A cseh sajtó szerint Miloš Zeman oroszul beszélt Orbán Viktorhoz és Andrejnek nevezte

2021.10.17. 15:08

A nagybeteg cseh elnök minden bizonnyal Andrej Babiš távozó cseh miniszterelnökkel keverhette össze Orbánt. A források szerint állapota rosszabbodott a kórházban.

A cseh sajtó szerint Miloš Zeman oroszul beszélt Orbán Viktorhoz és Andrejnek nevezte

„Oroszul beszélt” a magyar miniszterelnökhöz, és őt Andrej Babišsal keverte össze Miloš Zeman cseh elnök és volt miniszterelnök, tudta meg az elnök kórházából származó, névtelen forrásoktól a prágai Seznám Zrpávy napilap. Az eset még az államfő kórházba szállítása előtt, Orbán csehországi látogatása alatt fordult elő, amikor Zeman Lányban található rezidenciáján fogadta Orbánt, és annak illusztrálására osztották meg a lappal, hogy Zeman már akkor is rendkívül rossz állapotban volt szellemileg és fizikailag is.

A tudósítás szerint hiába kommunikálja azt az elnök hivatala, hogy Zeman bajai ellenére már jobban érzi magát, a prágai Központi Katonai Kórház intenzív osztályán ápolják továbbra is.

Források a lapnak még azt is elárulták: „Zeman az osztály legvégén, külön szobában ápolják, mindig mellette van a testőre és a Központi Katonai Kórház munkatársai is.

Az ugyancsak több prágai napilapnak kiszivárgott, hogy Zemant májzsugorral és enkefalitisszal szállíthatták be az intenzívre, arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire van egyáltalán a tudatánál a cseh államfő.

A parlament egyes tisztségviselői, az elnök hivatala, a Hradzsin szűkszavú közleményeire reagálva már azt is megpendítették, hogy meg kellene állapítani, hogy az államelnök képes-e még ellátni a hivatalát vagy már nem.

Más belső források szerint azonban nincs Zeman teljesen magán kívül, amit az elnök kommunikációs stábja úgy is demonstrált, hogy pénteken bejelentette: Zeman még egy bírói kinevezést is elintézett betegágyáról.

Egy kórházi forrás szerint azonban egyre kevésbé van magánál az elnök, nagyon hamar, bármiféle beszédtől kifárad és ébren is egyre gyakrabban váltják egymást a tiszta és homályos pillanatok.

Arról is érkeztek hírek, hogy Zeman utolsó látogatója a törvényhozásban kulcsszerepet játszó alsóházi elnök, Radek Vondráček volt, akit a biztonsági szolgálat vett föl a lakásánál és szállított át a kórházba. Vondráček később a sajtó információit pontosította, és közölte, a biztonsági szolgálat emberei csak Zeman kórtermének küszöbéig kísérték, majd onnan már csupán a parlament tisztségviselőinek társaságában tárgyaltak.

Egy darabig még az is kétséges volt, hogy a cseh választásokon pártjával végül alulmaradó Andrej Babiš kap-e mégis majd a vele szimpatizáló, szélsőjobboldali gondolkodású Zeman elnöktől kormányalakítási megbízást, de éppen az október 8-9-i választások eredmények kiderülése után nem sokkal szállították kórházba az elnököt. Időközben azonban a kormányfő már lemondott arról, hogy folytassa és elismerte vereségét.

Az új cseh kormányt így minden bizonnyal a jobbközép SPOLU pártszövetség fogja majd megalakítani, miután befejezi a koalíciós tárgyalásokat a Kalózokkal és a STAN-nal.

NYITÓKÉP: Kremlin.ru/Wikipédia

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek