Lezáráskritikus kamionos ütötte ki New Jersey legnagyobb hatalmú demokrata szenátorát

2021.11.04. 19:20

A republikánus kihívó összesen 47 ezer forintnak megfelelő dollárt költött a nagy hadműveletre, ebben a szórólapok ára és egy fánkozás is benne volt, amit az önkénteseinek fizetett.

Lezáráskritikus kamionos ütötte ki New Jersey legnagyobb hatalmú demokrata szenátorát

Mint arról korábban már beszámoltunk, november 2-án kormányzót és állami szenátorokat is választott két amerikai állam, New Jersey és Virginia. Míg New Jerseyben az eddigi demokrata kormányzó, Phil Murphy hajszál híján, de megtarthatta székét, addig

az állami törvényhozásban a republikánusok nem várt jó szereplése nyomán alaposan felfordultak a dolgok.

A legnagyobb figyelmet az keltette, hogy Edward Durr, egy egyszerű helyi kamionos gyakorlatilag aprópénzből fizetett kampánnyal sikeresen kiütötte New Jersey egyik legbefolyásosabb demokrata törvényhozóját, Stephen Sweeneyt az állami szenátori székből. A koronavírus alatti, középosztályt és szegényeket sújtó állami különadót, az idősotthonok gondatlan kezelését és az emberek százait tönkretevő lezárásáokat kritizáló Durr több mint 2500 szavazattal többet, 32 497 voksot söpört be.

Ami még ennél is feltűnőbb, az Durr hivatalos kampányszámlája, mely szerint összesen 153 dollárba (47 700 forint) került neki a hadművelet,

ebből 66 dollárért (20 588 forint) a Dunkin Donuts nevű étteremláncnál az összes kampányban segítő önkéntesét meghívta fánkozni, 87 dollárból (28 000 forint) pedig kijött az összes szórólapja kinyomtatása is, másra meg nem költött.

Ellenfele, Stephen M. Sweeney 2002 óta volt a New Jersey-i állami Szenátus tagja, 2010 között pedig a kormányzó demokrata frakciót is vezette, mint a Szenátus elnöke.

Az állami szenátor hírhedt volt például arról, hogy olyan törvényt is megszavazott az államban 2002-ben, ami egyes állami és önkormányzati ingatlanfejlesztési szerződéseknél lehetőséget nyújtott a munkások sztrájkjának betiltására, 2006-ban pedig két társával együtt megszavazta, hogy az állami alkalmazottak bérét megszorítások keretében 15 százalékkal visszavágják, eddig azonban, 17 éven keresztül mégsem sikerült őt megverni. 2019-ben, Trump elnöksége alatt már inkább a szakszervezetek jogainak megerősítéséért dolgozott, de ez a fordulata már elég későn érkezett.

Durr ugyan főleg a korrupt demokrata elit igazságtalanságaival kampányolt, de hangsúlyozta azt is, hogy ő Donald Trump volt elnök feltétlen híve, amúgy pedig libertárius elveket vall. Élesen ellenezte például az államban érvényben lévő kötelező munkahelyi oltás intézményét is.

Megválasztása után a jobboldali Fox News meg is kérdezte Durrt, győzelme után mi lenne az első dolga az állami parlamentben.

De a volt fuvarost szemmel láthatóan annyira meglepte győzelme, hogy még a tévéinterjúban is csak annyit mondott, „őszintén nem tudom, majd meglátom.”

A november 2-i választások, amelyek során Joe Biden elnök pártja súlyos vereségeket szenvedett Virginiában és New Jerseyben is, állami szinten a 2022 félidős választások előtt erős vészjelzésként szolgáltak a demokratáknak arra nézve, végre törődjenek az ország gazdasági gondjaival, a növekvő inflációval és üzemanyagárakkal, illetve a munkaerőhiánnyal is.

NYITÓKÉP: Edward Durr, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek