Amikor a román sajtó Csíkszeredáról áradozik – a húsvéti szabadtéri ételszentelés hagyománya

2021.04.04. 18:29

A román sajtó szinte kivétel nélkül csak pozitív hangnemben számolt be a vasárnapi csíkszeredai szabadtéri ételszentelésről, hozzátéve, hogy ilyen a „civilizált” viselkedés.

Amikor a román sajtó Csíkszeredáról áradozik – a húsvéti szabadtéri ételszentelés hagyománya

Míg Románia nagy része átlagos vasárnapot élt át, addig az ország lakosságának egy kis része, köztük az erdélyi magyarok, valamint a nagyszebeni szász származású román államelnök, Klaus Johannis most hétvégén ünnepelték a húsvétot. Az elnök körülbelül egy hónappal korábban ígérte meg a románoknak, hogy

a romló koronavírus-számok ellenére nem kell tartani attól, hogy húsvétra lockdownt rendelnek el.

Johannis kijelentése úgy az ortodox, mint a nyugati keresztény húsvétra vonatkozott. Ugyanis a román miniszterelnökség alá tartozó egyházügyi államtitkárság összesítése szerint a romániai lakosság 86,4 százaléka ortodox vallású, őket 4,6 százalékkal a római katolikusok és 3 százalékkal a reformátusok követik.

Az ország tehát kétszer, április 4-én és május 2-án fog húsvétot ünnepelni.

Ételszentelés Csíkban

A székelyföldi Csíkszereda városában minden húsvétkor megtartják a megyei önkormányzat (Fehérház) és a Művészetek háza közötti Szabadság téren (1989 előtt gúnyosan Taps tér, mivel ott kellett Ceaușescu beszédeit megtapsolni, a mai köznyelvben: Placc) húsvétvasárnap a húsvéti ételszentelés hagyományát.

A ceremónia úgy néz ki, hogy a csíkszeredai segédpüspök szabadtéri misét tart, majd

az esemény után a térre felsorakozott csíkszeredaiak a lábuk elé teszik a húsvéti ételekkel teli kosarukat, a papok pedig végigmennek a sorok között és megszentelik az ételt.

Az eseményre 1990 óta minden évben (kivéve 2020-at, amikor is elmaradt) ugyanott, a Placcon került sor. A rendszerváltás előtt az ételszentelés csak a templomban volt lehetséges, ám a kommunista diktatúra bukása után az esemény vallási tartalma mellett kulturális jelentéssel is bővült: a székelyek számára saját büszkeségük egyik forrásává is vált, mivel ilyenkor a román közvélemény előtt megmutathatják magukat mint dolgos, egyszerű, rendszerető polgárok.

Idén húsvétkor a koronavírus-járvány ellenére sor került erre az eseményre.  Az ételszentelésen az egészségügyi előírások maximális betartására koncentráltak: a résztvevők csak maszkban vehettek részt a szertartáson és a korábbi egymás mellett sorban állást idén felváltotta az 1,5 méteres távolságtartás. A szervezők ingyen maszkokat osztogattak azon résztvevők számára, akiknél nem volt, illetve arra is felszólították a megjelent székelyeket, hogy egy családból lehetőleg csak egy személy vegyen részt a misén és az ételszentelésen, a többiek lehetőleg otthonról kövessék az online is közvetített misét.

Így nemcsak a Placc, hanem a szomszédos utcák is megteltek a mintegy 3500 résztvevővel. Minderről beszámolt az országos román sajtó is, legtöbbször azt emelve ki, hogy

ilyen a „civilizáció”, lehet civilizáltan, az egészségügyi előírásokat betartva vallási eseményen részt venni, ünnepelni.

„Vártam ezt a pillanatot, miután tavaly elmaradt. Valami felemelő érzés részt venni. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, találkozhattam azokkal az ismerőseimmel, akiket majdnem egy éve nem láttam. Ritkán mozdulunk ki a lakásból, most erre sort kerítettünk, jó itt lenni” fogalmazott egy résztvevő a román hírügynökségnek, az Agerpresnek.

Az esemény a vallási énekek mellett a magyar és a székely himnusz énkelésével zárult, amint arra román sajtó is felhívta a figyelmet. Florin Negruțiu, a Digi24 újságírója Facebook-posztban hívta fel arra a figyelmet, hogy egyetért azzal, hogy nagyon szép esemény és hagyomány a csíkszeredai szabadtéri ételszentelés.

Hozzátette még, hogy

míg a románok „kicsit irigykedve nézik, mondván, hogy nálunk, ortodoxoknál nem lehet ilyen civilizáltan viselkedni”,

azért az ortodox ünnepeken is elő szokott fordulni, hogy civilizáltan viselkednek és betartják a szabályokat. Mondanivalója alátámasztására pedig pár ortodox ünnepről készített fotót csatolt. Hasonlóan vélekedett Lucian Mîndruță sztárújságíró is, aki röviden csak annyit írt: „Húsvét, renddel és fegyelemmel. Ezer évig ugyanazon a helyen élni csak ezekkel az értékekkel lehet.”

NYITÓKÉP: Az ételszentelés madártávlatból. Fotó: Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek