+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. április 2. péntek, 17:20
A szobor megalkotója, Szalay Péter szerint várható volt a végeredmény, ugyanakkor érdekesnek találja, ami a szoborral történt.

Április 1-jén adták át a IX. kerületi Ferenc téren a Black Lives Matter-szobornak is nevezett köztéri alkotást, amit Szalay Péter készített. A szobor nem maradt sokáig háborítatlan: először a neonáció Légió Hungária és a szélsőjobboldali Mi Hazánk egy MDF-lapokból és azokra ráaggatott fakeresztekből álló paravánt emelt köré, majd este egy férfi fehér festékkel öntötte le.

 

A szobrot ért atrocitások miatt a rendőrök a szobor környékét elkerítették és egészen reggelig őrizték is.

 

Azonban végül valamiért eltűntek a paravánok, majd pedig péntek reggel a Légió Hungária ledöntötte a szobrot a helyéről.

 

Várható volt, hogy le fogják dönteni

 

Még a szobor megjelenése előtt jelezte a Mi Hazánk, hogy meg fogják akadályozni a szobor felállítását, azonban ez végül nem történt meg. Helyette az ünnepélyes átadás után egy órával keresztes paravánokkal elkerítették.

 

Az Azonnali megkereste Szalay Pétert, a szobor alkotóját, aki szerint várható volt, hogy az alkotással ez fog történni, ugyanakkor hozzátette:

 

„Érdekesebben alakult, mint elsőre gondoltam.”

 

Szalay elmondta, hogy az átadásra eleve stresszesen érkezett, mert a Mi Hazánk azt ígérte, hogy megakadályozzák a felállítását, és tartott tőle, hogy „rögtön hamvában holt ötlet lesz, hogy én ezt oda felállítsam”. Azonban végül háborítatlanul sikerült felállítania, „később pedig tök érdekes volt, ami történt. Érdeklődéssel figyeltem a dolgokat” – nyilatkozta megkeresésünkre Szalay.

 

Fel volt készülve arra, hogy meg fogják semmisíteni a szobrot, de

 

„ez a budiszerű doboz, amit köré építettek, még tetszett is, mert ezzel is védte a szobrot a fizikai behatásoktól. Bár elhelyezhettek volna rajta néhány lyukat, hogy be lehessen kukucskálni”.

 

Ez egy egyszeri akció volt

 

Az Azonnali arra is kíváncsi volt, hogy a művész helyre fogja-e állítani az alkotást, és mit gondol: művészileg a szobor vagy a szélsőjobbosok-neonácik performansza volt-e jobb.

 

Szalay közölte: nem fogja helyreállítani. „Ez így volt kitalálva: ameddig bírja, addig látható. Nem fogok egy újat kirakni. Egyszer elég volt ezt megnézni, másodjára már nem lenne ez olyan érdekes” – mesélte a művész, majd hozzátette, hogy ő

 

a szobor megalkotását, annak nemzetközi hírnevét, felállítását, mémmé válását, majd a „megjósolható végeredményét” egy egészben kezeli.

 

„Igaziból a szobor ilyen céllal valósult meg, már a kialakításában is ilyen volt. Ez egy könnyen összetörhető, illetve könnyen sokszorosítható alkotás. A dolog akár meg is ismételhető” – zárta gondolatait Szalay Péter.

 

Az alkotást a IX. kerületi önkormányzat támogatta, és mindössze két hétig lett volna a Ferenc téren, de még 24 órát sem állhatott a kialakított helyén. Az alkotás azután készült el, hogy a kerület vezetése street art pályázatot hirdetett, aminek keretében a győztes pályázatokat Ferencváros különböző pontjain felállítják. A beérkezett pályázatok elbírálását független szakmai zsűrire bízták, és Szalay alkotása mellett további hat művésznek adnak lehetőséget, hogy az elkövetkezendő hónapokban kiállíthassák az alkotásaikat.

 

NYITÓKÉP: Azonnali / YouTube

 

Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás