A londoni rendőrség szerint terrortámadás áldozata lett a pénteken meggyilkolt konzervatív képviselő

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.16. 15:27

Egy 25 éves férfit őrizetbe vettek a gyilkosság kapcsán, aki szélsőséges iszlamista megfontolásból ölhetett. A belügyminiszter mindeközben elrendelte a brit képviselők biztonságának felülvizsgálatát.

A londoni rendőrség szerint terrortámadás áldozata lett a pénteken meggyilkolt konzervatív képviselő

Október 15-étől Nagy-Britannia nagyon szomorú dolgot mondhat el magáról: alig több, mint négy év alatt két parlamenti képviselőjüket is a munkájuk kapcsán gyilkolták meg. 2016 júniusában, a brexit népszavazási kampány idején a munkáspárti Jo Coxot lőtte és szúrta le többször egy szélsőjobboldali, rasszista nézeteket valló ember –

2021. október 15-én a konzervatív David Amesst szúrta le egy férfi többször, amibe az 1997 óta a brit alsóházban az Essex megyei Southend West választókerület képviselője bele is halt.

A 69 esztendős, ötgyerekes David Amessre egyébként egy, a briteknél megszokott politikai műfaj gyakorlása közben támadtak rá: Amess éppen egy Essex megyei kisvárosban, Leigh-on-Sea-ben, egy templomnál tartott választókerületi lakossági gyűlést (brit kifejezéssel constituency surgery), aminek lényege, hogy az állampolgárok szabadon odamehetnek megbeszélni a politikussal a választókerület problémáit – ezen esemény közben szúrták halálra a képviselőt.

Mint arról John Lamb választókerületi tanácsos – aki az első hírek hallatára a helyszínre sietett – beszámolt, a mentősök két és fél órán keresztül küzdöttek Amess életéért, aki már a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

A londoni fővárosi rendőrség szombaton megerősítette: a támadás kapcsán elfogtak és őrizetbe vettek egy 25 éves brit férfit, aki szomáliai gyökerekkel rendelkezik, és aki – a nyomozás korai szakaszában talált bizonyítékok alapján – szélsőséges iszlamista megfontolásból követhette el tettét.

Mindezek alapján a rendőrség hivatalosan is terrortámadásként kezeli a gyilkosságot.

Azt a rendőrség hozzátette: a férfi minden bizonnyal egyedül cselekedett, és nincs megalapozható gyanú arra, hogy további merényletektől kelljen tartani.

Miközben szombaton a brit politika színe-java, a konzervatív miniszterelnök Boris Johnsontól kezdve a Munkáspárt vezetője, Keir Starmerig lerótta tiszteletét a meggyilkolt konzervatív politikus előtt, Priti Patel belügyminiszter már elrendelte a brit képviselők biztonságának felülvizsgálatát a rendőrség részéről, de egyértelmű szándékát fejezte ki arra, hogy a szemtől szembeni találkozás lehetősége a választókkal megmaradjon. Ahogy a belügyminiszter fogalmazott:

„Folytatni fogjuk, egy nyitott társadalomban, demokráciában élünk. Nem rémülhetünk meg semmilyen személytől vagy motivációtól annyira, hogy ne tudjuk rendeltetésszerűen ellátni a feladatainkat.”

NYITÓKÉP: David Amess még életében, az irodájában. Pjppjppjp / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek