+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. április 2. péntek, 10:10
Péntek reggel a neonáci Légió Hungária aktivistái ledöntötték a szobrot.

Április 1-jén, csütörtökön adták át Szalay Péter Black Lives Matter címre keresztelt, eleve csak pár hétre felállított köztéri alkotását, amin az amerikai Szabadság-szobrot térdelve ábrázolták, és szivárványszínűre festették.

 

A IX. kerületi Ferenc térre felállított, mindössze 1 méteres szobor sokaknak nem nyerte el a tetszését: már a pályázat kihirdetése után többen jelezték, hogy szerintük azt nem kellene kiállítani, és le kellene dönteni: Bayer Zsolt kormányközeli publicistán át a szélsőjobboldali Mi Hazánktól egészen a neonáci Légió Hungáriáig.

 

Már az átadás napján atrocitások érték a szobrot: egy órával annak kiállítása után a Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái közös akcióban kordonozták körbe a szobrot. Estére a közeli lakók kiraktak egy létrát, hogy aki meg szeretné tekinteni a keresztes kordonnal körbekerített alkotást, meg tudja tenni, azonban egy férfi ezt arra használta ki, hogy fehér festékkel leöntse a létráról a szobrot.

 

Estére ezért rendőrségi szalaggal kerítették körbe, és rendőrök őrizték a köztéri alkotást.

 

A Mi Hazánk körbekerítette paravánnal a IX. kerületi Ferenc téren kiállított BLM-szobrot, de a lakosok sem voltak...

Közzétette: Azonnali – 2021. április 1., csütörtök

 

Azonban úgy tűnik, hogy ez mindössze reggelig volt így. A neonáci Légió Hungária ugyanis péntek reggel egy rövid, nyolc másodperces videót tett közzé, ahogy három aktivistájuk ledönti a szobrot. Az azóta már törölt videóban az látszik, hogy

 

három maszkos ember körbeállja, majd az egyikük második próbálkozásra ledönti a szobrot.

 

Ugyan a videót a Légió Hungária később törölte, azonban az internet nem felejt:

 

 

A szobrot egy önkormányzati pályázat keretében egy független szakértői zsűri találta kiállításra érdemesnek, és mindössze két hétig lett volna a Ferenc téren. Hogy mi lesz most a szobor sorsa, megpróbálják-e azt helyreállítani vagy védettebb helyre szállítani, egyelőre nem tudni.

 

A szobor így nézett ki az átadás napján:

 

 

És így barikádozta el a neonáci Légió Hungária és a szélsőjobboldali Mi Hazánk az alkotást:

 

 

Ha érdekel az egész háttere, ezt a cikket olvasd el.

 

NYITÓKÉP: A ferencvárosi BLM-szobor az átadás napján. Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-2009-es világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

Van egy hely, ahol már most megvalósult Orbán, Salvini és Morawiecki budapesti álma.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás