Mi a jobboldali ellenzék baja a Fidesszel?

Szerző: Ágoston Dániel
2021.07.01. 18:18

Újpesten gyűltek össze a Fideszen kívüli jobboldali ellenzéki vezetői, Márki-Zay Péter, Bencsik János és Pálinkás József, hogy megvitassák a kormányváltás, illetve az ellenzék lehetőségeit. Mi pedig a helyszínen járva meg is kérdeztük őket minderről. Videó!

Mi a jobboldali ellenzék baja a Fidesszel?

Nagyjából százan gyűltek össze Márki-Zay Péter (hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke), Pálinkás József (volt MTA-elnök, az Új Világ Néppárt elnöke) és Bencsik János (volt jobbikos országgyűlési képviselő, a Polgári Válasz elnöke) újpesti fórumára, hogy Puzsér Róbert kérdéseire válaszoljanak.

A helyszínen meglepően sok fiatal vett részt a politikai rendezvények szokásos idős közönségéhez képest,

a beszélgetés résztvevői pedig két órán keresztül vitatkoztak arról, hogy miként váltható le a Fidesz, illetve mennyiben szükséges, hogy mindezt megelőzze az ellenzék leváltása.

Pálinkás József a fórumon előbb a kormányváltást sürgette, amelynek következményeként történhet majd meg az ellenzék kvázi leváltása, ám Bencsik János ezt éppen fordítva gondolja, s éppen ezzel indokolta azt, hogy pártja, a Polgári Válasz nem vesz részt az ellenzéki összefogásban. Márki-Zay Péter pedig hosszasan, saját, hódmezővásárhelyi példáival igyekezett szemléltetni azt, hogy miként valósítható meg a korábbi rendszer átalakítása egy tisztességes rendszerré, ami olykor egy kissé hosszúra nyúlt kampánybeszédnek tűnt – de legalább kiderült, hogy ugyanazok szerelik fel a kamerákat Hódmezővásáron a térfigyelő kamerákat, akik a Fidesz alatt is, csak most már olcsóbban.

A légkondicionálatlan beszélgetés végső következtetése persze mindegyik résztvevő számára az volt, hogy a Fidesznek mennie kell, a NER-t le kell váltani, amely kapcsán egyedül a moderátor, Puzsér Róbert volt erősen szkeptikus, amit ki is fejtett az Azonnalinak adott interjújában.

Puzsér szerint Orbán Viktor nem a jelenlegi, szerinte háztáji ellenzék, de még csak nem is a covid, hanem valamiféle világpolitikai földindulás, külső tényező fogja leváltani – ugyanezt szokta mondani amúgy Schiffer András is.

Ugyancsak az LMP-alapító szokta hangoztatni, amit Bencsik János mondott: miszerint felelőtlen ígéretet tesznek az ellenzéki összefogás pártjai, amikor elszámoltatással kampányolnak, hiszen az Orbán-rendszer olyan mélyállamot épített ki a gazdaságban, amelynek feles többséggel való lebontása polgárháborús helyzetbe sodorná az országot. Márki-Zay azonban kitart amellett, hogy azoktól, akiknek kiszervezték az állami vagyont, azt vissza kell venni, és jogszabályokkal kell felszabadítani a gazdaságot a kormányváltást követően.

De vajon leváltható-e jobboldallal a jobboldal, mennyire lehet számottevő a Fidesz-kritikus jobboldali ellenzéki szavazók száma, illetve, hogy csak az úgynevezett G-nap után világosodtak meg sokan a Fidesz hatalomgyakorlási technikái kapcsán? Megkérdeztük!

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek