Márki-Zay és Karácsony együtt indulnak, de még nem tudják, ki lép vissza a másik javára

2021.10.01. 17:04

Márki-Zay szerint több órás tárgyaláson abban állapodtak meg Karácsonnyal, hogy egyikük mindenképpen visszalép és a másikuk helyetteseként indul az előválasztás második fordulóján. Ezt elmondása szerint kutatások alapján fogják eldönteni.

Márki-Zay és Karácsony együtt indulnak, de még nem tudják, ki lép vissza a másik javára

Több órás egyeztetés után megállapodtak arról, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójában együtt, miniszterelnök-jelölt és miniszterelnökhelyettes-jelölt felállásban indulnak el Karácsony Gergellyel, mondta el Márki-Zay Péter mai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt ugyanakkor elmondása szerint még nem döntötték el, ki lépjen vissza a másik javára, erről közvélemény-kutatások alapján fognak megállapodni. Újságírói kérdésre azt mondta, valamelyikük mindenképpen vissza fog lépni.

Abban elmondása szerint már egyetértenek, hogy szakértői kormány legyen. A következő egyeztetést Hódmezővásárhelyen tartják, tette hozzá. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az első fordulóban harmadik helyen végző jelöltje azt kérte, hogy egyenrangú hetedik szereplőként az MMM is lehessen jelen az Új Világ Néppártot is képviselve. Ezt elmondása alapján 125 ezer szavazat és a közel ezer aktivistájuk indokolja.

„Feltétlenül számítunk arra, hogy lesz egy frakciója a korrupcióellenes konzervatívoknak is” – tette hozzá Márki-Zay, aki szerint abban nem értenek egyet, hogy a bizonytalanok megszólítására ő lenne a legalkalmasabb, ahogyan ő gondolja. Arról is beszélt, hogy Dobrev Klára „családi- és párt okok” miatt nem esélyes Orbán Viktort leváltani.

Az alkotmány közjogi érvénytelenségére vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta: ő ehhez Dobrev Klára előtt csatlakozott és

szerinte számos döntés – kinevezések és az egyetemek alapítványi kézbe adása – a mostani Alaptörvény szerint is alkotmányellenes, ezt akarják kimondani, nem feles többséggel felülírni a kétharmados döntést.

Szerinte ezzel az első naptól érvénytelen lenne egy kormányváltás után a legfőbb ügyész vagy a médiahatóság elnökének kinevezése.

A visszalépést eldöntő kutatásokról azt mondta, egy viszonylag gyors és független kutatást szeretnének végeztetni. Megerősítette a csütörtök este a Partizánban elmondottakat, hogy a Karácsonyék által megrendelt kutatás eredményeit nem fogadja el, de elmondása alapján ő is fog kapni nemsokára egy mérést kettejük népszerűségéről. Ugyanakkor később azt is mondta, hogy szerinte a kérdést már az eddigi adatok alapján is el lehet dönteni.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődik a második forduló, azt mondta, hogy

október 9-én kezdődhet el, amit Gyurcsány Ferencen kívül mindenki elfogadott eddig.

Arról is beszélt, hogy ketten kiegészítik egymást Karácsony Gergellyel, de ha megnézik, hogy mennyi pénzt „füstöltek el” a kampányára, akkor az ellenzéknek sok mindenen változtatnia kell a sikerhez.

A sajtótájékoztató itt nézhető vissza:

FRISSÍTÉS (17:21) Karácsony Gergely kampányából a megbeszélés után arról tájékoztattak minket, hogy ő és Márki-Zay Péter valóban tartottak ma tárgyalást Budapesten, azokat menetközben nem kommentálják, a megbeszélések pedig elvileg hétfőn folytatódnak, amikor is Hódmezővásárhelyre várja a főpolgármestert Márki-Zay. Hozzátették, a megbeszéléseket Karácsony vasárnap, az Európa-hajón fogja kommentálni.

CÍMLAPKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek