„Érdekesebben alakult, mint gondoltam” – a ferencvárosi BLM-szobor készítője az Azonnalinak!

2021.04.02. 17:20

A szobor megalkotója, Szalay Péter szerint várható volt a végeredmény, ugyanakkor érdekesnek találja, ami a szoborral történt.

„Érdekesebben alakult, mint gondoltam” – a ferencvárosi BLM-szobor készítője az Azonnalinak!

Április 1-jén adták át a IX. kerületi Ferenc téren a Black Lives Matter-szobornak is nevezett köztéri alkotást, amit Szalay Péter készített. A szobor nem maradt sokáig háborítatlan: először a neonáció Légió Hungária és a szélsőjobboldali Mi Hazánk egy MDF-lapokból és azokra ráaggatott fakeresztekből álló paravánt emelt köré, majd este egy férfi fehér festékkel öntötte le.

A szobrot ért atrocitások miatt a rendőrök a szobor környékét elkerítették és egészen reggelig őrizték is.

Azonban végül valamiért eltűntek a paravánok, majd pedig péntek reggel a Légió Hungária ledöntötte a szobrot a helyéről.

Várható volt, hogy le fogják dönteni

Még a szobor megjelenése előtt jelezte a Mi Hazánk, hogy meg fogják akadályozni a szobor felállítását, azonban ez végül nem történt meg. Helyette az ünnepélyes átadás után egy órával keresztes paravánokkal elkerítették.

Az Azonnali megkereste Szalay Pétert, a szobor alkotóját, aki szerint várható volt, hogy az alkotással ez fog történni, ugyanakkor hozzátette:

„Érdekesebben alakult, mint elsőre gondoltam.”

Szalay elmondta, hogy az átadásra eleve stresszesen érkezett, mert a Mi Hazánk azt ígérte, hogy megakadályozzák a felállítását, és tartott tőle, hogy „rögtön hamvában holt ötlet lesz, hogy én ezt oda felállítsam”. Azonban végül háborítatlanul sikerült felállítania, „később pedig tök érdekes volt, ami történt. Érdeklődéssel figyeltem a dolgokat” – nyilatkozta megkeresésünkre Szalay.

Fel volt készülve arra, hogy meg fogják semmisíteni a szobrot, de

„ez a budiszerű doboz, amit köré építettek, még tetszett is, mert ezzel is védte a szobrot a fizikai behatásoktól. Bár elhelyezhettek volna rajta néhány lyukat, hogy be lehessen kukucskálni”.

Ez egy egyszeri akció volt

Az Azonnali arra is kíváncsi volt, hogy a művész helyre fogja-e állítani az alkotást, és mit gondol: művészileg a szobor vagy a szélsőjobbosok-neonácik performansza volt-e jobb.

Szalay közölte: nem fogja helyreállítani. „Ez így volt kitalálva: ameddig bírja, addig látható. Nem fogok egy újat kirakni. Egyszer elég volt ezt megnézni, másodjára már nem lenne ez olyan érdekes” – mesélte a művész, majd hozzátette, hogy ő

a szobor megalkotását, annak nemzetközi hírnevét, felállítását, mémmé válását, majd a „megjósolható végeredményét” egy egészben kezeli.

„Igaziból a szobor ilyen céllal valósult meg, már a kialakításában is ilyen volt. Ez egy könnyen összetörhető, illetve könnyen sokszorosítható alkotás. A dolog akár meg is ismételhető” – zárta gondolatait Szalay Péter.

Az alkotást a IX. kerületi önkormányzat támogatta, és mindössze két hétig lett volna a Ferenc téren, de még 24 órát sem állhatott a kialakított helyén. Az alkotás azután készült el, hogy a kerület vezetése street art pályázatot hirdetett, aminek keretében a győztes pályázatokat Ferencváros különböző pontjain felállítják. A beérkezett pályázatok elbírálását független szakmai zsűrire bízták, és Szalay alkotása mellett további hat művésznek adnak lehetőséget, hogy az elkövetkezendő hónapokban kiállíthassák az alkotásaikat.

NYITÓKÉP: Azonnali / YouTube

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek