az összetevőkről: a fasiszta áldozati tudatról, aminek köszönhetően nincs akkora hatalom, ami mellett ne kéne magunkat elnyomottnak tekinteni, de szóba kerülnek azok a Magyarországon zavaróan jól ismert témák is, mint a saját szexuális szorongásaink politikába való csatornázása.

4. A szórakozás

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs (Helikon)

Első ránézésre nem illik ide, pedig Bödőcs Tibor könyve tulajdonképpen a lista koronaékszere:

nemcsak elemzés, nemcsak korrajz, de irodalom is, ami miatt minden ijesztő áthallása ellenére rettentően szórakoztató.

Az a helyzet, hogy Bödőcs Tibor valószínűleg jobb író, mint standupos, pedig standuposnak is remek: a cirkuszról, illetve az azt felvirágoztató igazgatóról, Luigi Kingről szóló könyv nemcsak kineveti a fenti könyvekben tárgyalt témák egyenesági leszármazottjának tekinthető populista retorikát (populista világnézetről ugyebár nehéz beszélni, mert olyan nincs), de újra beleszeret tőle az olvasó a magyar nyelvbe is.

Bravúr, vicc, elborzadás, miközben kicsit ahhoz is közelebb kerülünk, kik és hogyan vernek át minket.

+1. Nevetés (sőt, ingyen nevetés)

Szilágyi Ákos: A populista

Különösebb aktualitása nincs azon túl, hogy ha nem akarunk pénzt költeni a barátainkra, akkor is tudunk ajándékot adni: épp Bödőcs Tibor mondta valamelyik interjújában, hogy a Mulat a Manézs megírásához elolvasta többek közt Szilágyi Ákos könyvét, amire gyorsan rá is kerestem, hogy kiderüljün, bárki elérheti pdf formátumban. Az a helyzet, hogy megéri:

a populista varázsmese morfológiájáról készült könyv a témát megillető humorral mutatja be a populizmus legalapvetőbb tulajdonságait, a fontoskodástól kezdve egészen a többség szó értelmének újraértelmezéséig.

Ami igazán ijesztő, hogy Szilágyi könyve 2010-ben jelent meg: nekem többször is utána kellett néznem, biztos nem későbbi-e, ugyanis nemcsak a 2010 óta regnáló kormánytól ismerős szófordulatokra lehet ráismerni (ez annyira nem meglepő, hiszen a Fidesz már ellenzékben is felmondta a leckét), hanem olyan dolgokkal is példálózik, mint a magánnyugdíjpénztárak lenyúlása, pedig azt 2010-ben aztán tényleg élő ember nem sejtette. Amellett, hogy egy politikai vonulat nagyon pontos elemzése, Szilágyi könyve többször is alkalmas arra, hogy felhorkanva röhögjünk rajta. 

Rettegéssel töltött ünnepeket kívánunk mindenkinek!

NYITÓKÉP: montázs - Pintér Bence

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek