Hivatalosan sem képes többé ellátni a feladatait a cseh elnök, azonnal harc tört ki azon, most mi legyen

2021.10.19. 15:10

A miniszterelnök szerint minden alkotmányos szabály lábbal tiprása volt, hogy a nagybeteg Zeman kabinetfőnöke, Vratislav Mynář megengedte, hogy az elnök és a cseh alsóház elnöke, Radek Vondráček a háta mögött találkozzanak. Ezért az alkotmány 66-os cikkére hivatkozva most átvenné az elnöki teendők egy részét is.

Hivatalosan sem képes többé ellátni a feladatait a cseh elnök, azonnal harc tört ki azon, most mi legyen

Óriási botrány lett abból, hogy, ahogyan azt mi is megírtuk, a cseh Seznám Zprávy napilap kiderítette, október 14-én Miloš Zeman cseh elnök betegágyánál, a biztonsági szolgálatok hathatós közreműködése mellett megbeszélést folytatott Radek Vondráčekkel, az Andrej Babiš leköszönő miniszterelnök pártjában (ANO) politizáló cseh alsóházi elnökkel és több alsóházi tisztségviselővel. A megbeszélésen Zeman még aláírt egy rendeletet, amely szerint az új alsóház november 8-án meg is alakul majd.

Október 19-én ugyanis kiderült, hogy az elvileg kormányalakítási megbízást kiadó, de most intenzív osztályon ápolt Zeman vele, és a parlament több meghatározó tisztségviselőjével is tárgyalást folytatott, de ekkor még az elnök hivatala arról adott ki közleményt, hogy Zeman állapota gyorsan javul és rendesen folytatja a kórházból napi feladatait, miközben mostanra világos, állapota sokkal súlyosabb ennél.

A miniszterelnök az üggyel kapcsolatban megemlítette, ennek a találkozónak a választás utáni megszervezésével Zeman hivatalvezetője, Vratislav Mynář félrevezette őt és a közvéleményt is,

hatáskörét pedig rendkívül súlyos mértékben átlépve „beavatkozott a demokratikus folyamatba”, ezért úgy látja, őt minden eszközzel, és azonnal el kell távolítani hivatalából.

A találkozó idején a kormányfő szerint ugyanis az elnöki kabinetfőnöknek már tudnia kellett, hogy Zeman nincs abban az állapotban, hogy az elnöki hivatalhoz szükséges döntéseket meghozza, de ezt az információt eltitkolni igyekezett.

A rendőrség közben közölte, nyomozást indítottak „a Cseh Köztársaság rendje elleni törvénytelenség” gyanújával az ügyben, amely Zeman elnök egészségügyi állapotára vonatkozó információk megosztásával kapcsolatosan folyik.

A botrányt azután robbantotta a miniszterelnök, hogy a prágai Központi Katonai Kórház tájékoztatója alapján a cseh Szenátus elnöke hétfőn este hivatalos sajtóközleményben bejelentette,

orvosai szerint Miloš Zeman többé képtelen ellátni hivatali feladatait, ezért „minden bizonnyal kezdeményezik majd elnöki jogköreinek átruházást” az alkotmány alapján.

Ennek értelmében, ahogyan arról a Szenátus alkotmányjogi bizottsága nyilatkozott is, Radek Vondráček már az elnökkel való találka után össze kellett volna, hogy hívja a régi alsóházat, ülésre, hogy az elnök jogköreit megvonják tőle, ezt most mulasztása miatt várhatóan a Szenátus teszi majd meg, október 26-án.

A bejelentés kész helyzet elé állította Babišt, aki annak megtétele után bejelentette, mivel Mynářban többé nem bízik

  • egyrészt miután az alkotmány 66-os cikkének aktiválták, melynek értelmében az elnök bizonyos kulcsfeladatait akadályoztatás miatt átveszi a miniszterelnök, leszögezte, ez alapján Vratislav Mynářt azonnal felmenti majd pozíciójából, amennyiben addig nem hajlandó lemondani;
  • kész bármikor, bármilyen feltételek mellett ellátogatni a Központi Katonai Kórházba, hogy személyesen győződjön meg Zeman elnök egészségügyi állapotáról.

Noha Andrej Babiš korábban elismerte, nem célja többé, hogy ő alakítson kormányt, ezzel együtt igaz az is, hogy a kormányalakítási megbízást a legerősebb pártlista vezetője az elnöktől kapja. Mivel eddig csak koalíciós tárgyalások folytak, Zeman állapotának súlyosbodása után erre ő már minden bizonnyal képtelen lesz.

Így az az abszurd helyzet alakulhat ki, hogy a cseh alkotmány értelmében főbb feladatai az épp távozó miniszterelnökre, tehát az október 8-9-i választáson vesztes Babišra szállnak át, tehát abszurd módon őt is be kell vonnia volt ellenzékének a koalíciós egyeztetésekbe. Babiš az ügyben a Szenátus elnökével, a győztes SPOLU szövetségben részt vevő Polgári Demokrata Pártban (ODS) ülő Miloš Vystrčillel is egyzetett már és összpárti találkozót hívtak össze.

Ez azért is fontos, mert a most újraválasztott alsóház, és vele együtt annak elnöke, Vondráček megbizatása október 21-én, azaz most csütörtökön végleg lejár, a testület pedig csak novemberben alakul meg újra. Így az alkotmány szerint mindaddig a cseh Szenátus és annak elnöki bizottsága kell, hogy határozzon az elnök akadályoztatása miatt az elnöki feladatok átruházásának pontos menetére. Az viszont így is világos, hogy

míg egyes jogköröket a Szenátus és elnöke kapna, a legfontosabbakat azért mégis a kormányfő.

Ezért a kormányalakítás feladatai, amelyekről most a győztes SPOLU listavezetője, Petr Fiala tárgyal a Kalózpárt elnökével, Ivan Bartošsal és a velük szövetségben induló STAN önkormányzati párt képviselőivel, végül a Szenátusban dőlhetnek el.

NYITÓKÉP: Miloš Zeman - prezident České republiky / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek