Megegyeztek a német pártok az új kormányról

Szerző: Kósa András
2021.11.24. 11:22

A december 6-i héten megalakulhat Olaf Scholz vezetésével a szocdem-zöld-szabaddemokrata kormánykoalíció Németországban.

Megegyeztek a német pártok az új kormányról

Szerda délelőtt megegyeztek egymással Berlinben a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) képviselői egy koalíciós kormány létrehozásáról – írta a Politico. A hírt közösen jelentette be Michael Kellner, a zöldek politikai igazgatója, valamint Lars Klingbeil az SDP és Volker Wissing az FDP főtitkára.

Az egyezség tartalmáról nem árultak el részleteket, csak annyit mondtak, hogy a nap folyamán a három párt vezetése is megtárgyalja majd annak tartalmát.

Ezt követően a zöldeknél pártszavazást tartanak, az SPD és az FDP pedig egy december 3-ra, illetve 4-re összehívott pártkongresszuson mondhat végső igent

a hárompárti koalíció megalakulására Olaf Scholz szocdem kancellárjelölt (a most leköszönő kormány pénzügyminisztere) vezetésével.

Németországban szeptember 26-án tartottak választásokat, amint az eddig kormányzó CDU-CSU történelmi vereséget szenvedett, abszolút többséget azonban egyik párt sem szerzett, sőt eddig nem látott politikai széttöredezettség alakult ki, így második világháború óta először három párt szükséges egy parlamenti többséggel bíró kormánykoalíció megalakulásához.

NYITÓKÉP: Heinrich-Böll-Stiftung / www.stephan-roehl.de / Flickr

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek