Márki-Zay Péter szerdán még elment Karácsonnyal egyeztetni, de szerinte egyedül is legyőzné Dobrevet

2021.10.06. 15:25

A miniszterelnök-jelölt élő bejelentkezésében azt mondta: azért állította készhelyzet elé Karácsony, mert negatívan érintették a friss kutatások. Márki-Zay Péter elmondása szerint elmegy a szerdán 6 órára megbeszélt egyeztetésre, de elmondása alapján le tudja győzni Dobrev Klárát akkor is, ha hárman maradnak.

Márki-Zay Péter szerdán még elment Karácsonnyal egyeztetni, de szerinte egyedül is legyőzné Dobrevet
„Engem meglepett ez a sajtótájékoztató, hiszen a mi megállapodásunk arról szólt, hogy ma délután hat órakor folytatjuk a tárgyalásokat és holnap teszünk majd bejelentést. Karácsony Gergely ezt megelőzően azt mondta, hogy csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos. Úgy látszik, hogy egy villamos megérkezett közben. Az én véleményem szerint Karácsony most megpróbál készhelyzetet teremteni az eddigi tárgyalások menetét megszakítva, érthető módon megpróbál engem készhelyzet elé állítani”

– így kommentálta délutáni élő Facebook-bejelentkezésében Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely nem sokkal korábban tett sajtónyilatkozatát.

Márki-Zay a Telexnek adott interjújában mondottakra utalva azt mondta, a „villamost” azok a számára előnyösebb képet mutató közvélemény-kutatások, illetve közösségi médiás statisztikák, valamint a kampányeseményeik résztvevőinek számai jelentették, melyek utána szerinte az MSZP-Párbeszéd és az LMP jelöltje is kész helyzet elé került. Köztük a friss HVG-ben megjelenő Medián-kutatás az ellenzéki előválasztáson 37 százalék-ra méri a DK-s Dobrev Klárát, 33 százalékra Márki-Zayt és 24 százalékra Karácsonyt. 

Márki-Zay ott lesz a szerdai tárgyaláson

„Hiteles adatok alapján kijelenthető, hogy most Karácsony Gergelynek minimális esélye sincs arra, hogy megverje Dobrev Klárát a második fordulóban és legyőzze Orbán Viktort teljes nemzeti összefogás élén jövő tavasszal. Ezért kérem és kértem Karácsony Gergelyt, amikor ma délelőtt beszéltünk, hogy ne tegyen elhamarkodott bejelentést” – jelentette ki Márki-Zay, hozzátéve: elmegy szerda este hat órakor a korábban megbeszélt tárgyalásra.

Arra kérte a követőit, hogy nyugalommal és megértéssel fogadják riválisa bejelentését. Az Azonnali úgy értesült egyébként, hogy

bár kommunikáció volt a két jelölt között, a hódmezővásárhelyi sajtótájékoztató óta nem ültek le klasszikus egyeztetésre.

Márki-Zay videójában a hiteles jelöltek fontosságáról beszélt, illetve reagálva Karácsony tartalmi kritikáira az új alkotmány fontosságáról beszélt, bejelentve ezt követően:

ha mindhárman elindulnak az előválasztás második fordulóján, annak is „bátran elé tud állni” a jelenlegi kutatások alapján.

„A trendek alapján Karácsony Gergely joggal aggódik, joggal akarta ezt a döntést elkapkodni. De nem engem kell meggyőzzön, önöket, választókat kell meggyőzni. Az a villamos, amely szembe jött és amely változtatásra Karácsony Gergelyt is, de akár engem is, az önök akarata” – summázta, majd arra kérte támogatóit, hogy vegyenek részt az előválasztáson, mert elmondása szerint csak nagy részvétellel fognak tudni győzni.

Márki-Zay azután tartott sajtótájékoztatót, hogy Karácsony Gergely szerda délután bejelentette,

ő nem fog visszalépni egyik jelölt javára sem, viszont továbbra is nyitott a szövetségkötésekre, azonban ennek feltétele, hogy Karácsony és az őt jelölő pártok programját valósítsák meg,

így hétfőn hiába állapodott meg Márki-Zay és Karácsony bizonyos garanciákban, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje ezentúl már nem egyenrangú félként kötne megállapodást Márki-Zay-jal, hanem az ő programját támogató szövetségesként tekint Márki-Zayra, amennyiben a hódmezővásárhelyi polgármester visszalépne a javára.

A bejelentés itt nézhető vissza:

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek