Csalódtak-e a budapestiek, hogy Karácsony Gergely otthagyná őket a miniszterelnökségért?

2021.05.26. 18:02

2024-ig tartana Karácsony Gergely főpolgármesteri megbízatása, amiről lemondana, hogy miniszterelnök lehessen. De mit szólnak ehhez a fővárosiak, és alkalmasnak tartják-e arra, hogy Budapest helyett az egész országot vezesse? Videó.

„Ő egy politikai állat, neki a politika az elsődleges, nem az, hogy a budapestieket képviseli. (…)

Ő szerintem országos politikusként gondolkozik magáról, és csak egy állomás a főpolgármesterség”

– így reagált az Azonnalinak egy budapesti járókelő arra, hogy Karácsony Gergely a miniszterelnökségért cserébe otthagyná a főpolgármesteri pozíciót.

Ezt persze maga Karácsony Gergely nem mondta így ki, az összeférhetetlenségi szabályok azonban egyértelműek: állami vezetőként, miniszterelnökként nem tölthetné be a főpolgármesteri pozíciót, így Karácsony a miniszterelnök-jelölti bejelentésével azt is egyértelművé tette, hogy hiába választották meg 2019 októberében Budapest élére, 2022-ben már kész távozni onnan. (A lemondás időzítésével kapcsolatos forgatókönyvek melletti érveket és ellenérveket itt szedtük össze.)

A budapestieket megosztotta a hír: volt, aki két Karácsony Gergely után vágyakozott, hiszen így az egyik lehetne miniszterelnök, a másik főpolgármester. Volt ugyanakkor, aki nem tartja őt elég erőskezűnek ahhoz, hogy miniszterelnök legyen – ha pedig mégis az akar lenni, akkor

koncentráljon inkább teljes erejével erre ahelyett, hogy a főpolgármesteri feladataival bajlódna.

De volt olyan megszólaló is, aki ennél is komolyabb kritikát fogalmazott meg, mondván, hogy Karácsony mind a főpolgármesterséghez, mind a miniszterelnökséghez „olyan hülye, mint a segg”.

Részletek a videóban.

NYITÓKÉP: Kátai Levente / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek