Több tízezren tüntettek Varsóban, miután egy fiatal nő meghalt az abortusztörvény miatt

2021.11.06. 18:09

A rendelkezés már elfogadása előtt nagy tiltakozást váltott ki 2020-ban, most visszavonását követelik a tragédia után.

Több tízezren tüntettek Varsóban, miután egy fiatal nő meghalt az abortusztörvény miatt

Országszerte több tízezer lengyel vonult szombat délután utcára, hogy annak a döntésnek a visszavonását követeljék, ami lehetővé tette, hogy – nagyon radikális eseteket kivéve – a lengyel kormány teljes abortusztilalmat rendelhessen el 2020-ban. (A törvényről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.)

A legnagyobb vonulásra a varsói Alkotmánybíróság épülete elé szervezve került sor, de ezen kívül a legtöbb vidéki városban is tartottak tüntetéseket a törvényt pártoló, kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) ellen.

A döntés elleni tömeges tiltakozás azután kapott új erőre, hogy november elsején már több, kisebb demonstrációra került sor Szczecinben, Łódźban és Poznańban, arra reagálva, hogy kiderült:

szeptember 22-én egy Pszczynában élő, 30 éves nő, Izabela és magzata is azért haltak meg, mert orvosai a család közleménye szerint nem voltak hajlandóak elhajtani a magzatot akkor sem, amikor az életveszély már fennállt,

és csupán már csak túl későn reagáltak.

A mostani tüntetés során ezért már több tízezren vonultak az alkotmánybíróság belvárosi épülete elé Varsóban, hogy a további tragédiák megelőzése végett az abortusztörvény visszavonását követeljék.

A „Vonulás Izáért” a nő neve után kapta elnevezését, és a tüntetők azt követelik, „egyetlen új áldozata” se legyen az ultrakonzervatív kormány rendelkezéseinek.

A tüntetéseket egyelőre az Onet beszámolója szerint nem zavarták meg úgy jobboldali ellentüntetők mint tavaly, amikor a tüntetők között nagy számban jelen lévő nőkre több városban is futballhuligánok támadtak rá. A tüntetők és szervezők között is megtalálhatóak a lengyel ellenzéki jobbközép Polgári Platform (PO) képviselői. 

Mi ez az egész?

Ahogy arról 2020 októberének végén elemzésben is beszámoltunk, a lengyelek már akkor sem egy elfogadott törvény ellen tiltakoztak, hanem az ellen, hogy a lengyel Alkotmámnybíróság egy határozatban az addig is nagyrészt tilos művi magzatelhajtás egyik utolsó lehetőségét is elzárták, amikor

kimondták, a magzat súlyos betegsége sem alkotmányosan igazolható ok az abortusz elvégzésére.

Az akkor kitört, több százezres mozgalomra élesen reagált a PiS és elnöke, Jarosław Kaczyński. A PiS-vezér felszólította saját híveit, „védjék meg Lengyelországot és a katolikus egyházat” is, az azt fenyegető demonstrálóktól. Azóta a lengyel kormányt és politikáját elutasítók már számos okból vonultak utcára, legutóbb például az ellenzéki hírcsatornát is üzemeltető TVN engedélyének ellehetetlenítése ellen és a sajtószabadságért tüntettek, most azonban mégis a tavalyi indulatok kavarta fel újra Izabela halála.

Főleg amiatt, mert ennek a halálesetnek minden bizonnyal még a hatályos lengyel jogszabályok szerint sem szabadott volna bekövetkezni.

Az abortusztilalom az országban ugyan nagyon szigorú, de még az Alkotmánybíróság mostani döntése után is lehetőséget adna a magzat elhajtására az orvosoknak, abban az esetben, ha

  • a terhesség az anya életét veszélyezteti;
  • valamint, ha jó ok van azt feltételezni, hogy a terhesség bűncselekmény (nemi erőszak) eredménye.

Utóbbi esetben a jogszabályok összesen a terhesség 12. hetéig adnak lehetőséget az abortuszra, míg előbbi esetben (ami a 30 éves nő esete is lehetett, csak éppen nem ismerték föl időben), korlátlan ideig lehetséges a beavatkozást elvégezni.

A tüntetők és a módosítást ellenzők szerint azonban

a tavaly ősszel kialakult politikai hangulat egyszerűen nyomást gyakorol az orvosokra, hogy a legtöbb esetben megpróbálják az abortuszt elkerülni, mivel nem kívánnak szembenézni állami kórházakban a retorziókkal.

A tüntetések sora mindenesetre nem ért véget, vasárnap többek között Krakkóban, Gnieznóban, Bielsko-Bialában és Katowicében folytatódnak majd a tiltakozások.

Mi folyik a lengyel jogállamban? Mi a bajuk az EU-val? Melyik szabadabb: a lengyel, vagy a magyar bíróságok? Erről is beszélgettünk augusztusban Maciej Taborowski lengyel helyettes ombudsmannal.

NYITÓKÉP: Magda Biejat, Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek