Mindenki kedvenc demokratája hazudott reggel, éjjel meg este

2021.03.02. 11:10

Andrew Cuomo, New York kormányzója egykor a járvány elleni védekezés hőse volt, mára közgyűlölet tárgya lett. A kormányzó napi sajtótájékoztatói után tavaly még hőssé vált a Trump-ellenes táborban a járványkezelés terén, azután a fertőzés csak dühöngött tovább, a nélkülözhetetlen dolgozókat senki nem védte meg, ő pedig még az ultraortodox zsidó közösséggel is összehajtott.

Mindenki kedvenc demokratája hazudott reggel, éjjel meg este

New York állam időtlen idők óta hivatalban lévő kormányzója, Andrew Cuomo egyetlen év alatt olyasmit csinált, ami szinte csak Amerikában lehetséges: egy, a mozik helyett a híreket közlő médiában megjelenő katasztrófafilmes amerikai hősből küzdötte le magát a koronavírus-járvány autoriter, bukott, az ellenzék által leginkább támadott felelősévé.

Mindez azután történt, hogy kiderült, ő és – az ugyancsak súlyos Covid-számokkal szembenéző – Gavin Newsom demokrata kaliforniai kormányzó tudatosan és rendszeresen titkolták el, és vágták meg az idősotthonokban a betegség következtében elhunytak hivatalos számát,

egyszerűbben mondva statisztikákat hamisítottak a „sikeres célszámok” eléréséhez.

Cuomo számára a botrány idén februárban robbant ki. Az egykor a vírusra „leginkább felkészült” kormányzó ezzel végleg lerombolta a még Donald Trump elnöksége idején felépített, kompetens, felkészült, bátor és határozott vezető képét.

Így lett Coumo a hírtelevíziók bátor hőse

New York állam Washington állam után nem sokkal, az Egyesült Államok legkorábbi vírusgócpontja lett. Az első esetet 2020. március 1-én jelentették, április 4-ére pedig már 12 274 fertőzöttet tartottak nyilván. Amikor a New York Cityhez közeli New Rochelle-ből először jelentettek komoly fertőzési gócot, és az állam vezetése lassan, de biztosan eldöntötte, le kell majd zárni a 11 milliós nagyvárost, Cuomo azonnal az élre ugrott, hogy átvegye és végül uralja a katasztrófakommunikációt.

Míg Magyarország naponta az akkor még újdonságnak számító Operatív Törzs című műsort kukkolta egész nap Orbán Viktor helyett, addig a nem kevésbé autoriter hajlamokkal rendelkező demokrata kormányzó katonai olajzöld dzsekiben, vagy éppen kifogástalan ingben és zakóban az élre ugrott, az összes napi jelentést ő vezetette. Dicsért, tájékoztatott, szidalmazott, utasított, mint valami 19. századi porosz családfő.

Miközben az embereket otthonmaradásra és rendszeres kézmosásra buzdította, aközben a fősodratú liberális média imádta, a demokrata előválasztás közepén egyenesen ellentétbe állította vezetői képességeit Donald Trumppal, akit láthatóan csak hirtelen, interneten olvasott ötletek szintjén érdekelt az egész Covid-19 járvány.

DONALD TRUMP AMERIKAI EXELNÖK ÉS ALELNÖKE, MIKE PENCE NÉZIK AZ MSNBC-N A JÁRVÁNYRÓL NYILATKOZÓ CUOMÓT 2020. ÁPRILIS 19-ÉN. FOTÓ: FEHÉR HÁZ / FLICKR

Cuomot rendszeresen meghívták például a CNN-be, ahol rendre öccse, Chris Cuomo interjúvolta meg a vészhelyzetről. Ezek a tévéinterjúk márciusban úgy hathattak, mint valami olasz-amerikai főhős búcsúzkodása a családjától egy ufós-földrengéses-zombiapokalipszises Zs-kategóriás film elején.

Volt egy alkalom, amikor a nemzet figyelő szemei előtt, főműsoridőben az öcs így zárta le az interjút:

Cuomo kormányzó, szeretem önt, tudom, hogy keményen dolgozik az államért, de ne feledje, még a legkeményebb munka közben is mindig van idő arra, hogy anyát felhívja.”

 

Mire a kormányzó úgy reagált:

Már felhívtam anyát, mielőtt ide bejelentkeztem volna, és csak hogy tudd, azt mondta, én vagyok a kedvenc fia, te pedig a második kedvenc fia.”

 

Ezek után Chris viccesen hazugsággal cáfolta bátyját és így évődtek, mint a csatába induló katona a kisebb testvérrel.

Vehetjük ezt akár ártatlan évődésnek is, ha nem zavarna senkit, hogy a magáról pártatlanságot állító, fő kábelhírcsatornán prezentálnak így egy nagy hatalmú politikust.

De még ha ez nem is érdekelne minket, a negatív következmények akkor egyértelműek voltak. A demokrata rajongótábor hamar pajzsára emelte: a centrista, a 2018-as előválasztáson a baloldali színekben induló Szex és New York-sztárt, Cynthia Nixont simán legyőző Cuomo az egyik legnépszerűbb demokrata politikus lett, és már-már a 2024-es elnökválasztáson is elgondolkodhatott, miközben a sajtót a tájékoztatóin rendszeresen lehordta, és nagyjából pontosan ugyanúgy trükközött és titkolt el információkat, mint ahogyan azt itthon már megszokhattuk.

Mindez pedig hamar elkezdett napvilágra kerülni, akárhogyan is hallgatott a kormányzó hivatala Albanyban.

A szakértőket halálra idegesítő ortodox zsidók

Kiderült ugyanis, hogy Cuomo hivatalai közel egy teljes évig eltitkolták az idősotthonokban elhunytak pontos számát. A 2021 februárjában készült statisztika szerint az állam a járvány kirobbanása óta ugyan „csak” a negyedik legtöbb fertőzést szedte össze, de ezzel szemben New York a második helyen áll mára a Coviddal kapcsolatos halálozások számában. De még az idősotthonok valós számai nélkül is az egy főre eső Covid-halálozások számában New Yorkot most csak a szomszédos New Jersey előzi meg. 2021 március legelső napján a New York-i esetek száma 1,64 millió volt, és összesen 47 143 halálesetet jelentettek a 19 milliós lakosságú államban. Ezek közül New York Cityben összesen 750 ezren fertőződtek meg és 29 ezren haltak meg.

2020 április közepére a helyzet katasztrofálissá vált, a kórházak megteltek, de még a védőeszközökből is hiány volt. Június elejére azután a vírusgócpontok országos kialakulása után Cuomo gyorsan győzelmet és fokozatos, állami irányítószámkörzetek szerinti nyitást tervezett. Ez a stratégia egészen szeptemberig tartott, amikor napi 1000 fős fertőzési számokkal a járvány újra kilőtt az államban.

A kormányzó azonban először a szigorúsággal, majd a nyitási stratégiával éppen ugyanolyan ellentmondásos, bizalomvesztéses helyzetet teremtett, mint ugyanebben az időszakban a magyar vagy a brit kormány.

Ettől pedig stílusa provokatívvá és növekvő mértékben tekintélyuralmivá vált. Miközben a New York City-i rendőrség tavasszal brutálisan büntette, esetenként – bőrszín és osztályszármazás szerint – pedig brutálisan le is rohanta a lockdownt akár minimálisan is megszegő polgárokat, sikerült a vírus irtózatosan gyors terjedése miatt elővennie az ultraortodox zsidó közösségeket is Brooklynban és Queensben. (Róluk itt olvashatsz az Azonnalin.)

A főleg magyar és kelet-európai származású nagy haszid rebbeudvarok és más ultraortodoxok ugyanis még a koronavírus-megszorítások miatt sem voltak hajlandóak életükön változtatni: óriási, több száz főt megmozgató zsinagógai gyülekezéseik folytatódtak, és a szociális távolságtartás értelemszerűen eleve nem volt a Talmud és Sulchán Áruch tiszteletében élő nagycsaládok kedvenc tanácsa.

A FÉRFIAK A TÓRAOLVASÁSSAL TÖLTIK IDEJÜK NAGYRÉSZÉT, DE A KÖZÖSSÉG NAGYON AKTÍV A NEW YORK-I INGATLANBIZNISZBEN IS. FOTÓ: TECHET PÉTER, AZONNALI

Miután a korábban nekik mindig külön kedvezményeket nyújtó Bill de Blasio New York-i polgármester és Cuomo többször rendőrséggel oszlatták fel az egyébként a Covid-halálozások miatt egyre gyakoribb temetéseiket, 2020. október 14-én a konfliktus eljutott odáig, hogy a kormányzó egy sajtótájékoztatón bejelentette:

Immár nagy problémáink vannak a vírus terjedésével, méghozzá az ortodox zsidók vallásos gyakorlata miatt.”

 

A kiszólás az európai antiszemitizmus járványokért rendszeresen zsidó közösségeket vádoló évszázadai után nemcsak szerencsés nem volt, de a Borough Park nevű brooklyni negyedben lázongó haszidokat is csak tovább mérgelte, aznap kukákat gyújtottak fel.

Persze az ok érthető: a haszid közösségek gyakorlata és vírusszkepticizmusa valóban halálra idegesített minden orvost és politikust az államban, úgy, ahogy a lockdown alatt élő New York-i lakosok többségét is. Az azonban, hogy kizárólag miattuk mint „szuperterjesztők” miatt terjed a járvány, már érthetően elég

komoly feszültségeket szülő, felületes baromságnak hatott ősszel, amikor világos volt, hogy a tavaszi keménykedés nem vezetett lényegi eredményre a járvánnyal szemben.

A januári oltáskáosz

A helyzet akkor sem lett jobb, amikor az első vakcinák megérkeztek az államba. Az USA-ban, mint sok más helyen, legelőször a Pfizer-BioNTech oltóanyagára adhattak le az államok rendeléseket, december közepétől. Cuomo ismét rekordot akart dönteni, a lakók megnyugtatása érdekében irtózatos mennyiséget rendelt a mínusz 70 Celsius-fokos, drága tárolást és szinte azonnali felhasználást igénylő oltóanyagból.

Csakhogy január elejére kiderült az állam szigorú szabályozása, amely szerint csupán a magyarországihoz hasonló, lépcsőzetes oltási tervet lehet végrehajtani, ahol az egészségügyi dolgozók oltása kezdődhet csak el december-január folyamán. Igen ám, csakhogy kezdetben sokkal több vakcina állt rendelkezésre, mint amennyi ehhez szükséges volt, de a kormányzó ahelyett, hogy minél hamarabb drasztikus lépéseket tett volna minél több New York-i vakcinációs programba való bevonására, maradt az eredeti tervnél. Január 8-ára ennek az lett a következménye, hogy a híradások tömegesen lejáró, használhatatlan Pfizer-vakcinákról beszéltek az állam kórházaiban, miközben máshol, Amerikában is, éppen mindent megadtak volna azért, hogy ott is olthassanak velük.

EGY CUOMO ÁLTAL ÁTADOTT ÉS BEJELENTETT OLTÁSI PONT A QUEENSI YORK COLLEGE-BEN. FOTÓ: DON POLLARD / CUOMO KORMÁNYZÓI IRODÁJA, FLICKR

Az oltási terv maga pedig a lakosság körében csigalassúsággal haladt, az állami szervek látszólag képtelenek voltak megszervezni ezt a dolgot. A dolog itt már odáig fajult, hogy Bill De Blasio, New York City polgármestere és Cuomo párttársa nyíltan a kormányzót vádolta a bénázásért, Cuomo pedig cserébe az egészet az állam kórházaiban dolgozó orvosok és nővérek, valamint az oltásban részt vevő önkéntesek nyakába igyekezett varrni.

Noha ezen a fronton mostanra már jobb a helyzet, az eset jó előre megjósolta mindazt, ami utána következett.

2020 végén már több állami képviselő is kérelmezte, jelentessen meg a New York-i kormányzó részletes jelentést minden koronavírus-áldozatról, akik idősotthonokban haláloztak el. Az ügyet addig húzták adminisztratív eszközökkel a kormányzó hivatalában, amíg lehetett, de végül 2021. február 16-án elő kellett állniuk a részletes jelentéssel. Ebből kiderült, összesen 15 ezren haltak bele a járványba ezekben az intézményekben, nem pedig 8500-an, mint azt a kormányzó előzetesen állította.

Ez már az utolsó csepp volt a pohárban

Cuomo elnöki ambícióinak szinte biztosan annyi, sőt, pár napja a CNN nézői már egyenesen alkotmányos vádeljárás (impeachment) kezdeményezését akarják ellene. Cuomo ugyan próbálkozott bocsánatkéréssel is, ám nem valószínű, hogy innentől a titkolózó, járványt félrekezelő, bukott politikus képén változtatni tud. Ha pedig ez még nem lenne elég,

a kormányzót újabban már szexuális zaklatással is megvádolták volt női munkatársai.

Az ügy számos tanulsággal szolgál. Egyrészt az, hogy Cuomo egyáltalán bármiféle értelemben racionális, tudományban hívő sztár lehetett, miközben stílusa elutasító, hatalmaskodó és durva volt, rámutat a liberális média képmutatására: amikor Trump ellen bárki, aki összefüggő mondatokban beszél és (például öccsén keresztül) megfelelő elit médiakapcsolatokkal rendelkezik, Clark Kentből igazi Supermanné válhat az országos televíziókban és a lojális újságokban. (Ugyanez történt a másik szupersztárral, Gavin Newsom kaliforniai kormányzóval, amikor a jobboldali média novemberben nyilvánosságra hozta: a legszigorúbb lockdown idején számos más háztartással keveredve, maszk nélkül vett részt egy exkluzív hálaadási vacsorán.)

A másik fontos tanulságot a baloldali Jacobin cikke vonta le pár hete: igaz, hogy kormányzóként a New York-i egészségügy helyzetéért valóban Andrew Cuomo felelt, a baj mégis abból lett – már az oltással kapcsolatos törvények esetében is –, hogy az állami törvényhozásban, mint mindig, most is a republikánusokra és centristákra közösen támaszkodott, és előbbiekkel együtt a magán egészségügyi szolgáltatók és vakcinagyártók érdekeit a polgárok elég helyezte.

Így már csak az a kérdés, lesz-e a kirobbant ügyeknek bármiféle komoly, személyi következménye.

FOTÓ: Fehér Ház / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek