Mi jutott eszébe Ujhelyi Istvánnak a német választásról? Az, hogy a győztes SPD Karácsony Gergelynek drukkol

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.27. 12:08

A szocialista EP-képviselő már egy szociáldemokrata Olaf Scholz-kormányt vizionál, miközben simán lehet, hogy a CDU/CSU-s Armin Laschetet emelik majd hatalomba a zöldek és a liberálisok.

Mi jutott eszébe Ujhelyi Istvánnak a német választásról? Az, hogy a győztes SPD Karácsony Gergelynek drukkol

„Az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely jövő évi győzelméért szorítanak a kormányra kerülő német szociáldemokraták”

– írja közleményében Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, aki az EU-ban egyazon szocialista pártcsaládban ülő Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) meghívottjaként Berlinben követte végig a vasárnapi német választás fejleményeit.

Mint azt az EP-képviselő kifejti, az MSZP számára „fontos és pozitív jelzés” az, hogy a kevés meghívott között ott volt ő maga is, és emlékeztetett: „Karácsony Gergely júniusban hosszan tárgyalt az akkor még csak kancellárjelölt Olaf Scholz-cal, de fogadta őt Berlinben a német Zöldek vezetője is, akik várhatóan szintén részesei lesznek az újonnan felálló kormánykoalíciónak.”

Ujhelyi közleményében egyúttal tényként kezeli, hogy az SPD-s Olaf Scholz vezetésével fog felállni az új német kormány, ami bizony – mint azt már a vasárnapi Facebook-posztjában is írta – Orbán Viktornak komoly fejtörést fog okozni:

„Kösse fel a gatyáját Orbán Viktor, mert az európai politika változik. Lehet, hogy Merkel sokáig megvédte az orbáni politikát, és szemet hunyt a német érdekek miatt, de Scholz győzelmével ez változik, és az illiberális kormányok nem kapnak többet menedéket a német tőke irányából."

A szocialista politikus azzal zárja a hétfő délelőtti közleményét, hogy szerinte most „minden támogatást megkaphatunk ahhoz, hogy Magyarországot az európai, normális, demokratikus folyamatokhoz térítsük vissza".

Rossz lóra tett Ujhelyi?

Mindez szépen hangzik, csak egy probléma van vele:

egyáltalán nem biztos, hogy Németország következő kancellárját Olaf Scholznak fogják hívni.

Mint azt a német választási tudósításunkban megírtuk, sem az SPD, sem a CDU/CSU pártszövetség nem szerzett elegendő szavazatot ahhoz, hogy egymaga kormányt tudjon alakítani. A választás matematikai nyertese ugyan valóban az SPD lett 25,7 százalékkal, azonban a CDU/CSU 24,1 százalékos eredményétől sem lehet eltekinteni.

Könnyű megoldás lenne azt mondani, hogy az eddigiekhez hasonlóan az SPD és a CDU/CSU nagykoalíciót hozzon létre, csak most éppen az SPD lenne az erősebb koalíciós tag, azonban ezt a szcenáriót mindkét fél kizárta.

Így viszont a királycsináló szerepébe – ahogyan az az Azonnali kirúgott főszerkesztője, Bukovics Martin nevével fémjelzett Gemišt elemzésében szerepel – a választáson együtt az SPD-nél és a CDU/CSU-nál is erősebb progresszív Zöldek (14,8 százalék) és a polgári-liberális-lockdownkritikus FDP (11,5 százalék) kerülhet: ők dönthetik el, hogy az SPD-t és Scholzot választva az ún. közlekedésilámpa-koalícióba (amiben a piros SPD mellett a sárga FDP és a zöld Zöldek vennének részt), vagy a CDU/CSU-t és Armin Laschetet választva az ún. Jamaika-koalícióba (amiben a fekete uniópártok, a zöld Zöldek és a sárga liberális FDP vennének részt) menjenek bele.

Azaz most lényegében az FDP és a Zöldek döntésén múlik, hogy Németország következő kancellárját Olaf Scholznak vagy Armin Laschetnek fogják-e hívni, és ez – Ujhelyi állításával szemben – még egyáltalán nem lefutott kör.

Egyúttal előzetes számítások szerint pont ez a két párt adhatja a garanciát arra, hogy sem Scholz, sem Laschet kancellársága esetén ne lengjen ki semelyik irányba sem az inga, és továbbra is a stabilitást, nyugalmat és a pragmatikus Európa-politikát jelentő merkeli politika maradjon továbbra is domináns Németországban.

De mégha politikai szándék lenne is arra a leendő új kancellár részéről, hogy radikálisan és negatív irányba változtasson a német-magyar kapcsolatokon, kétséges, hogy a puszta gazdasági, ipari érdekek – amik például a mindkét fél számára előnyösen ide települt Mercedes- vagy Audi-gyár képében jelennek meg – mennyire fogják engedni a pragmatikus politizálásától való eltérést.

NYITÓKÉP: Ujhelyi István / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek