A koronavírus miatti gazdasági válság a Vatikánt is elérte, megszorítások jönnek

Szerző: Techet Péter
2021.03.24. 17:17

Ferenc pápa rendelettel gazdasági megszorításokat jelentett be, miután a kínai koronavírus miatt a Vatikán bevételei is jelentősen csökkentek. A pápai állam ezzel akarja az esetleges elbocsátásokat elkerülni.

A koronavírus miatti gazdasági válság a Vatikánt is elérte, megszorítások jönnek

Ferenc pápa a héten rendeletben hirdette ki, hogy

csökkenni fog a vatikáni papság és a laikus munkavállalók fizetése

– ennek okaként „a gazdasági helyzetnek a járvány következtében beálló rosszabbodását” jelölte meg, de utalt arra, hogy bizonyos megszorítások ettől függetlenül is – a vatikáni kiadások általános csökkentése érdekében – szükségessé váltak.

A fizetéscsökkentés a Vatikán valamennyi alkalmazottját érinti: ennek értelmében április elsejétől a kardinálisok javadalmazása tíz, a titkársági vezetőké 8 százalékkal, az egyéb munkavállaló papok és szerzeteseké pedig 3 százalékkal fog csökkenni.

A kardinálisok fizetése jelenleg 3000 és 5000 euró között mozog, a döntés értelmében az 5000 eurót egyetlen kardinálisi fizetés se haladhatja meg ezentúl.

A legtöbb munkavállaló a Vatikánban azonban laikus (azaz nem felszentelt pap vagy szerzetes):

a pápai állam alkalmazásában majdnem ötezer laikus dolgozik, az ő bérezésük is csökkenni fog.

A laikus munkatársak között is sokaknak jelenleg elég magas fizetésük van: a bértábla értelmében a legmagasabb fizetés a laikusok között havi nettó 15 ezer euró. A pápa azt is bejelentette, hogy a laikusok fizetése nem csökken, amennyiben igazolni tudják, hogy a kevesebb juttatás mellett maguk és legfeljebb valamely közeli családtagjuk ellátását nem tudnák már biztosítani.

A pápa azonban ígéret tett arra, hogy figyelembe veszik a konkrét csökkentéseknél az eddigi szolgálati időt. Eleve azért tartja fontosnak a megszorításokat, hogy amúgy senkit se kelljen elbocsátani. Erre már karácsonykor ígéretet tett a pápa. Elbocsátás egyetlen esetben merülhet fel, de ez nem függ össze a gazdasági válsággal. Még februárban egy másik rendeletben jelentette be a pápa, hogy

aki megtagadja a koronavírus elleni oltást, azt azonnali hatállyal a Vatikán elbocsáthatja.

A vatikáni költségvetés – amely közel 300 millió euró évente – már a korábbi években is jelentős hiányt termelt: 2019-ben több, mint 70 millió euró mínusszal zárta az évet a pápai állam. Ez összefügg azzal is, hogy 2017-ben a vatikáni állam rendezte és transzparenssé tette az adózási szabályokat, amivel viszont számos, az adóelkerülést szolgáló jövedelemtől esett el. Az olasz pénzügyminisztérium viszont 2017-ben levette emiatt a pápai államot az adóparadicsomok listájáról.

NYITÓKÉP: Vatikáni esernyők a pápa nápolyi látogatásakor (2015) / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek