Belarusz kommandós alakulatok képezhetik ki a lengyel-belarusz határon balhézók egy részét

2021.11.12. 14:57

Úgy néznek ki, mint a sima bevándorlók, de a feladatuk a minél durvább provokációk végrehajtása lehet a lengyel határőrség ellen. Fokozódik a helyzet a bialowezai erdőben.

Belarusz kommandós alakulatok képezhetik ki a lengyel-belarusz határon balhézók egy részét

Az ottani háborúk iraki és afgán veteránjait képzik ki a belarusz belügyi erők, hogy a jelenleg a lengyel határon kialakított krízis alatt provokációkat hajtsanak végre,

értesült az EUObserver hírportál helyi forrásokból. Az újságot minderről Pavel Latuska, Lukasenka volt párizsi nagykövete informálta őket a belarusz kormányban fenntartott bizalmas kapcsolatai révén.

Feketeöves bajkeverők

Latuska arról beszélt, a végső cél az, hogy ezeket a speciális képzésben részesített és katonai tapasztalattal rendelkező férfiakat zavarkeltés céljából átcsempésszék az EU területére is. A francia nagyköveti cím előtt Latuska a rezsim kulturális minisztere is volt és varsói nagykövetként is szolgált, a 2020-as belarusz elnökválasztás után hagyta el megbízatását és fordult szembe Lukasenkával. Ezt követően Varsóba szökött át a megtorlás elől.

A volt nagykövet arra figyelmeztetett, a helyzet emiatt különösen veszélyes, a belarusz elnök célja ugyanis, hogy a szankciós rezsimből úgy törjön ki, hogy helyi konfliktust kezdeményez a határon, amit a világ felé megpróbál „humanitárius kríziskénteladni, amiért kizárólag Európa felel.

Latuska arról is beszélt, hogy az afgán és iraki háborús veteránokat ehhez speciálisan értő kommandósok válogatták ki július és szeptember között, az afgánok pedig – noha hasonlíthatnak a határra terelt sima bevándorlókra, valójában Tádzsikisztánból érkezhettek.

Azóta pedig egy Opsza falu közelében lévő bázison az Oszam – azaz a Belarusz Állami Határbizottság Speciális Aktív Műveletek alosztálya – képzi ki őket, a speciális erők a hírhedt Marjina Horka brigádja segítségével. A brigád még a szovjet időkben szerzett magának kétes hírnevet, amikor az afganisztáni, 1979-es megszállás után ott voltak aktívak.

Latuska szerint a „munkát” az orosz katonai hírszerzés, a GRU tanácsadói is segítik.

A volt diplomata figyelmeztetett, noha csak pár tucat ilyen, speciálisan kiképzett emberről lehet szó, szerinte ezek viszont „fegyveres akciókra készülnek” a lengyelek ellen.

Értesüléseihez a ma már Lukasenka-ellenes belarusz aktivista Latuska hozzátette, sem konkrét bizonyítékokkal, sem dokumentumokkal nem tud szolgálni hozzájuk,

mert elmondása szerint a titkos minszki kapcsolatai már ezen információk átadásával is „az életüket kockáztatják”. 

Az EUObserver megkérdezte az értesülésekről a minszki külügyminisztériumot is, azonban semmiféle választ nem kaptak tőlük.

Aljakszandr Lukasenka eközben úgy nyilatkozott, a határon rostokoló emberek szerinte „nem akarnak elmenni” sátortáboraikból és mindenáron az EU-ba akarnak jutni.

Irak és az iraki kurd kormány is segítséget ajánlott a krízis megoldásához

Miközben a nemzetközi sajtó a lengyel-belarusz és a lengyel-litván határra figyel, közel-keleti újságírók a most két tűz közé került bevándorlók egyik fő kiindulási pontján, Iraki Kurdisztánban is riportot készítettek a helyzetről.

Az Agence France Presse helyi tudósítójának egy iraki kurdisztáni, erbili taxisofőr például azt mondta,

a helyzet annyira kilátástalan Irakban, hogy őt még az erőszak kockázata és a halálos veszély sem zavarja, el kíván jutni Németországba.

Azt már nem volt hajlandó elárulni, hogy mindezt Belaruszon keresztül teszi-e majd meg.

„Három testvérem van, mindegyik diplomás, de egyikük sem kap munkát, mert nem valamelyik helyi párt tagjai”

– mondta el, utalva ezzel a Barzani-rezsim alatti helyzetre, aminél szerinte minden jobb.

Noha sok légitársaság az EU szankciós fenyegetése után megszüntette járatait Bagdad, Isztambul, illetve Minszk között, illetve Törökországban ezekre a járatokra már tilos iraki, jemeni és afgán állampolgárokat felvenni,

még így is számos repülő indul útnak azokkal az emberekkel akik az immár olcsóbb, körülbelül 3-4000 amerikai dollárba kerülő belarusz turistavízummal és repülőjeggyel felvértezve próbálnak az EU-ba jutni.

A helyzetre már reagált a bagdadi központi kormány is. Musztafa al-Kádzimi iraki miniszterelnök bejelentette, összesen 200 000 dollárt szánnak arra, hogy Minszkből repülővel hozzák vissza azokat az irakiakat hazájukba, akiket erre rá tudnak bírni.

Eközben Necsirván Barzani, a kurdisuztáni régió miniszterelnökének kormánya pedig bejelentette, új programot indítanak, hogy az ifjúság körében óriási munkanélküliséget mérsékeljék és őket helyben jobb lehetőségekhez juttassák.

NYITÓKÉP: Bevándorlók várakoznak Minszk központjában azokra a buszokra, amik a belarusz-lengyel határra szállítják majd őket. Ezrével érkeznek repülővel Irakból és Törökországból is. FOTÓ: Will Vernon / Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek