Míg az egykori Merkel-párt rendezni próbálja a sorait, az SPD jól áll a koalíciós tárgyalásokkal

2021.10.07. 20:07

Csütörtökön megkezdi a valódi koalíciós tárgyalásokat az SPD az FDP-vel és a Zöldekkel, ami hatalmas nyomást helyez Armin Laschetre, akinek már a pártelnöki pozíciója is veszélyben van a CDU-ban.

Míg az egykori Merkel-párt rendezni próbálja a sorait, az SPD jól áll a koalíciós tárgyalásokkal

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Olaf Scholz nem tett túl nagy ígéretet azzal, amikor a német választások másnapján azt mondta, hogy karácsonykor a németek egy új kormányt is ünnepelhetnek,

ugyanis nemrég  a királycsináló szerepben lévő Zöldek és a liberális FDP, is úgy nyilatkoztak, hogy a kezdeti puhatolózás után megkezdik a rendes koalíciós tárgyalásokat az SPD-vel.

Mindezt Christian Lindner, az FDP elnöke jelentette be szerdán, miután a párt elnöksége úgy döntött, elfogadják a Zöldek ajánlatát, és elkezdenek komolyabban is tárgyalni a közlekedésilámpa-koílcióról.

Lindner ezt a választásokat 25,7 százalékkal megnyerő SPD-s kancellárjelölttel, Olaf Scholz-cal is közölte telefonon, és csütörtökön már le is ülnek a tárgyalóasztalhoz a felek az első hivatalos koalíciós megbeszélésekre.

Ugyanakkor az FDP ennek ellenére még továbbra sem zárta ki, hogy az SPD helyett végül az SPD-től mindössze 1,6 százalékponttal kikapó, történelmének legrosszabb eredményét elérő CDU/CSU-pártszövetséggel kormányoznának, ugyanakkor jelenleg nem tartanak párhuzamos tárgyalásokat, mivel Lindner szerint először az uniópártoknak el kell dönteniük: egyáltalán akarnak-e kormányozni.

Laschet helyett Södert látnák a németek az uniópártok élén

Ugyan az uniópártok jelenleg még csak puhatolóznak a Zöldeknél és FDP-nél egy lehetséges kormányról, Armin Laschettel jelenleg az uniópártok lemaradtak az SPD mögött. Hétfőn a CDU/CSU és a Zöldek leültek tárgyalni, ami a résztvevők elmondása szerint elég jóra sikeredett,

viszont a nyilatkozatokból kiolvasható, hogy egyáltalán nem biztos, hogyha még össze is jönne a Jamaika-koalíció az eddigi kormánypártok az FDP és a Zöldek között, akkor Armin Laschet lenne a kancellár.

A bajor miniszterelnök, egyben a CSU elnöke, Markus Söder a tárgyalásokról még azt mondta kedden, hogy az konstruktív és őszinte volt, ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy milyen hidakat tudnak építeni a pártok egymás között, és mely hídnak lesznek a legerősebbek a pillérei.

Míg Armin Laschet azt árulta el, hogy személyi összetételekről még nem esett szó, és megismételte korábbi érveit a Jamaika-koalíció mellett, mondván: egy liberális FDP, ökobaloldali Zöldek és a konzervatív uniópártok alkalmasak leginkább leképezni a német választókat, hiszen ez a koalíció fogná össze a legtöbb embert. 

Az Euractiv értesülései szerint a tárgyaláson leginkább  az Európai Unió fiskális politikájáról, a német állampolgárság könnyebb odaítéléséről, illetve a belső égésű motorok hamarabb kivezetéséről esett szó, és jelenleg ez a három legnagyobb különbség az uniópártok és az Annalena Baerbock és Robert Habeck vezette Zöldek között.

Emellett egy friss közvélemény-kutatás szerint a németek és a CDU/CSU-szavazók többsége is úgy gondolja, Laschetnek le kellene mondania, és ha össze is jönne a Jamaika-koalíció, akkor azt inkább Markus Södernek kéne vezetnie: a 3004 mintán alapuló Forsa közvélemény-kutatása szerint

a németek 22 százaléka támogatná a Jamaika-koalíciót, ha Laschet lenne a kancellár, azonban ha Söder vezethetné a koalíciót, akkor már 31 százalék

Emellett Söder esetleges kancellársága a közlekedésilámpa-koalíciót is gyengítené: Söder nélkül a választók 53 százaléka szeretné az SPD-FDP-Zöldek koalíciót, azonban ha az alternatíva a bajor miniszterelnök kancellársága, akkor már csak a válaszadók 37 százaléka szeretné Scholzot kancellárként látni egy ilyen koalíció élén.

Laschet nemcsak kancellári álmainak, a pártelnöki posztjának is búcsút inthet

Azonban azzal, hogy a királycsináló Zöldek és FDP szerdán bejelentették, hogy csütörtöktől komolyabb tárgyalásokat fognak folytatni Olaf Scholz-cal és az SPD-vel, egyre hangosabban kezdték el bírálni a CDU/CSU történelmileg legrosszabb eredményét elérő kancellárjelöltjét, Armin Laschetet.

Markus Söder szerint azzal, hogy az FDP és a Zöldek komolyabban kezd el tárgyalni az SPD-vel „de facto elutasította” az uniópártoknak,

és fel kell készülniük arra, hogy 16 év kormányzás után ellenzékbe fognak vonulni, ugyanis annak nem látja sok értelmét, hogy a háttérben továbbra is tárgyaljanak a Jamaika-koalícióról.

Laschet is csalódását fejezte ki a fejlemények kapcsán, ugyanakkor leginkább azon aggódhat, hogy a választási eredmény akár a pártelnöki székébe is kerülhet,

ugyanis egyre több CDU/CSU-szavazó szeretné azt, hogy vállalva a választások politikai következményét, visszalépne a kancellárjelöltségétől.

Azonban nemcsak a németek, hanem a CDU/CSU-szavazók többsége is Laschet fejét követeli: míg a teljes társadalom 80, addig az egykori Merkel-párt szavazóinak 70 százaléka szeretné azt, hogy Laschet lépjen vissza, és a helyére vagy a januári CDU-elnökválasztás második helyezettje, Friedrich Merz vagy a CSU elnöke, Markus Söder kerüljön.

Emellett egyre inkább úgy tűnik, a januárban Merz legyőzésével megszerzett CDU elnöki posztjáról is lemondhat, hiszen több vezető CDU-politikus, illetve a Söder vezette CSU is a jövőbeni terveik kapcsán nem igazán említik Laschetet, aki elmondása szerint csak addig marad pozíciójában, amíg vele esély nyílik a Jamaika-koalícióra, azonban mint azt a Forsa kutatása mutatja, pont hogy ő csökkenti ennek a koalíciónak a támogatottságát.

Sokan a CDU-nál eleve úgy vélik, hogy Lindner vezette FDP azért nem zárja ki hivatalosan a Jamaika-koalíciót és hagyja nyitva ezt a lehetőséget, hogy ezzel erősítsék pozícióikat az SPD-vel folytatott tárgyalásokon, ugyanis ha Lindner azzal tud riogatni, hogy úgy jár el, mint 2017-ben – amikor egyszerűen felállt a koalíciós tárgyalásokról, mondván: jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni –, akkor Scholznak nagyobb engedményeket kell adnia a választások előtt pénzügyminiszteri posztot követelő Lindnernek.

NYITÓKÉP: Markus Söder, Angela Merkel és Armin Laschet. FOTÓ: Tobias Koch, CDU / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek