Városi státuszt kap az angliai Southend a meggyilkolt parlamenti képviselője iránti tiszteletből

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.19. 08:25

A minden bizonnyal terrortámadásban múlt hét pénteken meghalt, konzervatív David Amess régóta küzdött azért, hogy Southendet városként ismerjék el, így kapva nagyobb megbecsülést.

Városi státuszt kap az angliai Southend a meggyilkolt parlamenti képviselője iránti tiszteletből

Életében nem, halálával viszont sikerült elérnie a 69 esztendős korában elhunyt, ötgyerekes konzervatív politikusnak, David Amessnek, hogy egy régóta napirenden lévő politikai ügye sikerrel záruljon:

a választókerületéhez tartozó, a Temze torkolatától északra fekvő, tengerparti üdülőváros, Southend végre városi rangot kap.

Mint ismeretes, az 1997 óta a brit alsóházban az Essex megyei Southend West választókerület képviselője október 15-én lelte halálát, amikor a briteknél megszokott politikai műfaj gyakorlása közben támadtak rá: David Amess éppen egy Essex megyei kisvárosban, Leigh-on-Sea-ben, egy templomnál tartott választókerületi lakossági gyűlést (brit kifejezéssel constituency surgery), aminek lényege, hogy az állampolgárok szabadon odamehetnek megbeszélni a politikussal a választókerület problémáit – ezen esemény közben szúrták le többször is a képviselőt, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe. 

A brit hatóságok a gyilkossággal kapcsolatban már őrizetbe vettek egy 25 éves férfit: a szomáliai gyökerekkel rendelkező, brit állampolgár Ali Harbi Ali a gyanú szerint szélsőséges iszlám nézeteivel összefüggésben követte el a tettét, ezért a rendőrség terrorcselekményként kezeli az esetet.

A brit politika most egyként fejezi ki tiszteletét David Amessnek, többek között azzal, hogy városi státuszt adnak Southendnek. Mint arról a konzervatív miniszterelnök, Boris Johnson az alsóház ülésén beszélt

Amess soha nem lehetett szemtanúja semmilyen eredménynek ezzel kapcsolatban, noha minden lehetőséget megragadott azért, hogy napirenden tartsa az ügyet, például a miniszterelnöki kérdések órájában is.

(Ez az az intézményesített, jelenleg minden szerdán tartott ülés, ahol az alsóházi képviselők szabadon kérdezhetik közvetlenül a mindenkori miniszterelnököt az aktuális politikai ügyekről, anélkül, hogy a kérdezettnek bármi fogalma lenne előzetesen arról, hogy mit fognak tőle kérdezni.)

Az ügyben egyetértés van egyébként a brit politikai elitben:

mint azt az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Keir Starmer elmondta az alsóházi ülésen, Southend városi rangra emelése „méltó elismerése David kemény munkájának”.

NYITÓKÉP: Látkép Southendből 2019-ben. Leon Wallis / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek