Nincs egység a Felvidéken, csak az MKP és a Híd fog közösködni

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.05. 14:40

Mindenki továbbra is nyitott az együttműködésre, de az új közös szlovákiai magyar pártot az MKP és a Híd/Most hozza létre. Az Összefogás vezetője, Mózes Szabolcs az Azonnalinak úgy reagált: akkor ők is elkezdenek pártstruktúrát építeni.

Nincs egység a Felvidéken, csak az MKP és a Híd fog közösködni

„Be kell látnunk, az MKP és a Híd januári kompromisszumos javaslatai nem jelentettek elmozdulást a hárompárti megegyezés irányába, és a folytatódó tárgyalások sem vezettek eredményre”  – ez a meglepő mondat olvasható a Magyar Koalíció Pártjának péntek koradélutáni közleményében. A harmadik felvidéki magyar pártot, az Összefogást nem említő közlemény szerint „az MKP és a Híd olyan párt létrehozását tűzte ki célul, amelyben az egymás iránti tisztelet erőt és megbízhatóságot jelent”.

 

„Ez a két párt rakja le Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait”

 

– írja a közlemény, hozzátéve, hogy továbbra is nyitottak minden olyan politikai és társadalmi szereplő előtt, aki az egységes képviseletben érdekelt. 

Miután a 2020 februári választáson nem jutott be a parlamentbe magyar párt a szlovák parlamentbe, ezen pártok már a választások előtt körvonalazódó együttműködése új lendületet kapott: 2020 augusztusában a Magyar Koalíció Pártja, az immár Bugár Béla nélküli Most-Híd és az együttműködés kereteinek létrehozása szándékával létrejött Összefogás szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös magyar párt létrehozására.

Az új párt létrehozását októberben a pártelnökök decemberre jósolták, karácsony előtt azonban az Összefogás borította az asztalt. Mózes Szabolcsék arra hivatkoztak, hogy szerintük a tárgyalások még nem voltak olyan stádiumban, hogy be lehessen jelenteni az új pártot, miközben a Híd ultimátumszerűen erőltette azt. 

A háttérben az erőviszonyok miatti konfliktus állt: az új párton belül az Összefogás nagyobb súlyt szeretett volna, mint amekkorát a másik két párt szánt neki. Az egység létrejöttének bejelentésére szánt sajtótájékoztatót végül csak az MKP és a Most-Híd elnöke, Forró Krisztián és Sólymos László tartotta meg, de végül a közönség soraiban helyet foglaló Mózes Szabolcs is kiharcolta, hogy szót kaphasson. 

Január elején az MKP kezdeményezésére újraindultak a tárgyalások, de az erőviszonyok kérdésében azóta sem sikerült megegyezniük. Erre az MKP pénteki közleménye szerint már nem is kerül sor: az MKP és a Most-Híd az Összefogás nélkül folytatja. 

 

A Focus ügynökség januári közvélemény-kutatása szerint az MKP 3,3 százalékon áll, a Most-Hídra a választók kereken 2 százalékon, az Összefogásra azonban a választók mindössze 0,6 százalékra voksolna. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék, ahhoz pedig, hogy egy párt állami támogatásban részesüljön, 3 százalékot kell elérnie a választáson.

 

Nem tárgyalnak tovább, de mégis mindenki tovább tárgyalna

 

„Mi visszavárjuk őket a tárgyalóasztalhoz, az persze értelmezés kérdése, hogy az MKP és a Híd részéről mit jelent a további tárgyalásokra való nyitottság, de a lényeg: nincs meg az egység” – kommentálta a friss fejleményeket az Azonnalinak Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke, akit telefonon sikerült utolérnünk.

 

Mózes elmondása szerint sem az erőviszonyra való javaslatukat, sem az ezeknek a választók bevonásával, egy előválasztással való kialakítását nem fogadták el a partnereik, emiatt úgy döntöttek, a tárgyalásokat ketten folytatják. Mózes úgy gondolja,

 

a tárgyalások akár folytatódhattak is volna az erőviszonyok kérdésének elhalasztásával, és a többi még kritikus pont tisztázásával.

 

A pártelnök bízik benne, hogy az MKP és a Híd be fogja látni, hogy az Összefogás nélkül nincs magyar egység.

 

Az Összefogás a tárgyalások megkezdése óta, és azelőtt sem kezdett pártstruktúra kiépítésébe – bár volt rá igény –, pont azért, hogy a partnereik ne konkurenciaként tekintsenek rájuk – hangsúlyozta Mózes, utalva az Öszefogást ért azon kritikára, miszerint egy tagság nélküli pártnak nem lett volna joga nagyobb súlyt követelni az új párton belül. Mózes elmondta,

 

most ennek a munkának is nekilátnak, bár szerinte a mai politikában nincs túl nagy jelentősége annak, hogy mennyi tagot vagy alapszervezetet számlál egy párt.

 

Emellett folytatják az eddigi érdekérvényesítő munkát: vannak a parlamentben szlovák partnereik, akik az értelmes javaslataikat felkarolják; az ő segítségükkel parlamenten kívüli pártként az Összefogás el tudta érni, hogy a február közepén induló népszámlálás kérdőíves lekérdezését halasszák el a járványhelyzetre való tekintettel.

 

Az Összefogás tehát továbbra is lát esélyt a magyar egység létrejöttére; Mózes szerint az eddigi tárgyalások legnagyobb sikere az volt, hogy noha az MKP és Híd a párt összetételének kialakításával kapcsolatban elvetette az előválasztás ötletét, a parlamenti választási lista esetében már nyitottnak mutatkoztak rá. 

 

Ha az MKP és a Híd nem térnek vissza a tárgyalóasztalhoz, és nem velük alakul meg az új közös magyar párt, Mózes Szabolcs szerint a legrosszabb, ami történhet, az az lesz, hogy

 

az Összefogás majd a parlamenti listáról szóló előválasztáson méretteti meg magát.

 

NYITÓKÉP: Mózes Szabolcs, Sólymos László és Forró Krisztián / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek