BLM-szobornak indult, a szélsőjobb összművészeti performanszot csinált belőle

2021.04.02. 18:10

Április 1-jén adták át a ferencvárosi BLM-szobornak nevezett 100 centiméteres műanyag köztéri alkotást, ami két hétig állt volna ott. Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere az Azonnalinak arról beszélt, a szobor ellen tiltakozók csinálnak politikát az egészből, míg a Mi Hazánkot vezető Toroczkai László arról beszélt: Baranyinak inkább a szobor helyszínének rendes füvesítésére kellene pénzt és energiát fordítania. Videó!

Április 1-jén adták át a már másnap ledöntött ferencvárosi Black Lives Matter-szobrot. A szobor már az átadás előtt nagyon átpolitizálódott: míg a ferencvárosi önkormányzat szerint a művész a szabad önkifejezéshez való jogával kívánt élni, a szélsőjobboldali Mi Hazánk, illetve a neonáci Légió Hungária politikusai és aktivistái szerint a szobor célja a keresztények provokálása és az „abnormalitás reklámozása”.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a szobor több jelentéstartalommal is bír, és a szobor ellen agitálók csináltak politikai ügyet a IX. kerületi Ferenc térre két hétig kiállított alkotásról. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Ásotthalom polgármestere az Azonnalinak nyilatkozva finoman üzent kollégájának, hogy

ilyen szobrok helyett inkább a park füvesítésére kéne áldoznia pénzt és energiát, és nem az általa csak „műanyag szörnyszülöttnek” titulált alkotásra.

De mit gondolnak a kerület lakosai az alkotásról?

Az általunk megkérdezettek többségének nem volt problémája a szoborral, és annak jelentéstartalmával, de volt olyan is, aki a sokszínűség, illetve a homoszexuálisok elfogadása helyett úgy gondolta, hogy egy sporteseményt ábrázolt Szalay Péter alkotása.

Szeretet, elfogadás, konfliktus, szobordöntés. Ez mind szerepel a videónkban.

Szoborátadás helyett így egy összművészeti performansz kerekedett az alkotásból. De vajon nem pont ez lehetett a művész célja?

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek