EP-képviselők arra kérik von der Leyent, hogy ne fogadja el Magyarország helyreállítási tervét

2021.06.28. 11:11

A Dacian Cioloș által írt levelet a liberális Renew Europe frakció képviselői írták alá, köztük Cseh Katalin is. Az EP-képviselők feltételeket szabatnának a Bizottsággal a magyar helyreállítási terv jóváhagyásához.

EP-képviselők arra kérik von der Leyent, hogy ne fogadja el Magyarország helyreállítási tervét

Kétoldalas levélben kéri a Renew Europe frakcióvezetője, a román Dacian Cioloș az Európai Bizottság német elnökét, Ursula von der Leyent, hogy ne fogadja el Magyarország helyreállítási tervét – értesült a Politico brüsszeli hírlevelét író Florian Eder, aki magát a képviselők által írt levelet is közölte.

Az Európai Bizottság még 2020 májusában mutatta be az ún. helyreállítási tervet, aminek célja, hogy a tagállamok a koronavírus-válság után ismét növekedési pályára állítsák gazdaságaikat. E cél elérése érdekében a Bizottság 750 milliárd eurót osztana szét a tagállamok között, amelynek egy részét közös hitelfelvétellel teremtenék elő.

A különböző helyreállítási terveket a tagállamoknak az Európai Bizottság előtt kell prezentálniuk, és ha azt a Bizottság megfelelőnek tartja, akkor az adott tagállam állam- vagy kormányfője általában von der Leyennel közösen jelenti be a terv elfogadását.

A terveket a Bizottságnak július 12-ig kell elfogadniuk. Magyarország a terv szerint 8,1 milliárd euró (körülbelül 2843 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra lenne jogosult, illetve további 7,1 milliárd euró (2492 milliárd forint) kedvezményes hitelre. 

Most a Renew Europe frakciójában ülő EP-képviselők arra kérik von der Leyent, hogy a Bizottság addig ne fogadja el a magyar kormány tervét, amíg nem teljesül három feltétel.

Szerintük erre azért is van szükség, hogy „ne rossz zsebekbe” kerüljenek a támogatások, és mint Cioloș levelében megjegyzi: az Európai Bizottság javaslatára a tagállami szakminiszterekből álló Európai Unió Tanácsa kétszer is országspecifikus ajánlásokat fogalmazott meg Magyarország számára, amiben arra kérték a magyar kormányt, hogy erősítsék meg a korrupcióellenes keretet, mivel szerintük a nyilvános információkhoz való hozzáférést korlátozzák, illetve hiányzik a magas szintű korrupció üldözésére irányuló határozott és rendszerszintű fellépés.

A momentumos Cseh Katalin – a Renew Europe frakcióvezető-helyettese – szignójával is ellátott levél szerint von der Leyenéknek addig nem szabadna elfogadni a tervet, amíg az alábbi feltételek nem teljesülnek:

+ Amíg a magyar kormány nem mutatja meg az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a kifizetések kedvezményezetteinek a listáját;

+ amíg a magyar kormány törvénybe nem foglalja, hogy az OLAF által megállapított „súlyos pénzügyi szabálytalanságokat vétő vagy összeférhetetlennek számító” természetes és jogi személyek nem kaphatnak a helyreállítási alapból – a levél név szerint ugyan nem nevezi meg Tiborcz Istvánt, de Orbán Viktor vejeként hivatkozik rá, hogy például az ő érdekeltségei ne kaphassanak a pénzből;

+ és amíg a magyar kormány nem törli el vagy módosítja azon hazai törvényeket, amelyekről a Bizottság korábban megállapította, hogy azok nehezítik az oknyomozó újságírók és a civilek munkáját a nyilvános információkhoz való hozzáférésben.

Mint a levél szerzője, Cioloș fogalmaz: „Mi nem azt mondjuk, hogy Magyarország ne kapja meg a méltányos részesédését az EU helyreállítási alapból, de úgy gondoljuk, hogy ebből az alapból minden magyarnak részesülnie kellene, nem csak a kevés, politikai kapcsolatokkal rendelkezőknek.”

A levelet aláíró EP-képviselők szerint azért is lenne fontos, hogy a fentebbi három feltétel teljesüljön, hogy von der Leyen majd úgy foghasson kezet Orbán Viktorral a magyar helyreállítási terv elfogadása után,

„hogy az ő haverjai nem dörzsölik vele együtt vidáman” von der Leyen kezét.

– zárta levelét a Renew Europe frakcióvezetője.

Az Európai Bizottság még 2020 májusában mutatta be a koronavírus utáni helyreállításra szánt tervét, aminek keretében 750 milliárd eurót osztana szét tagállamok között – egy részét vissza nem térítendő támogatásként, míg a jelentősebb részét közös hitelfelvétellel oldanák meg. A tagállamoknak szánt támogatások felét három kiemelt szektorra kellene fordítani: ilyen a kutatás és fejlesztés, a digitalizáció, illetve az éghajlatvédelem. Utóbbira a terv szerint a tagállamoknak a kapott támogatás 30 százalékát kell fordítaniuk.

Magyarország a 750 milliárd eurós alapból 8,1 milliárd euró támogatásra, illetve további 7 millió euró kedvezményes hitelre jogosult, azonban a magyar kormány még május 12-én benyújtott terve szerint a felvehető támogatásból csak 7,1 milliárd eurót, közel 2500 milliárd forintot költene el, míg a kedvezményes hitelt nem kérnénk. A Portfolio számításai szerint így összesen 3384 milliárd foritnyi EU-s forrásnak mondunk nemet, igaz a hitel később is lehívható. A Népszava információi szerint a magyar tervet májusban már egyszer elkaszálta a Bizottság, mivel szerintük az nem volt elég jó.

NYITÓKÉP: DAINA LE LARDIC / © European Union 2021, EP

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek