Karácsonyi ajándék a pápától: nem lesznek leépítések a Vatikánban

Szerző: Vass Csaba
2020.12.21. 15:52

Megnyugodhatnak a vatikáni világi dolgozók, a koronavírus miatt biztosan nem fogják elveszíteni az állásukat – annak ellenére, hogy a pápai állam komoly pénzügyi gondokkal küzd.

Karácsonyi ajándék a pápától: nem lesznek leépítések a Vatikánban

A koronavírus-járvány miatt egyetlen vatikáni dolgozó sem fogja elveszíteni a munkáját, jelentette ki szerdán Ferenc pápa azon a meghallgatáson, amelyet karácsony közeledtével tartott a vatikáni világi dolgozók és azok családjai számára.

A pápai államra is súlyos pénzügyi csapást mért a koronavírus-járvány, hiszen a turisták elmaradása miatt jelentős bevételektől estek el, ezért pedig szigorú megszorításokat is be kellett vezetni, és az is félő volt, hogy leépítések lehetnek.

A városállam fejőstehenének egyébként a Vatikáni Múzeumot tartják,

amit 2019-ben hétmillió látogató keresett fel, és nagyjából százmillió dollár bevételt hozott.

Idén tavasszal a Sixtus-kápolnát is magába foglaló múzeumot március nyolcadikától egészen június elsejéig zárva tartották, majd a járvány második hulláma miatt november ötödikén ismételten bezárták.

A Vatikán alig 44 hektáros területen fekszik, állandó lakóinak száma pedig az ezerhez közelít. A városállam saját áruházzal, gyógyszertárral, obszervatóriummal, mozaikkészítő és restauráló műhellyel, vasútállomással és több benzinkúttal is rendelkezik. Bevételeik elsősorban bérleti díjakból, szuvenírek eladásából, a múzeumaik belépődíjaiból, továbbá érmék és bélyegek értékesítéséből származik.

A járvány miatt szigorú pénzügyi intézkedéseket hozott már így is a városállam, de a járvány előtt is adódtak már gondok az anyagiakkal, pontosabban azok átláthatóságával. A közelmúltban ugyanis a pápai államot két nagy pénzügyi botrány is megrázta.

Annak ellenére, hogy a Vatikán rengeteg forrásától elesett idén, Ferenc pápa mégis tudott jótékonykodni.

A Szentatya ingyenes koronavírus-tesztet ajánlott fel Róma hajléktalanjainak és a szükségben szenvedőknek

november 12-én, a szegények világnapján. A tesztelést azon a klinikán végezték el, amelyet Ferenc pápa pár éve alakíttatott ki a Szent Péter tér szegélyén, hogy alapellátást kaphassanak a rászorulók.

NYITÓKÉP: Vatikan News / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek