Az észteknél is slágertéma az identitáspolitika: népszavazásra bocsátanák, hogy a férj férfi, a feleség nő

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.15. 10:50

Az észt liberálisokkal közösen kormányzó szélsőjobb arról szavaztatná meg a lakosságot, hogy a házasság férfi és nő közötti szövetség-e.

Az észteknél is slágertéma az identitáspolitika: népszavazásra bocsátanák, hogy a férj férfi, a feleség nő

A sok tekintetben mintaországnak számító balti állam parlamentje, a Riigikogu hétfőn első olvasatban elfogadta annak a népszavazásnak a tervezetét, ami a házasság férfi és nő közötti szövetségként való meghatározásáról szólna.

Észtország 2014-ben fogadta el az azonos neműek együttélésének jogi keretet biztosító szabályozást a regisztrált partnerkapcsolatról. A törvény lehetővé tette, hogy az azonos nemű párok nyilvántartásba vetessék a kapcsolatukat, aminek köszönhetően tudnak egymástól örökölni, de gyereket is fogadhatnak örökbe. A regisztrált partnerkapcsolat azonban nem egyenlő a házassággal, azt egy másik, a családokról szóló törvény  férfi és nő közötti szövetségként határozza meg. A kormány által kezdeményezett népszavazás célja, hogy ez a jövőben se változhasson meg.

Az ügy egyik pikantériája, hogy

 

az észt koalíciós kormány vezető ereje, az Észt Középpárt az Európai Parlamentben a liberális Renew Europe frakciójának a tagja.

 

A Középpárt a szélsőjobboldali Konzervatív Néppárttal és a jobbközép Isamaa (Haza) nevű párttal kormányoz; a népszavazás ügye elsősorban a szélsőjobbnak fontos. Azonban a névleg liberális Középpárt képviselőinek többsége is 2014-ben a regisztrált partnerkapcsolatokról szóló törvény ellen szavazott, 2017-ben pedig, amikor a mostani koalíciós parnerei, a Konzervatív Néppárt és az Isamaa elődpártjai kezdeményezték a törvény hatályon kívül helyezését, a középpártiak egy része tartózkodott.

Az ERR észt hírportál tudósítása szerint a Konzervatív Néppárt képviselője, Mart Helme azzal indokolta a tervezett népszavazás szükségességét, hogy az „csökkenti a képviseleti demokrácia manipulálására törekvő hatalmak befolyását, és

 

kizárja annak a lehetőségét, hogy a házasságot másként fogalmazzák újra, mint egy férfi és egy nő közötti szövetséget”.

 

Az Isamaa párt elnöke, Helir-Valdor Seeder szintén a házasság fogalmának újradefiniálását szeretné megakadályozni. A pártelnök az igazságügyi miniszterre hivatkozva kijelentette, hogy a népszavazás „kötelező erejű lesz", annak eredménye parlamenti szavazással nem, csak egy másik népszavazással változtatható meg.

 

Az Euronews viszont úgy tudja, a népszavazás nem lesz ügydöntő, vagyis nem lesz kötelező erejű a parlamentre nézve. A portál összefoglalója szerint az észt szélsőjobboldal annak szeretné elejét venni a népszavazással, hogy a jövőben az azonos neműek házasságot köthessenek. 

 

Észtország korábbi balközép elnöke, Toomas Hendrik Ilves a Twitteren bírálta még vasárnap az észt parlament hétfői szavazását: szerinte

 

az észtek Putyint és Orbánt másolják azzal, hogy az alkotmányban rögzítenék: a házasság szigorúan csak férfi és nő között lehetséges.

 

A tweetben felrótta a Renew Europe-frakciónak azt is, miért tűrik meg soraik között az észt liberális kormánypártot, amely ezekkel a pártokkal együtt kormányozza az országot.

 

Hétfőn az ellenzék szavazást kezdeményezett arról, hogy elutasítsák a tervezett referendumot, de azt a kormánypárti többség leszavazta, így a népszavazásról szóló javaslatot a második olvasatban is tárgyalja majd az észt parlament.

 

Az észt belpolitikáról itt egy korábbi elemzésünk.

 

NYITÓKÉP: A Konzervatív Néppárt frakciója 2015 decemberében az észt parlamentben, a Riigikoguban. Riigikogu / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek