Nem vagyok Nagy Blanka 2.0 – mondja a Momentumból frissen kilépő Nagy Károly

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.31. 11:56

Nagy Blankával ellentétben Nagy Károly nem személyi konfliktusok miatt, de távozik a Momentum Mozgalomból. A kilépése miatt megkönnyebbültnek érzi magát, a DK-s Szaniszló Sándor vezette XVIII. kerületben pedig függetlenként folytatja képviselői munkáját.

Nem vagyok Nagy Blanka 2.0 – mondja a Momentumból frissen kilépő Nagy Károly

„A mai napon elküldtem kilépési szándékomat a Momentum Mozgalom elnökségének; ezzel közel három és fél év közös munka után kiléptem a pártból” – jelentette be Nagy Károly, a Momentum XVIII. kerületi önkormányzati képviselője, hogy kilép a Momentumból.

A mai napon elküldtem kilépési szándékomat a Momentum Mozgalom elnökségének; ezzel közel három és fél év közös munka...

Posted by Nagy Károly on Wednesday, March 31, 2021

De ki az a Nagy Károly?

A mindössze 23 éves Nagy Károly – mint azt a 2019 áprilisában nekünk adott interjújában részletesen is elmesélte – politikai pályafutását a gimnáziumi évei végén az akkor még Fodor Gábor vezette Liberálisok ifjúsági szervezetében, a Liberális Fiatalok Társaságában (LiFT) kezdte, majd mikor megjelent a Momentum 2017-ben, a NOlimpia kampányban már aktívan részt vett, belépett a pártba, és a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX alapítója és elnöke lett.

Ez utóbbi tisztségéről 2019 novemberében váltotta le a TizenX közössége – ahogy Nagy akkor elmondta, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy az országos nagypolitikára és a 2019-es önkormányzati kampányra kezdett el koncentrálni, így az ifjúsági szervezet munkájában nem tudott olyan aktívan részt venni.

Mindenesetre Nagy erőfeszítései kifizetődtek: 2019. október 13-án megnyerte a XVIII. kerület 10. számú egyéni választókerületét, így azóta önkormányzati képviselőként és ifjúságpolitikáért felelős tanácsnokként dolgozik – önkormányzati munkáját a Jobbik volt elnöke, Vona Gábor is dicsérte az Azonnalinak adott interjújában.

Miért távozik Nagy a Momentumból?

Nagy Károly a kilépés indokaként Facebook-posztjában azt jelölte meg, hogy az elmúlt évben „a köztem és a Momentum között köttetett »házasság« sok szempontból megromlott, aminek részleteiről nem kívánok nyilatkozni.” Az Azonnalinak azért annyit sikerült kideríteni a képviselőtől, hogy

„nincs arról szó, hogy összevesztem volna a párt vezetőivel, és ezért gondolnám úgy, hogy nem akarok a pártban bent lenni”.

Azaz őt nem lehet nevezni a kilépése szempontjából Nagy Blanka 2.0-nak: a diákaktivista tavaly november végén azért távozott Fekete-Győr Andráséktól, mert szerinte „bizonyos véleményvezérek” ellehetetlenítették a munkáját.

Nagy Károly azonban arra hívta fel az Azonnali figyelmét, hogy Nagy Blanka és ő teljesen más szerepet töltöttek be a pártban: ő például – Blankával ellentétben – tagja volt a Momentum küldöttgyűlésének is, és az elmúlt három évben mindig az első sorokból küzdötte végig a kampányokat.

Nagy Károly azt is cáfolta, hogy Fekete-Győr András pártelnök miniszterelnök-jelöltsége, illetve a Momentum egyre inkább köré koncentrálódó politikája miatt távozna a pártból: mint elmondta, Fekete-Győr miniszterelnök-jelöltségét ő is támogatta, integratív személyiségnek tartja.

Az Azonnali kérdésére, hogy ha nem személyes konfliktusok, akkor szervezeti feszültségek állnak-e a kilépése mögött, Nagy úgy reagált:

„ez az a kérdés, amire már nem szeretnék válaszolni”.

A kilépő politikus hozzátette, hogy azokat a vitákat, amiket megvívott, és azokat az észrevételeket, amiket ő tett, az érintettek tudják, de benne a Momentummal kapcsolatban rossz érzés egyáltalán nincsen, és a jövőben is jó kapcsolatot kíván ápolni a párttal.

Mi lesz az önkormányzati munkával?

Így kíván eljárni az önkormányzati munkájában is: a DK-s Szaniszló Sándor vezette XVIII. kerületben – ahol az ellenzéki pártok 13:8 arányban többségben vannak a Fidesszel szemben – az ellenzéki pártok külön frakciókat alkotnak, és frakciószövetségben működnek a testületben. Nagy Károly

a Momentum önkormányzati frakciójából is ki fog lépni, önkormányzati munkáját azonban független képviselőként folytatja az ellenzéki koalíció munkáját támogatva.

Kérdésünkre a képviselő azt is elárulta, hogy nem tervez belépni más pártba, és egyelőre az előválasztáson való induláson sem gondolkodik civil jelöltként.

És hogy hogyan érzi most magát a frissen kilépő politikus? Elmondása szerint felszabadultan és nyugodtan. „Az elmúlt fél évben nem éreztem jól magam, most már jó érzem magam, és megkönnyebbülés, hogy meghoztam ezt a döntést.”

NYITÓKÉP: Nagy Károly / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek